Welk bedrag besteed je aan het cadeau voor een kinderfeestje?

Jij, je zoon of dochter, ontvangt een uitnodiging voor een kinderfeestje. Leuk! Maar wat ga je kopen voor de jarige job? Hoeveel geld besteed je aan het cadeau? Wat is het gemiddelde budget? Als het je eerste kinderfeestje wordt, dan is dat altijd een beetje aftasten. Maar zelfs als je een “die hard ouder” bent, dan kan het nog steeds kopzorgen geven, omdat ieder feestje toch weer anders is.

Welk bedrag besteed je aan het cadeau voor een kinderfeestje?

Wat zeggen “de experts”

Als je op het internet rondsnuffelt, zie je een waaier aan meningen. Sommigen zeggen dat € 10 tot € 15 meer dan voldoende is, vooral als het kind nog erg jong is. Anderen beweren dat je tussen de €20 en €25 moet uitgeven, vooral als de ouders van het kind ook gul zijn met cadeaus als jouw kind jarig is. Tja, wie moet je nu geloven?

De ongeschreven regels

Er zijn een paar factoren die je kunt meenemen in je besluit:

Leeftijd van het kind

Voor jongere kinderen hoef je echt geen fortuin uit te geven. Ze zijn vaak al blij met een simpel stuk speelgoed. Voor € 10 tot € 15 kun je al een hoop leuke dingen vinden. Naarmate kinderen ouder worden, kunnen hun interesses wat duurder worden (denk aan elektronica, bijvoorbeeld). Hier kun je misschien wat meer uitgeven, rond de € 20 tot € 25.

Jouw relatie tot het kind

Ben je een direct familielid of een goede vriend van de familie? Dan kun je overwegen wat meer te besteden, bijvoorbeeld tussen de € 20 en € 50. Als het meer een kennis is of een klasgenootje van je eigen kind, dan is iets tussen de € 10 en € 20 prima.

Het soort feestje

Gaat het om een eenvoudig feestje thuis of een dagje uit naar een pretpark? Voor een groot, extravagant feestje kun je overwegen om een duurder cadeau te geven. Voor een simpel feestje thuis is een kleiner cadeau vaak al meer dan voldoende.

Let op de aanbiedingen

Een slimme manier om je geld optimaal te besteden, is door de aanbiedingen in de gaten te houden. Er zijn genoeg speelgoedwinkels die regelmatig kortingen hebben op populaire items. Zo kun je voor een kleiner bedrag een cadeau scoren dat normaal gesproken een stuk duurder is. Win-win!

Creativiteit boven kosten

Weet je, je hoeft echt niet altijd veel geld uit te geven voor een geweldig cadeau. Soms is een zelfgemaakt kunstwerk of een persoonlijk gedicht net zo waardevol, of zelfs waardevoller, dan het duurste speelgoed. Kinderen kunnen de waarde van creativiteit en aandacht enorm waarderen.

Groepscadeau, anyone?

Als je echt iets speciaals wilt doen en bereid bent om een beetje te coördineren, kun je samen met andere ouders een groepscadeau regelen. Zo kun je gezamenlijk een duurder cadeau kopen zonder dat het iemand een rib uit het lijf kost.

Het hangt er vanaf!

Ja, ja, ik weet het. Je wilt een concreet antwoord. Maar zoals je ziet, zijn er heel veel factoren die meespelen in het bepalen van een ‘geschikt’ bedrag voor een cadeau. Als ik echt een algemene richtlijn moet geven: voor jonge kinderen is een bedrag tussen de €10 en €15 vaak al prima. Voor oudere kinderen of speciale gevallen kan dat bedrag oplopen naar € 20 tot € 50.

Het allerbelangrijkste? Het gaat uiteindelijk om de intentie. Een cadeau komt het beste tot zijn recht als het met liefde en aandacht is uitgezocht. Dát is uiteindelijk onbetaalbaar.

Heb je nog tips of eigen ervaringen? Deel ze gerust hieronder! En vergeet niet, een kinderfeestje draait uiteindelijk om plezier maken, voor het jarige kind én voor de gasten!

Extra informatie

Hoe maak je een ludieke uitnodiging voor een kinderfeest?
Hoeveel kinderen nodig je uit voor een kinderfeestje?
Je peuter is jarig! Hij wordt 2 jaar.
De leukste feestversiering voor een kinderfeestje!
De vreugde (en stress) van trakteren op school

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *