Vliegen met je baby, wat gaat mee in de handbagage?

Je gaat voor de allereerste keer vliegen met je baby? Spannend! Maar we weten allemaal dat reizen met een baby een behoorlijk avontuur kan zijn. Dus, om je te helpen vind je in deze blog tips hiervoor, zodat je handbagage boordevol zit met alles wat je eventueel nodig zou kunnen denken. Denk aan luiers – je kunt er nooit genoeg van hebben. En natuurlijk de onmisbare doekjes, want laten we eerlijk zijn, die zijn voor bijna alles te gebruiken. Heb je ook aan voeding gedacht? Of je nu borstvoeding geeft, flesvoeding gebruikt of je kleintje al aan de vaste hapjes zit, zorg ervoor dat je voldoende bij je hebt.

Vergeet niet wat extra setjes kleding in te pakken, voor zowel je baby als voor jezelf. Want ja, ongelukjes gebeuren nu eenmaal. En om die vlucht zo soepel mogelijk te laten verlopen, pak wat favoriete speeltjes in om je kleintje bezig te houden.

Vliegen met je baby, wat neem je mee in de handbagage?

Vanaf wanneer mag je vliegen met een baby?

De leeftijd waarop je mag vliegen met een baby varieert per luchtvaartmaatschappij, maar over het algemeen wordt aangenomen dat baby’s vanaf ongeveer 2 weken oud mogen vliegen. Echter, de meeste artsen en experts raden aan te wachten tot de baby minstens 3 maanden oud is, vanwege het ontwikkelen van hun immuunsysteem en de verminderde kans op gezondheidsproblemen.

Het is belangrijk om de volgende factoren in overweging te nemen:

Gezondheid van de baby
Zorg ervoor dat de baby gezond is voordat je vliegt. Overleg met de kinderarts, vooral als de baby prematuur of met gezondheidsproblemen geboren is.

Vaccinaties
Controleer of de baby alle nodige vaccinaties heeft gehad, passend bij hun leeftijd.

Luchtvaartmaatschappijbeleid
Check het beleid van de luchtvaartmaatschappij. Sommige maatschappijen hebben specifieke regels over de minimale leeftijd van baby’s aan boord.

Duur en bestemming van de vlucht
Langere vluchten en reizen naar bestemmingen met gezondheidsrisico’s vereisen extra voorzorgsmaatregelen.

Oorpijn en luchtdruk
Neem maatregelen tegen oorpijn bij de baby, veroorzaakt door veranderingen in luchtdruk tijdens het opstijgen en landen.

Wat is nodig om met een baby te gaan vliegen?

Reisdocumenten voor de baby
Zorg ervoor dat je alle noodzakelijke documenten bij je hebt, zoals een paspoort voor de baby en, indien nodig, een visum. Voor sommige bestemmingen kan ook een geboorteakte of ouderlijke toestemmingsbrief nodig zijn.

Goedgekeurde autostoel of reiswieg
Sommige luchtvaartmaatschappijen staan het gebruik van een goedgekeurde autostoel aan boord toe. Dit kan handig zijn voor langere vluchten.

Contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij
Controleer altijd van tevoren de specifieke regels en faciliteiten van de luchtvaartmaatschappij, zoals bagagevrijstellingen voor baby’s, de mogelijkheid tot het meenemen van een kinderwagen, en de beschikbaarheid van babyverzorgingsruimtes aan boord.

Wat gaat er in de handbagage?

Luiers en verschoonbenodigdheden
Neem voldoende luiers mee voor de duur van de vlucht en eventuele vertragingen. Vergeet ook niet de doekjes, luierzakjes en een compacte verschoonmat.

Voeding
Als je baby flesvoeding krijgt, neem dan genoeg voor de hele reis mee. Voor borstvoeding kun je overwegen een sjaal of doek mee te nemen voor privacy. Babyvoeding en -snacks zijn ook belangrijk als je baby al vast voedsel eet.

Extra kleding
Baby’s kunnen rommelig zijn, dus extra setjes kleding zijn een must. Denk ook aan een extra shirt voor jezelf, voor het geval er iets op je gemorst wordt.

Speelgoed en troostitems
Neem een paar favoriete speeltjes of knuffels mee om je baby bezig en getroost te houden.

Medicatie en gezondheidsartikelen
Basismedicijnen, zoals paracetamol voor baby’s, en eventuele voorgeschreven medicijnen. Neem ook andere gezondheidsartikelen mee zoals een thermometer, neusaspirator, en crèmes voor luieruitslag.

Dekentje of slaapzak
Voor comfort en warmte, vooral tijdens langere vluchten.

Documenten
Vergeet niet de benodigde documenten voor je baby, zoals een paspoort en eventueel een geboorteakte.

Fopspenen en slabbers
Als je baby een fopspeen gebruikt, neem er dan een paar mee. Slabbers zijn handig tijdens het voeden.

Draai de checklist uit voor de handbagage in het vliegtuig (pdf)

Extra informatie

Draai de checklist uit voor de handbagage in het vliegtuig (pdf)
Vliegen met kinderen: Tips voor een stressvrije reis
Vliegreis met kleine kinderen, hoe bereid je ze voor?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *