Hoe bescherm je je puber tegen online dreigingen

Het internet is een onlosmakelijke schakel in het leven van hedendaagse tieners geworden, waarbij de digitale wereld net zo reëel is als de fysieke. Echter, met deze digitale vrijheid komen ook risico’s, zoals slut shaming, grooming en sexting. Deze termen, hoewel misschien niet bekend bij iedere ouder, zijn belangrijke dreigingen waarvan je op de hoogte moet zijn om je puber veilig te houden online. Want hoe kun je de kids beschermen tegen allerlei online dreigingen?

Hoe bescherm je je puber tegen online dreigingen

Wat is slut shaming, grooming en sexting?

Slut shaming verwijst naar het vernederen of beschamen van iemand, vaak meisjes of vrouwen, op basis van hun seksualiteit of seksueel gedrag. Het is een vorm van cyberpesten die ernstige psychologische effecten kan hebben. Grooming daarentegen, is het proces waarbij een volwassene online een emotionele band opbouwt met een kind, met als doel seksueel misbruik. Sexting is het verzenden van seksueel expliciete berichten of foto’s, meestal via mobiele telefoons, een praktijk die riskant kan zijn als deze beelden in de verkeerde handen vallen.

De vraag rijst: hoe kun je je puber tegen deze bedreigingen beschermen? Dat begint met een open gesprek met elkaar. Begin met het bespreken van deze termen en de bijbehorende risico’s op een manier die bij de leeftijd past. Het is belangrijk dat je kind begrijpt wat deze acties inhouden en de mogelijke gevolgen ervan.

Privacy

Leer je kinderen over privacy-instellingen, het belang van sterke wachtwoorden en het kritisch bekijken van online vriendschappen. Het installeren van ouderlijk toezicht kan een extra laag bescherming bieden, maar geen enkele technische oplossing vervangt het belang van een goed gesprek.

Een ander belangrijk aspect is het cultiveren van zelfrespect en het besef dat niemand het recht heeft om hen online of offline te schaden. Dit kan hen helpen om nee te zeggen tegen ongewenste verzoeken of avances en om hulp te vragen wanneer ze die nodig hebben.

Geef het goede voorbeeld

Tot slot, wees zelf een rolmodel. Laat zien hoe je verantwoordelijk online gedrag vertoont en benaderbaar bent voor vragen of zorgen. Als je kind weet dat het met jou over alles kan praten, vergroot dit de kans dat ze naar je toekomen wanneer ze te maken krijgen met online problemen.

Extra informatie

Hoe bescherm je jezelf tegen grooming en sexting?
Yubo, de datingapp voor pubers

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *