Toen was je kind ineens een puber

Het ene moment zijn ze nog aan het spelen met Lego en Barbies, het volgende moment praten ze over vriendjes en vriendinnetjes, nemen ze de smartphone niet meer uit hun handen en verschijnen ze plots met een nieuwe mode stijl aan de ontbijttafel. Jep, je kind is nu een puber.

Toen was je kind ineens een puber

In het diepe gooien: welkom in de puberteit

Onverwachts komt de puberteit als een stroomversnelling. Het is alsof je kind ’s nachts met een rugzak vol hormonen, emoties en groeispurten in de wereld van volwassenheid wordt gedropt. Hoe ga je hier als ouder mee om? Wat kun je verwachten en hoe ga je die puberale emoties overleven?

Overlevingsgids tip 1: Begrijp de hersenen van je tiener

Het begrijpen van wat er in de hersenen van je tiener gebeurt, kan enorm helpen. Hersenen van tieners zijn een werk in uitvoering. Ze zijn volop in ontwikkeling en dit proces gaat door tot in de vroege twintiger jaren. Dit verklaart de vaak impulsieve en soms risicovolle keuzes die ze maken.

Overlevingsgids tip 2: Communiceer zoveel je kan!

Nee, het is niet gemakkelijk om met een puber te praten, vooral als ze meer geïnteresseerd lijken te zijn in hun smartphones dan in een gesprek met hun ouders. Maar vergeet niet dat communicatie de sleutel is tot begrip. Wees geduldig, open en eerlijk. Laat ze weten dat ze met je kunnen praten over alles wat ze dwars zit.

Overlevingsgids tip 3: Stel duidelijke grenzen

Net zoals peuters hebben ook tieners grenzen nodig. Zonder deze grenzen voelen ze zich onzeker en gedesoriënteerd. Hoewel het soms moeilijk is om nee te zeggen of hun vrijheid in te perken, zal het op de lange termijn helpen bij het creëren van een stabiele en veilige omgeving.

Overlevingsgids tip 4: Geef ze wat vrijheid

Hoewel het belangrijk is om grenzen te stellen, is het net zo belangrijk om je tiener wat vrijheid te geven. Dit is hun tijd om te experimenteren en te leren over verantwoordelijkheid. Dus, laat ze hun vleugels uitslaan (maar niet zonder parachute).

Emoties zijn geen vijanden

Tijdens de puberteit kunnen de emoties van je kind soms een achtbaanrit lijken. Het ene moment zijn ze blij en opgewonden, het volgende moment verdrietig en teruggetrokken. Begrijp dat dit een normaal onderdeel is van het opgroeien. Emoties zijn niet slecht; ze zijn juist een kans om je kind te leren over emotieregulatie en empathie.

Tieners zijn geen aliens

Onthoud altijd dat, hoewel ze soms kunnen lijken als buitenaardse wezens, tieners nog steeds je kinderen zijn. Ze zijn op een ingewikkelde en soms verwarrende reis naar volwassenheid. Ze hebben je nodig – misschien meer dan ooit. Wees daar voor ze. Luister naar ze. Houd van ze. En het allerbelangrijkste, geniet van deze fase, hoe gek die ook soms kan zijn. Want voordat je het weet, zijn ze het huis uit en verlang je terug naar de dagen van de onstuimige puberteit.

Extra informatie

Praten met je puber: Hoe voer je een goed gesprek?
Tijden veranderen, en pubers ook!
Hoe begeleid je pubers bij hun smartphone gebruik?
Vanaf welke leeftijd aan de smartphone?
De puberteit, wat kun je verwachten?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *