Herstellen van de vagina na een bevalling

Allereerst gefeliciteerd met de geboorte van je kleine wonder! Je vagina heeft de hoofdrol gespeeld in deze fantastische voorstelling, en het is nu tijd voor haar grote comeback. Dat ‘onderkantje’ van jou heeft een hoop meegemaakt en het is volkomen normaal dat het nu wat anders aanvoelt en er anders uitziet. Je vagina moet nog even herstellen van deze gigantische prestatie. En dat kan ze, want daar is ze voor gemaakt.

Herstellen van de vagina na een bevalling

Het eerste onderzoek na de bevalling

Terwijl je in de wolken bent met je pasgeboren baby, is het belangrijk om niet te vergeten dat jouw lichaam – en vooral je vagina – ook aandacht nodig heeft. Hier is waarom het eerste onderzoek na de bevalling zo essentieel is.

Na de intensiteit van een bevalling is het volstrekt normaal dat er wat ‘schade’ aan de vagina kan ontstaan. Dit kan variëren van kleine scheurtjes tot grotere rupturen die hechting vereisen. Dit eerste onderzoek is cruciaal om er zeker van te zijn dat alles goed geneest en om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.

Wat gebeurt er tijdens dit onderzoek?

Je verloskundige of gynaecoloog zal voorzichtig het gebied inspecteren op tekenen van:

Scheurtjes
Dit zijn kleine barstjes in het weefsel. Ze kunnen branderig aanvoelen, vooral bij het plassen.

Knip (episiotomie)
Soms wordt er tijdens de bevalling een knip gezet om de baby meer ruimte te geven. Als dat het geval is, controleert de zorgverlener de hechtingen en de genezing.

Rupturen
Dit zijn grotere scheuren die soms door meerdere lagen van het weefsel gaan. Ze vereisen speciale zorg en aandacht.

Zwelling en blauwe plekken
Het is ook normaal om wat zwelling en blauwe plekken te hebben na een bevalling.

Praat, vraag en deel

Dit is het perfecte moment om alle vragen te stellen die je hebt over je herstel. Geen enkele vraag is te klein of ‘gek’. De kans is groot dat je zorgverlener het allemaal al eerder heeft gehoord.

Zachte zorg voor een zacht gebied

Vergeet niet dat ieder lichaam anders is. Terwijl de ene vrouw na een paar weken weer ‘back in business’ is, heeft een ander misschien een paar maanden nodig. Zorg in de eerste weken na de bevalling extra goed voor jezelf en wees lief voor je vagina. Ze kan nu wel wat extra aandacht gebruiken. Dit kun je bijvoorbeeld doen met:

Koude kompressen
Deze kunnen wonderen doen voor zwelling en pijn. Wikkel een koud kompres of een zak diepvrieserwtjes in een zachte doek en leg het tegen het getroffen gebied.

Warme baden
Een zitbad kan verlichting bieden en helpen bij het genezingsproces. Zorg ervoor dat het water schoon is en vermijd zeep die irritatie kan veroorzaken.

Gebruik een zachte reiniger
Bij het wassen van het gebied, gebruik dan een milde, ongeparfumeerde zeep.

Pijnstillers
Paracetamol kan helpen bij pijn en ongemak. Overleg altijd eerst met je arts.

Seks na de bevalling

Iedere vrouw is anders, de een heeft snel na de bevalling alweer zin in seks, de ander moet er voorlopig niet aan denken.

Na de komst van je baby kan de gedachte aan seks best een beetje spannend zijn. Je lichaam heeft net een enorme transformatie ondergaan en het is normaal om je onzeker of anders te voelen. Veel koppels wachten met seks tot de postnatale controle, wat meestal zo’n zes weken na de bevalling plaatsvindt. Maar het belangrijkste is dat jij je er klaar voor voelt, zowel lichamelijk als emotioneel.

Praat met je partner; deel je gevoelens, angsten en verlangens. Gebruik indien nodig glijmiddel en neem de tijd om weer in contact te komen met je lichaam. Onthoud dat intimiteit vele vormen kent; samen knuffelen, kussen of gewoon dicht bij elkaar zijn kan net zo waardevol zijn. Luister naar jezelf en geef je lichaam de tijd die het verdient.

Herstel na een knip

Een knip, ofwel episiotomie, wordt soms tijdens de bevalling gedaan om de geboorte te vergemakkelijken. Herstel van deze ingreep varieert per persoon. Over het algemeen voelen de meeste vrouwen de eerste dagen na de bevalling pijn en ongemak in het gebied van de knip. Deze pijn neemt meestal binnen een week af. De hechtingen lossen meestal vanzelf op binnen 2 tot 3 weken, maar het volledige genezingsproces kan enkele weken tot enkele maanden duren.

Het is essentieel om goede hygiëne te handhaven, zachte reinigingsmiddelen te gebruiken en de aanwijzingen van de zorgverlener op te volgen. Vermijd zware lichamelijke inspanningen en heb geduld met jezelf. Raadpleeg bij aanhoudende pijn, zwelling of tekenen van infectie altijd je arts of verloskundige. Het belangrijkste is om je lichaam de tijd te geven die het nodig heeft om volledig te genezen.

Hoe lang heeft de baarmoeder nodig om te krimpen na bevalling?

Na de geboorte van je baby en de placenta, begint je baarmoeder direct met het proces van involutie, wat eigenlijk betekent dat hij begint te krimpen naar zijn oorspronkelijke grootte. Direct na de bevalling is je baarmoeder ongeveer zo groot als een meloen en voelbaar tot aan je navel. Binnen ongeveer zes weken na de bevalling zal hij bij de meeste vrouwen weer zijn normale grootte – vergelijkbaar met de grootte van een peer – hebben bereikt.

Gedurende deze tijd kunnen vrouwen naweeën ervaren, die helpen bij het krimpproces. Deze zijn meestal het sterkst in de dagen direct na de geboorte en worden daarna geleidelijk minder. Het is belangrijk om te weten dat, hoewel de baarmoeder snel krimpt, het volledige herstel van het lichaam na de bevalling enige tijd kan vergen. Geef jezelf dus de tijd en zorg die je nodig hebt.

Extra informatie

Herstellen na de bevalling, hoe lang heb je nodig?
Vloeien na de bevalling, waar is dat goed voor?
Wat zit er in een kraampakket?
De kraamtijd: 10 tips voor een onvergetelijke en fijne ervaring

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *