De risico’s van lithium-knoopcelbatterijen zo klein mogelijk houden

Bij de komst van je baby is het noodzakelijk om je huis veilig te krijgen. Dus doe je speciale sluitingen op kastjes en lades, scherm je scherpe tafelhoeken af, zet je chemische stoffen op een veilige plek, bescherm je wandcontactdozen met afdekplaatjes en haal je giftige planten weg. Top! Allemaal goede acties. Maar wat doe je de komende jaren met lithium-knoopcelbatterijen? Want wist jij al dat deze levensgevaarlijk kunnen zijn? Als zo’n batterij per ongeluk wordt ingeslikt en blijft steken in de slokdarm, kan dit een schadelijke chemische reactie veroorzaken of zelfs fatale gevolgen hebben. Daar moet je toch niet aan denken. En er zitten zelfs meer risico’s aan lithium-knoopcelbatterijen.

De risico's van lithium-knoopcelbatterijen zo klein mogelijk houden

Chemische brandwonden

Wanneer een lithium-knoopcelbatterij wordt ingeslikt, kan deze ernstige chemische brandwonden veroorzaken. De batterij reageert met speeksel, wat leidt tot een chemische reactie die hitte en corrosieve stoffen produceert. Deze reactie kan binnen enkele minuten na inslikken beginnen en ernstige schade aanrichten aan de slokdarm en andere delen van het spijsverteringskanaal. De symptomen van een dergelijke brandwond zijn pijn, moeite met slikken, braken, hoesten en in ernstige gevallen kan er bloeding optreden. Deze schade kan langdurig of permanent zijn, en in sommige gevallen is chirurgische ingreep noodzakelijk om de beschadigde weefsels te herstellen.

Inwendige bloedingen

Ingeslikte lithium-knoopcelbatterijen kunnen inwendige bloedingen veroorzaken. Dit kan gebeuren door de directe corrosieve werking van de batterij op het weefsel of door perforatie. Inwendige bloedingen kunnen snel optreden, soms binnen enkele uren, en vereisen onmiddellijke medische aandacht. Tekenen van inwendige bloedingen kunnen zijn: zwarte of teerachtige ontlasting, bloed braken, buikpijn, zwakte, en duizeligheid. Zonder tijdige behandeling kunnen inwendige bloedingen levensbedreigend zijn.

Perforatie van interne organen

De fysieke aanwezigheid van een knoopcelbatterij in het spijsverteringskanaal kan leiden tot perforatie of doorboring van interne organen, met name de slokdarm. Dit risico is hoger als de batterij vast komt te zitten in het lichaam. Een perforatie kan ernstige infecties en verdere interne bloedingen veroorzaken, en vereist meestal chirurgische ingreep. De symptomen van een perforatie omvatten ernstige buikpijn, koorts, misselijkheid, braken, en in sommige gevallen zichtbare zwelling van de buik.

Vergiftiging

Lithium-knoopcelbatterijen bevatten toxische stoffen zoals lithium, die, als ze vrijkomen, kunnen leiden tot vergiftiging. Symptomen van lithiumvergiftiging zijn onder meer misselijkheid, braken, diarree, zwakte, tremoren, verwardheid en in ernstige gevallen, convulsies en coma. Langdurige blootstelling kan leiden tot meer ernstige gezondheidsproblemen, waaronder nierschade en neurologische problemen.

Blokkades

Een ingeslikte batterij kan een fysieke blokkade veroorzaken in het spijsverteringskanaal. Dit kan leiden tot symptomen zoals buikpijn, braken, constipatie, en een gebrek aan eetlust. Afhankelijk van de grootte en locatie van de batterij, kan deze blokkade ernstige complicaties veroorzaken en chirurgische verwijdering noodzakelijk maken.

Langdurige schade

Zelfs als de batterij zonder directe complicaties door het spijsverteringskanaal passeert, kan het langdurige schade aanrichten. Dit kan leiden tot chronische gezondheidsproblemen zoals vernauwing van de slokdarm, chronische pijn, voedingsproblemen, en in sommige gevallen, langdurige afhankelijkheid van medische zorg. Het is belangrijk om te onthouden dat zelfs als er geen directe symptomen zijn, de aanwezigheid van een ingeslikte batterij altijd als een medisch noodgeval moet worden behandeld.

Ontploffing

Wist je dat deze batterijen ook spontaan kunnen exploderen? Ik spreek uit ervaring. Jaren geleden zat ik op mijn werkkamer rustig te werken tot ik werd opgeschrikt door een knal en iets dat ik rakelings langs mijn gezicht voelde vliegen. In eerste instantie kon ik niks ontdekken, maar naar grondig onderzoek vond ik een onderdeel van een knoopcelbatterij. De batterij had gewoon op het ander bureau gelegen en was spontaan tot ontploffing gekomen. Gelukkig is het goed afgelopen, maar het had ook anders kunnen uitpakken. Bewaar ze daarom op een veilige plek en als je een apparaat, die deze batterijen voor gebruik nodig heeft, niet gebruikt, haal ze er dan uit en berg ze op een veilige plek op. Die ontploffing kan immers ook ín het apparaat gebeuren.

Handige tips

Stel een lijst samen van de apparaten in je huis met lithium-knoopcelbatterijen en bewaar deze apparaten buiten het bereik van kinderen.

Analyseer de apparaten en plak exemplaren die niet kunnen worden dichtgeschroefd af met tape.

Motiveer iedereen in huis om lege batterijen op een veilige plaats te bewaren, buiten het bereik van kinderen, zodat ze worden gerecycled.

Evalueer de veiligheidsvoorzieningen en kies een lithium-knoopcelproduct dat het risico op ongevallen beperkt.

Extra informatie

De verraderlijke wereld van de USB-lader: Hoe gevaarlijk zijn ze?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *