Hielspoor, een stiekeme bron van pijn

Als de eerste stappen die je ’s ochtends neemt aanvoelen alsof je op glasscherven loopt, zou je wel eens last kunnen hebben van hielspoor. Een scherpe, stekende pijn in je hiel kan je dagelijkse routine verstoren en zelfs de meest eenvoudige taken veranderen in een uitdaging. Hielspoor, hoewel vaak onzichtbaar voor het blote oog, kan een enorme impact hebben op je leven.

Hielspoor, een stiekeme bron van pijn

Wat is hielspoor eigenlijk?

Laten we beginnen met het beantwoorden van de belangrijkste vraag: wat is hielspoor precies? Hielspoor is een botuitgroei aan de onderkant van het hielbeen, die zich naar voren uitstrekt richting de voetboog. Deze uitgroei kan druk en pijn veroorzaken bij het staan of lopen, en het kan zelfs leiden tot chronische hielpijn.

Het vervelende van hielspoor is dat het soms moeilijk te identificeren is. De pijn kan zich verspreiden naar andere delen van de voet, waardoor het voelt alsof de hele voet pijn doet. Bovendien kunnen de symptomen komen en gaan, waardoor het lastig is om een duidelijke diagnose te stellen.

De oorzaak van hielspoor

Nu we weten wat hielspoor is, is de volgende logische vraag: hoe kom je er aan? De belangrijkste oorzaak van hielspoor is overbelasting van de voet. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij intensieve sporten zoals hardlopen of dansen, of bij beroepen waarbij je veel moet staan of lopen.

Daarnaast kunnen bepaalde aandoeningen, zoals platvoeten of een hoge voetboog, de kans op hielspoor verhogen. Ook leeftijd speelt een rol; naarmate we ouder worden, worden onze voeten minder flexibel en neemt de kans op hielspoor toe.

Hoeveel pijn doet hielspoor?

Het niveau van pijn varieert van persoon tot persoon. Sommigen kunnen het beschrijven als een scherpe steek, terwijl anderen het eerder als een constante, doffe pijn ervaren. Het hangt sterk af van de ernst van de hielspoor en de persoonlijke pijngrens. Vaak is de pijn het ergst bij de eerste stappen na het opstaan, of na een lange periode van rust. Dit komt omdat de voet tijdens rust stijf kan worden, waardoor de eerste bewegingen pijnlijk kunnen zijn.

Wat kun je er tegen doen?

Er zijn verschillende behandelingsopties voor hielspoor. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan rust en ijs de pijn verlichten. Fysiotherapie kan ook helpen om de spieren en ligamenten (een ligament is een band die botten of stukken kraakbeen met elkaar verbindt) in de voet te versterken en de druk op het hielbeen te verminderen.

Daarnaast kan het gebruik van speciale inlegzolen of hielkussens de druk op de hiel verminderen en de pijn verlichten. In ernstige gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn. Maar voordat je je zorgen maakt, laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende behandelingsopties​​

Meest voorkomende behandelopties

Koude kompressen
Koude therapie kan helpen om ontstoken hielweefsel te verlichten. Je kunt een met een doek bedekt ijskompres op je hiel aanbrengen, of je kunt een koud kompres gebruiken om het ijskompres op zijn plaats te houden. Een andere optie is om je voet over een koude of bevroren waterfles te rollen​.

Schoenen en orthopedische hulpmiddelen
Comfortabele en goed passende schoenen kunnen de druk op de hielspoor verminderen. Je kunt ook op maat gemaakte orthopedische hulpmiddelen (gevormde schoeninzetstukken) laten maken die in je schoen glijden. Deze orthopedische hulpmiddelen zijn op maat ontworpen om te voorkomen dat je voet rolt en om extra hielsupport te bieden​1​.

Zelfzorg medicijnen
Ontstekingsremmende medicijnen kunnen helpen om hielpijn en ongemak te verlichten.

Rekoefeningen
Rekoefeningen voor de kuit en de omliggende spieren, kunnen helpen om de spanning en druk op de hielspoor te verminderen. Het doen van deze oefeningen in de ochtend, middag en avond kan op de lange termijn de pijn helpen verminderen​.

Corticosteroïde injecties
Corticosteroïde injecties genezen je hielspoor niet, maar ze kunnen wel helpen met een deel van de pijn die de hielspoor veroorzaakt​.

Luister naar je lichaam

Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren en actie te ondernemen als je denkt dat je hielspoor hebt. Vraag om medische hulp en ontdek welke behandelingsopties het beste voor jou werken.

Extra informatie

Je voeten en benen tijdens de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *