Natuurlijke beautyproducten kun je ook eenvoudig zelf maken

Natuurlijke beautyproducten, oftewel natuurlijke cosmetica, zijn producten die zijn gemaakt van ingrediënten die afkomstig zijn uit de natuur. Dit kunnen planten, mineralen, water en andere natuurlijke bronnen zijn. Ze worden vaak gezien als een gezonder en milieuvriendelijker alternatief voor traditionele cosmetica, die synthetische chemicaliën kunnen bevatten.

Natuurlijke beautyproducten kun je ook eenvoudig zelf maken

Wat zijn de kenmerken van natuurlijke beautyproducten?

Hier zijn enkele kenmerken en voordelen van natuurlijke beautyproducten:

 • Natuurlijke cosmetica bevatten vaak ingrediënten zoals etherische oliën, plantenextracten, kleien, honing en was. Deze ingrediënten worden gekozen voor hun specifieke voordelen voor de huid en het haar.
 • Ze bevatten meestal geen parabenen, sulfaten, kunstmatige kleurstoffen, of sterke conserveermiddelen, die irritatie of allergische reacties kunnen veroorzaken.
 • Ze zijn vaak geschikt voor mensen met een gevoelige huid, omdat ze minder agressieve ingrediënten bevatten.

Waarom zou je graag willen kiezen voor natuurlijke beautyproducten?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor natuurlijke beautyproducten:

 • Veel mensen zijn bezorgd over de mogelijke gezondheidseffecten van synthetische chemicaliën in traditionele cosmetica. Natuurlijke producten worden vaak als veiliger beschouwd omdat ze vrij zijn van agressieve chemicaliën zoals parabenen, sulfaten, en kunstmatige geur- en kleurstoffen, die irritatie, allergische reacties of andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.
 • Natuurlijke beautyproducten zijn doorgaans milieuvriendelijker. Ze bevatten ingrediënten die duurzamer zijn en de productieprocessen zijn vaak minder schadelijk voor het milieu, omdat er minder chemische afvalstoffen en vervuiling zijn.
 • Mensen met een gevoelige huid of huidaandoeningen zoals eczeem of rosacea kiezen vaak voor natuurlijke producten omdat ze minder irriterend zijn.
 • Sommige natuurlijke ingrediënten hebben bewezen voordelen voor de huid en het haar. Ingrediënten zoals aloë vera, theeboomolie, en sheaboter staan bekend om hun helende en hydraterende eigenschappen.
 • Veel natuurlijke beautymerken zetten zich in voor ethische praktijken, waaronder het vermijden van dierproeven. Dit is een belangrijke overweging voor consumenten die dierenwelzijn belangrijk vinden.
 • Natuurlijke beautyproducten hebben vaak een eenvoudiger ingrediëntenlijst die gemakkelijker te begrijpen is, wat consumenten meer transparantie en controle geeft over wat ze op hun lichaam aanbrengen.
 • Veel mensen geloven in een holistische benadering van gezondheid en welzijn, waarbij natuurlijke producten beter passen bij hun levensstijl en persoonlijke waarden.
 • Sommige natuurlijke ingrediënten hebben een lange geschiedenis en culturele betekenis in bepaalde gemeenschappen, en mensen kunnen zich aangetrokken voelen tot producten die deze traditionele elementen bevatten.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat “natuurlijk” niet altijd betekent dat een product automatisch beter of veiliger is. Sommige natuurlijke ingrediënten kunnen ook irritatie veroorzaken of allergische reacties uitlokken. Daarom is het aan te raden om producten altijd eerst te testen op een klein stukje huid en te kiezen voor producten met betrouwbare certificeringen.

Drie DIY recepten voor natuurlijke beautyproducten

Hydraterend gezichtsmasker

Ingrediënten

 • 1 eetlepel natuurlijke yoghurt
 • 1 eetlepel honing
 • Een paar druppels verse citroensap (optioneel voor extra helderheid)

Instructies

 1. Meng de yoghurt en honing in een kleine kom.
 2. Voeg een paar druppels citroensap toe als je een meer verhelderend effect wilt.
 3. Breng het mengsel aan op een schoon gezicht en laat het 10-15 minuten intrekken.
 4. Spoel af met warm water.

Natuurlijke lichaamsscrub

Ingrediënten

 • 1/2 kopje fijne suiker of zeezout
 • 1/4 kopje kokosolie of olijfolie
 • Optioneel: enkele druppels essentiële olie voor geur (zoals lavendel of pepermunt)

Instructies

 1. Meng de suiker of zout met de olie tot een pasta.
 2. Voeg essentiële olie toe voor geur als je dat wilt.
 3. Gebruik de scrub in de douche op een vochtige huid, masseer zachtjes in cirkelvormige bewegingen en spoel daarna af.

Eenvoudige lippenbalsem

Ingrediënten

 • 2 eetlepels kokosolie
 • 1 eetlepel bijenwas korrels
 • 1/2 eetlepel pure honing
 • Optioneel: enkele druppels essentiële olie voor smaak of geur

Instructies

 1. Smelt de kokosolie en bijenwas samen in een dubbele boiler of in de magnetron.
 2. Roer de honing erdoorheen en voeg eventueel essentiële olie toe.
 3. Giet het mengsel in kleine potjes of lippenbalsem tubes en laat het stollen.

Elk van deze recepten maakt gebruik van natuurlijke ingrediënten die je vaak in de keuken vindt, en ze kunnen worden aangepast aan persoonlijke voorkeuren. Vergeet niet om bij het gebruik van essentiële oliën voorzichtig te zijn, vooral als je een gevoelige huid hebt, en test altijd op een klein stukje huid voordat je een nieuw product volledig gebruikt.

Extra informatie

Droge handen in de winter

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *