Wat heb je nodig voor mindful bevallen?

Mindful bevallen is het proces van bewust aanwezig zijn tijdens de bevalling, met een houding van openheid, nieuwsgierigheid en acceptatie. Het betekent het ervaren van elke sensatie, emotie en gedachte met een zachte aandacht, zonder direct te oordelen of te reageren.

Mindfulness helpt bij het beheersen van pijn, angst en stress, die vaak geassocieerd worden met bevallen. Door mindful te zijn, kun je bewuster reageren op je lichaam en je omgeving, wat leidt tot een meer bevredigende en gecontroleerde bevallingservaring.

Wat heb je nodig voor mindful bevallen?

Voorbereiding op mindful bevallen

Begin met het leren over de bevalling en mindfulness. Lees boeken, volg cursussen of sluit je aan bij steungroepen. Oefen mindfulness-technieken zoals meditatie, diepe ademhaling, en lichaamsbewustzijn regelmatig tijdens je zwangerschap.

Volg cursussen die specifiek gericht zijn op mindful bevallen. Dit kan variëren van yoga en meditatie tot specifieke geboortevoorbereidingsklassen die mindfulness integreren.

Geboorteplan

Stel een geboorteplan op waarin je jouw wensen voor een mindful bevalling uiteenzet. Bespreek dit met je verloskundige en zorg ervoor dat je ondersteunende mensen om je heen hebt die jouw visie begrijpen en respecteren.

Leer ademhalingstechnieken die helpen om kalm en gefocust te blijven tijdens weeën. Diepe, gecontroleerde ademhaling helpt niet alleen bij pijnbeheersing, maar bevordert ook ontspanning en stressvermindering.

Bewustzijn

Wees je bewust van je lichaam en de veranderingen die zich voordoen. Door te luisteren naar je lichaam kun je beter reageren op de behoeften ervan. Regelmatige beoefening van mindfulness en meditatie helpt je om tijdens de bevalling kalm en gefocust te blijven.

Ontwikkel een positieve houding ten opzichte van de bevalling, met vertrouwen in je lichaam en het proces.

Gebruik visualisatie en positieve bevestigingen om een positieve en kalmerende omgeving te creëren. Visualiseer een soepele bevalling en herhaal bevestigingen zoals “Ik ben sterk” of “Ik kan dit”.

Laat het los…

Omarm het natuurlijke, onvoorspelbare proces van de bevalling. Door acceptatie van het onverwachte, kan je meer ontspannen en je openstellen voor de ervaring, wat leidt tot een bewustere en potentieel meer bevredigende bevalling. Deze mindset kan je helpen om angst en weerstand te verminderen, waardoor ruimte ontstaat voor een meer vloeiende en natuurlijke bevallingservaring.

Besteed aandacht aan je emoties

Dit betekent het erkennen en accepteren van alle gevoelens die opkomen tijdens de bevalling – van angst en onzekerheid tot vreugde en verwondering. Door bewust te zijn van deze emoties, zonder oordeel of verzet, kun je beter omgaan met de intensiteit van de bevalling. Zowel fysiek als mentaal.

De rol van de partner en de omgeving

Je partner of een bevallingsondersteuner kan een belangrijke rol spelen. Hij kan je voorzien van emotionele steun, helpen bij ademhalingstechnieken en je aanmoedigen om in het moment te blijven.

Zorg voor een bevallingsomgeving die rust en ontspanning bevordert, zoals gedempt licht, zachte muziek, of aromatherapie.

Denk aan dingen zoals comfortabele kleding, een favoriet kussen, massageolie, of andere items die je helpen ontspannen.

Mindful moederschap

Neem na de geboorte de tijd om je baby te ontmoeten en te verbinden. Deze kostbare momenten zijn perfect voor huid-op-huid contact en het bevorderen van de moeder-kindband.

Neem de mindfulness-praktijken die je hebt ontwikkeld tijdens de zwangerschap mee in het moederschap. Dit zal je helpen om ook in de uitdagende tijden van het ouderschap kalm en aanwezig te blijven.

Extra informatie

Hoe schrijf je een geboorteplan?
Draai een geboorteplan uit (pdf)
Wie mogen er bij de bevalling zijn?
Lotusbevalling: Een natuurlijke band die verder gaat dan de baarmoeder

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *