Is een positieve echtscheiding ook mogelijk?

Niemand stapt in een relatie met het idee dat het ooit zal eindigen. Zeker niet als er kinderen in het spel zijn. Toch gebeurt het. Soms groeit de liefde niet mee met het leven, ontstaan er botsende toekomstbeelden of stapelt het onuitgesproken verdriet zich op tot een muur die niet meer te slechten valt. En dan sta je voor een van de moeilijkste keuzes die je als ouder kunt maken: uit elkaar gaan. Maar moet dat per definitie met ruzie, verdriet en getouwtrek? Of kan een echtscheiding ook iets zijn wat, hoe pijnlijk ook, met zorg en respect wordt aangepakt?

Is een positieve echtscheiding ook mogelijk?

Positieve echtscheiding

Het korte antwoord is: ja. Een positieve echtscheiding is mogelijk. Sterker nog, het is misschien wel het grootste cadeau dat je je kinderen in deze situatie kunt geven. Het vraagt alleen om bewuste keuzes, eerlijkheid en de bereidheid om elkaar niet te zien als tegenpartij, maar als mede-ouder. Een goede eerste stap? Zoek iemand die niet alleen juridisch meedenkt, maar ook het gezin als geheel in het vizier houdt. Een gezinsadvocaat bijvoorbeeld. Die kijkt niet alleen naar regels en papieren, maar ook naar emoties, communicatie en wat jullie kind(eren) nodig hebben om stevig te blijven staan als hun wereld een beetje wankelt.

Eenzijdig scheiden

Toch komt het regelmatig voor dat niet allebei de partners tot dat besef komen. De ene wil loslaten, de ander niet. En dan wordt het ingewikkeld. Want wat als jij verder wilt, maar de ander niet meewerkt? In Nederland kun je gelukkig eenzijdig scheiden, wat betekent dat je geen toestemming van je partner nodig hebt om het proces in gang te zetten. Natuurlijk voelt dat schrijnend, zeker als je de ander nog niet kwijt wílt raken. Maar het voorkomt ook dat je maanden, soms jaren, in een soort emotionele wachtkamer belandt waar iedereen op den duur onder lijdt, vooral de kinderen. Hoe sneller er duidelijkheid is, hoe eerder iedereen kan gaan helen.

Ze voelen de spanning

Daarbij is het cruciaal om te beseffen dat kinderen feilloos aanvoelen wat er speelt. Ze horen de stilte, voelen de spanning, lezen tussen de regels. Een scheiding verstop je niet, je begeleidt ‘m. En dat betekent: blijven praten, hoe lastig ook. Niet alleen met elkaar, maar vooral met je kinderen. Vertel ze – op hun niveau – wat er verandert, maar ook wat blijft. Dat jullie uit elkaar gaan, maar allebei van hen blijven houden. Dat hun gevoelens er mogen zijn, ook als ze boos zijn of verdrietig. En dat het niet hún schuld is. Nooit.

Kompas voor stormachtige tijden

Wat vaak helpt is om samen ouderafspraken op papier te zetten. Wanneer zijn de kinderen bij wie? Hoe vieren jullie verjaardagen? Mogen ze tussendoor bellen? Hoe hoog wordt de alimentatie? Wat gebeurt er bij ziekte? Hoe voorkom je dat de een te soepel is en de ander te streng? Zulke vragen lijken misschien overdreven als je nog in goede verstandhouding uit elkaar gaat, maar voorkomen gedoe als de emoties later oplaaien. Zie het als een kompas voor stormachtige tijden. Je hoeft er niet op terug te vallen, maar als het even moeilijk wordt, heb je wel iets om je aan vast te houden.

En eerlijk is eerlijk: het zal niet altijd leuk zijn. Je gaat door rouw, allebei. De één eerder dan de ander, de één zichtbaar, de ander stilletjes. Maar als je het gesprek openhoudt, conflicten niet opstapelt en elkaar de ruimte gunt om ook als ouder fouten te mogen maken, dan kan er iets heel moois ontstaan: co-ouderschap gebaseerd op vertrouwen. Geen strijd, maar samenwerking. Niet omdat het moet, maar omdat je allebei het beste voor hebt met het belangrijkste wat je deelt: je kind.

Gekwetste ego’s

Soms loopt het anders. Dan zijn er diepe kwetsuren, oud zeer, of gekwetste ego’s die het gesprek onmogelijk maken. En ja, dan ligt een vechtscheiding op de loer. Je herkent het aan stille oorlogen, appjes vol gif, loyaliteitsconflicten bij de kinderen en eindeloze rechtszaken. En het lastige is: je kunt het niet altijd voorkomen. Want je hebt maar grip op de helft van het verhaal. Maar wat je wél kunt doen, is ervoor zorgen dat jouw helft van het verhaal respectvol blijft. Dat jij blijft kiezen voor rust. Voor overleg. Voor de-escalatie. Ook als de ander het tegenovergestelde doet.

Een positieve scheiding betekent dus niet dat het allemaal soepel verloopt. Het betekent dat je kiest voor zachtheid waar je ook boos kunt zijn. Voor luisteren in plaats van gelijk willen krijgen. Voor oplossingen in plaats van drama. En dat vraagt moed. Want boos worden is vaak makkelijker dan vergeven. Maar de uitkomst? Die is het waard.

Meer hulpmiddelen

Er zijn trouwens steeds meer hulpmiddelen beschikbaar voor stellen die bewust willen scheiden. Denk aan mediation, gezinscoaching of online trajecten waarin je stap voor stap begeleid wordt. Niet om alles te vermijden wat pijnlijk is – want dat lukt toch niet – maar wel om het overzicht te houden. Om te kunnen blijven ademen, zelfs als je het gevoel hebt dat je faalt. En dat is belangrijk, want kinderen die opgroeien met ouders die ondanks hun breuk samenwerken, voelen zich vaak veiliger en stabieler dan kinderen die jarenlang heen en weer geslingerd worden in onuitgesproken strijd.

En onthoud: scheiden is geen mislukking. Het is een verandering. Een nieuwe vorm vinden voor iets wat ooit werkte, maar nu niet meer past. Je bent niet minder ouder, minder mens, of minder liefdevol omdat je besluit dat het zo niet verder kan. Misschien ben je juist op je sterkst als je kiest voor een scheiding die goed voelt. Voor jezelf én voor je kind.

Wat je situatie ook is: kies voor de weg die jou en je kinderen helpt om met liefde vooruit te kijken. Want het leven stopt niet bij een scheiding. Soms begint het dan pas echt.

Extra informatie

Op punt van scheiden? Hoe is de alimentatie geregeld?
Hoe zit het precies met partneralimentatie?
Bij elkaar blijven voor de kids. Is dat een verstandige keuze?

Bronvermelding

© afbeelding: 123rf.com