Leuke traktaties voor school, die ook gezond zijn!

Als het gaat om traktaties voor op school, willen we als ouders vaak iets leuks én gezonds meegeven. Het lijkt soms een uitdaging om iets te vinden dat beide criteria haalt, vooral omdat de standaard traktatie vaak neerkomt op een zakje chips of een snoepreep. Maar vrees niet! Er zijn tal van creatieve en gezonde opties die zowel kinderen als ouders blij zullen maken.

Gezonde traktaties voor op school hoeven niet saai te zijn. Met een beetje creativiteit en voorbereiding kun je iets bijzonders maken dat niet alleen heerlijk is, maar ook voedzaam. Zo maken we van elke school een plek waar gezond trakteren de norm is. Feestelijk, gezond én lekker, dat is pas echt een traktatie voor iedereen!

Leuke traktaties voor school, die ook gezond zijn!

Fruitige feestjes: gezond en kleurrijk

Fruit is een fantastische basis voor gezonde traktaties. Het is niet alleen voedzaam, maar met zijn natuurlijke zoetheid en felle kleuren ook een feest voor het oog. Een paar ideeën? Maak fruitkebabs door stukjes fruit aan een satéprikker te rijgen. Denk aan druiven, aardbeien, meloen, en ananas. Wil je het nog feestelijker maken? Dompel de topjes van het fruit in gesmolten pure chocolade en laat ze afkoelen. Zo combineer je het beste van twee werelden: gezond én een beetje decadent.

Creatieve groente-ideeën: lekker en leerzaam

Groenten zijn misschien niet het eerste waar kinderen aan denken bij het woord ‘traktatie’, maar met een beetje creativiteit kun je ze omtoveren tot iets waar ze niet vanaf kunnen blijven. Maak bijvoorbeeld mini-pizza’s met een bodem van courgette of aubergine, belegd met tomatensaus, geraspte kaas, en toppings naar keuze. Of wat dacht je van groentechips? Snijd zoete aardappel, pastinaak of biet in dunne plakjes, besprenkel met een beetje olie en bak ze knapperig in de oven. Een gezonde en knapperige traktatie waar zelfs de grootste groentemijder van zal smullen.

De kracht van zelf maken: betrek je kind

Een leuke bijkomstigheid van zelf gezonde traktaties maken, is dat je je kind(eren) kunt betrekken bij het proces. Dit niet alleen leert hen over het belang van gezonde voeding, maar geeft ze ook een gevoel van trots en eigenaarschap over de traktaties die ze uitdelen. Samen gezonde muffins bakken met bijvoorbeeld banaan en blauwe bessen of zelfgemaakte granolarepen maken met noten en gedroogd fruit, zijn leuke activiteiten waarbij kinderen hun creativiteit kwijt kunnen. En zeg nou zelf, iets uitdelen wat je zelf hebt gemaakt, smaakt toch net even lekkerder?

Drinken als traktatie: verfrissend en verrassend

Wie zegt dat een traktatie altijd iets eetbaars moet zijn? In een tijd waarin we steeds meer aandacht hebben voor gezonde voeding, kan ook een verfrissend drankje een superleuke traktatie zijn. Denk aan zelfgemaakte limonade met vers fruit of kleine flesjes water met een eigen, door je kind ontworpen, etiket. Niet alleen is dit een gezonde keuze, het is ook nog eens een originele en milieuvriendelijke optie.

Feestelijk verpakt: het oog wil ook wat

Tot slot, onderschat nooit de kracht van een leuke verpakking. Zelfs de simpelste gezonde snacks kunnen eruitzien als een klein feestje als ze leuk zijn ingepakt. Gebruik bijvoorbeeld kleurrijke servetten, bento boxen of kleine potjes met een vrolijk lint eromheen. Een persoonlijk berichtje of een kleine tekening van je kind maakt het helemaal af. Het laat zien dat er aandacht en liefde is gestoken in de traktatie, iets wat zowel kinderen als leerkrachten zullen waarderen.

Extra informatie

Hoe maak je een ludieke uitnodiging voor een kinderfeest?
De vreugde (en stress) van trakteren op school

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *