Troosten of laten huilen, wat kun je het beste doen?

Wanneer je kleine schat begint te huilen, kan het je misschien een beetje onzeker maken. Je hoort zoveel tegenstrijdige berichten. De één zegt: “Gelijk troosten”, de ander zegt: “Nee, even laten huilen is beter.” Wie vertelt nou de waarheid? Is het beter om je baby te troosten of is het soms goed om ze even te laten huilen?

Troosten of laten huilen, wat kun je het beste doen?

Waarom huilen baby’s?

Voordat we in de verschillende benaderingen duiken, is het belangrijk om te begrijpen waarom baby’s huilen. Huilen is voor baby’s een manier om te communiceren. Ze kunnen honger hebben, een vieze luier hebben, moe zijn of gewoon behoefte hebben aan wat aandacht.

Baby’s hebben nog niet de woorden om uit te drukken wat ze voelen of nodig hebben, dus huilen is hun manier om met jou te communiceren. Het is hun manier om te zeggen: “Er is iets aan de hand, help me alsjeblieft“.

Een van de meest voorkomende redenen waarom baby’s huilen is omdat ze honger hebben. Het is hun manier om te zeggen: “Het is tijd om te eten!

Of het nu een vieze luier is, ze het te warm of te koud hebben, of iets anders, baby’s zullen je laten weten wanneer ze niet comfortabel zijn.

Troosten of laten huilen?

Er zijn verschillende theorieën en benaderingen als het gaat om het omgaan met een huilende baby. Laten we enkele van de meest populaire bekijken.

Onmiddellijk troosten

Het onmiddellijk troosten van een huilende baby wordt door sommige experts en ouders als noodzakelijk gezien. Dit gebaar zou helpen bij het smeden van een vertrouwensband en een veilige hechting tussen ouder en kind. Wanneer baby’s huilen, uiten ze een behoefte of ongemak, en snel reageren kan hen het gevoel geven dat de wereld een veilige en responsieve plek is.

Het biedt ook troost, wat op zijn beurt het stressniveau van de baby kan verminderen. Ouders die voor deze methode kiezen, geloven dat het beantwoorden van de huiltjes van een baby op een snelle en liefdevolle manier een solide basis legt voor een gezonde emotionele ontwikkeling en een positieve ouder-kindrelatie.

Gecontroleerd laten huilen

Gecontroleerd laten huilen is een benadering waarbij ouders worden aangemoedigd om hun baby voor een korte tijd te laten huilen alvorens troost te bieden. Sommige experts geloven dat deze methode kan helpen bij het aanleren van zelf-kalmerende vaardigheden en het verbeteren van slaapgewoonten bij baby’s. Het idee is dat baby’s leren om zelf in slaap te vallen en door te slapen, wat op de lange termijn voordelig kan zijn voor zowel de baby als de ouders.

Bij deze methode wordt vaak een getimede aanpak gebruikt, waarbij de ouders de baby na vastgestelde intervallen controleren en troosten, waardoor de baby geleidelijk leert om onafhankelijker te worden in het zelf kalmeren. Hoewel het een effectieve manier kan zijn om slaaptraining te introduceren, is het belangrijk dat ouders attent blijven op de behoeften van hun baby en een evenwicht vinden dat werkt voor hun unieke situatie.

Het wordt aangeraden om met een kinderarts of slaapexpert te overleggen voordat men deze methode toepast, om ervoor te zorgen dat het geschikt is voor de leeftijd en ontwikkelingsfase van de baby.

Leer je baby kennen

Elke baby is uniek, en het is belangrijk om de signalen en behoeften van je baby te leren kennen. Dit kan je helpen om beter te reageren wanneer je baby huilt. Neem hiervoor rustig de tijd en de eerste tijd kun je hem helemaal nog niet verwennen. Naast het feit dat je je baby moet leren kennen (en je baby de tijd nodig heeft om te wennen aan zijn omgeving) kun je ook kijken of er eventuele externe factoren zijn die van invloed kunnen zijn op het huilen.

Het creëren van een rustige en comfortabele omgeving kan bijvoorbeeld helpen bij het verminderen van het huilen van je baby. Zorg voor een regelmatige routine en een comfortabele slaapplaats.

Als je je zorgen maakt over het huilen van je baby of niet zeker weet hoe je moet reageren, aarzel dan niet om advies in te winnen bij een kinderarts of een andere kinderexpert.

Probeer verschillende technieken

Wat werkt voor de ene baby werkt misschien niet voor de andere. Het kan nodig zijn om verschillende technieken te proberen om te zien wat het beste werkt voor jou en je baby.

Extra informatie

Hoe ga je om met een huilbaby?
Wennen aan je baby
Wat doet een babyfluisteraar? En heeft het nut?
20 Manieren om je baby te troosten als hij huilt

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *