Kinderopvang en ziekte. Hoe is het geregeld?

In de wirwar van regels en richtlijnen die de kinderopvang omringen, is er één onderwerp dat bijzonder veel vragen oproept bij ouders: wat gebeurt er als mijn kind ziek is? Mag hij dan nog we naar de opvang? En wanneer moet hij thuisblijven?

Kinderopvang en ziekte. Hoe is het geregeld?

Wanneer mag je kind wel of niet naar de opvang?

Allereerst is het belangrijk om te weten wanneer je kind wel of niet naar de opvang mag. De regels hiervoor kunnen variëren per opvang, maar over het algemeen geldt dat kinderen met koorts, een besmettelijke ziekte of extreme vermoeidheid thuis moeten blijven. Het idee hierachter is niet alleen de bescherming van je eigen kind, maar ook het voorkomen van de verspreiding van ziektes onder andere kinderen en het personeel. Raadpleeg altijd het beleid van je kinderopvang voor de specifieke richtlijnen.

Een goede communicatie

Een goede communicatie tussen ouders en de kinderopvang is belangrijk, vooral als het om ziekte gaat. Informeer de leiding zo snel mogelijk als je kind ziek is en niet naar de opvang kan komen. Dit stelt de opvang in staat om eventuele extra maatregelen te nemen om de verspreiding van ziektes te voorkomen. Wees ook open over de aard van de ziekte, zodat de kinderopvang gepast kan reageren.

Wat als je kind ziek wordt op de opvang?

Het is onvermijdelijk dat kinderen soms ziek worden terwijl ze op de opvang zijn. De meeste kinderopvangcentra hebben protocollen voor dit scenario. Vaak wordt er eerst contact opgenomen met de ouders of verzorgers, met het verzoek het kind op te halen. In de tussentijd zorgt het personeel ervoor dat je kind comfortabel is en wordt geïsoleerd van de andere kinderen om zoveel mogelijk besmetting te voorkomen.

De financiële kant van ziekte

Een veelgestelde vraag is of je moet betalen voor de opvang als je kind ziek is. Het antwoord varieert per opvang, maar over het algemeen blijven de kosten voor de kinderopvang doorlopen, ook als je kind door ziekte niet aanwezig kan zijn. Dit komt omdat de kosten niet alleen gebaseerd zijn op daadwerkelijke aanwezigheid, maar ook op de reservering van een plek voor je kind. Sommige opvangcentra bieden een ziekteregeling aan, waarbij je bij langdurige afwezigheid een deel van de kosten kunt terugkrijgen. Het is aan te raden hierover navraag te doen bij je kinderopvang.

Preventie en beleid

Om ziektes zoveel mogelijk te voorkomen, hanteren kinderopvangcentra diverse hygiëne- en preventiemaatregelen. Denk hierbij aan regelmatige handhygiëne, schoonmaken van speelgoed en oppervlakken, en het stimuleren van goede hygiëne bij de kinderen zelf.

Extra informatie

Kinderopvang, wat zijn de mogelijkheden?
Schuldgevoel: Het zoeken van balans tussen werk en gezin
Het Gastoudergezin: De ideale oplossing voor kinderopvang?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *