Het Syndroom van Asperger

Het Syndroom van Asperger is een vorm van autisme die wordt gekenmerkt door moeilijkheden met sociale interactie en non-verbale communicatie, naast beperkte en herhalende patronen van gedrag en interesses. Het is een ‘onzichtbare’ aandoening – je kunt niet aan iemand zien dat hij of zij Asperger heeft, en dit kan soms leiden tot misverstanden en vooroordelen. Maar net als elke andere persoon, hebben mensen met Asperger hun unieke sterke punten en talenten.

Het Syndroom van Asperger

Wat zijn de kenmerken van het Syndroom van Asperger?

Het Syndroom van Asperger, ook wel bekend als Asperger’s, is een soort stoornis in het autismespectrum. Hoewel de symptomen van persoon tot persoon kunnen variëren, zijn er enkele veelvoorkomende kenmerken die mensen met Asperger’s vaak vertonen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende kenmerken:

Sociale uitdagingen
Mensen met Asperger’s kunnen moeite hebben met sociale interacties. Ze kunnen moeite hebben met het begrijpen van sociale aanwijzingen, zoals lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en toon van de stem. Ze kunnen ook moeite hebben met het aangaan en onderhouden van vriendschappen.

Beperkte en herhaalde gedragspatronen en interesses
Mensen met Asperger’s kunnen zich obsessief richten op één specifiek onderwerp of interesse en kunnen moeite hebben met het accepteren van veranderingen in routines of schema’s.

Communicatieproblemen
Hoewel veel mensen met Asperger’s een goede woordenschat hebben en grammaticaal correct kunnen praten, kunnen ze moeite hebben met het begrijpen van subtiele taal, zoals ironie en sarcasme. Ze kunnen ook letterlijk praten en problemen hebben met het begrijpen van figuurlijke taal.

Motorische onhandigheid
Sommige mensen met Asperger’s kunnen onhandige of ongecoördineerde bewegingen hebben.

Gevoeligheid voor zintuiglijke prikkels
Mensen met Asperger’s kunnen overgevoelig of ondergevoelig zijn voor bepaalde zintuiglijke prikkels. Bijvoorbeeld, ze kunnen worden gehinderd door harde geluiden, fel licht, of bepaalde texturen van voedsel.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet iedereen met Asperger’s al deze kenmerken zal vertonen, en de ernst van de symptomen kan variëren van persoon tot persoon. Als je denkt dat je kind mogelijk Asperger’s heeft, is het belangrijk om een zorgprofessional te raadplegen voor een volledige evaluatie en diagnose.

Het Syndroom van Asperger en je kind

Elk kind met het Syndroom van Asperger is anders en uniek op zijn eigen manier. Sommige kinderen hebben misschien moeite met veranderingen, terwijl anderen geobsedeerd kunnen raken door één enkel onderwerp of hobby. Deze kinderen kunnen ook problemen hebben met sociale cues, zoals het lezen van gezichtsuitdrukkingen of het begrijpen van sarcasme.

Het belangrijkste om te onthouden is dat een diagnose van Asperger geen beperking is voor wat je kind kan bereiken. Het betekent gewoon dat ze misschien een beetje extra ondersteuning en begrip nodig hebben om hun volledige potentieel te bereiken.

Wat betekent het Syndroom van Asperger voor jou als ouder?

Het opvoeden van een kind met het Syndroom van Asperger kan een uitdaging zijn, maar het kan ook ongelooflijk lonend zijn. Het vereist geduld, begrip en veel leren. Maar wees gerust, je bent niet alleen. Er zijn talloze hulpbronnen en ondersteuningsgroepen beschikbaar om je door deze reis te helpen.

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden is dat je kind niet gedefinieerd wordt door hun diagnose. Ze zijn nog steeds hetzelfde kind dat je altijd hebt gekend en van gehouden. Ze kunnen nog steeds lachen, spelen, leren en groeien – ze doen het gewoon op hun eigen manier.

Wat is het verschil tussen autisme en Asperger?

Autisme en het Syndroom van Asperger zijn beide stoornissen in het autismespectrum, wat betekent dat ze bepaalde kenmerken delen, zoals moeilijkheden met sociale interactie en communicatie, en beperkte, repetitieve patronen van gedrag, interesses of activiteiten. Echter, er zijn ook belangrijke verschillen tussen de twee.

Taalontwikkeling
Een van de meest opvallende verschillen tussen Autisme en Asperger is de taalontwikkeling. Bij klassiek autisme kunnen er aanzienlijke vertragingen of afwijkingen zijn in de taalontwikkeling. Kinderen met autisme kunnen bijvoorbeeld later beginnen met praten dan hun leeftijdsgenoten, of helemaal niet praten. Bij het Syndroom van Asperger zijn er meestal geen significante vertragingen in de taalontwikkeling. In feite hebben veel mensen met Asperger een bovengemiddelde woordenschat en kunnen ze op jonge leeftijd al complexe zinnen maken.

Cognitieve vaardigheden
Mensen met klassiek autisme kunnen een breed scala aan cognitieve vaardigheden hebben, van ernstige cognitieve beperkingen tot gemiddelde of bovengemiddelde intelligentie. Bij het Syndroom van Asperger is er meestal geen sprake van een significante cognitieve beperking. Veel mensen met Asperger hebben een gemiddelde tot bovengemiddelde intelligentie.

Sociale interactie
Hoewel zowel mensen met autisme als mensen met Asperger moeite kunnen hebben met sociale interacties, kunnen de specifieke problemen die ze ervaren verschillen. Mensen met autisme kunnen bijvoorbeeld minder interesse tonen in sociale interactie in het algemeen, terwijl mensen met Asperger vaak wel geïnteresseerd zijn in sociale interactie, maar moeite hebben om sociale aanwijzingen te begrijpen en te reageren op de manier die van hen wordt verwacht.

Extra informatie

Wat is dyslexie? Alles over dyslexie bij kinderen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *