Wat is Roodvonk en hoe gevaarlijk is het?

Roodvonk, ook wel bekend als scarlatina, is een bacteriële infectie veroorzaakt door de Streptococcus pyogenes bacterie, ook wel bekend als groep A-streptokok. Wacht even, streptokok? Ja, een soort bacterie die in onze keel en op onze huid leeft. Deze beestjes zijn meestal onschadelijk, maar soms besluiten ze een feestje te bouwen en dat resulteert in roodvonk.

Wat is Roodvonk en hoe gevaarlijk is het?

Hoe gevaarlijk is het?

Eerlijk gezegd, Roodvonk klinkt een stuk dreigender dan het in werkelijkheid is. Vroeger was het een serieuze ziekte met een hoog sterftecijfer, maar dankzij moderne geneeskunde is het nu meestal een milde ziekte die met antibiotica kan worden behandeld. Maar dat betekent niet dat je het moet negeren. Zoals met elke ziekte, is het belangrijk om snel te handelen om complicaties te voorkomen.

Hoe kun je het krijgen?

Het krijgen van Roodvonk is net zo eenvoudig als ABC – Absoluut Basic Contact. De bacteriën kunnen worden overgedragen door niezen, hoesten, of zelfs praten, omdat ze door de lucht reizen in kleine druppeltjes. Afstand houden is dan ook een uitstekende strategie om Roodvonk te vermijden.

Hoeveel dagen is roodvonk besmettelijk?

Roodvonk is het meest besmettelijk wanneer de eerste symptomen beginnen te verschijnen, meestal tussen de 1 en 4 dagen nadat iemand geïnfecteerd is geraakt. De ziekte blijft vervolgens besmettelijk gedurende ongeveer een week na het begin van de symptomen.

Als de persoon met roodvonk wordt behandeld met antibiotica, wordt de besmettelijkheid aanzienlijk verminderd na ongeveer 24 uur vanaf het begin van de behandeling. Echter, als roodvonk niet wordt behandeld, kan de persoon nog steeds besmettelijk zijn gedurende 2 tot 3 weken, zelfs nadat de symptomen zijn verdwenen.

Wat zijn de symptomen?

Roodvonk begint vaak met keelpijn, koorts, en hoofdpijn, een beetje zoals een erg onaangename griep. Maar dan komt het kenmerkende symptoom: een felrode uitslag die begint op de borst en zich verspreidt naar de rest van het lichaam. Het lijkt een beetje op zonnebrand en voelt als schuurpapier. En laten we de aardbeientong niet vergeten – een rode, gezwollen tong met kleine witte vlekjes. Niet echt het soort aardbeien dat we leuk vinden, toch?

Hoe kun je het voorkomen?

Het goede nieuws is dat Roodvonk te voorkomen is. Het volgen van basishygiënepraktijken zoals handen wassen, niezen of hoesten in een zakdoek of je elleboog, en het vermijden van nauw contact met iemand die Roodvonk heeft, kan de kans op de ziekte verkleinen.

Wat is er nodig voor genezing?

Als je ongelukkig genoeg bent om Roodvonk te krijgen, wees dan niet bang. Antibiotica zijn de eerste verdedigingslinie tegen deze infectie. Een volledige kuur van het voorgeschreven medicijn zal de bacteriën elimineren en de symptomen verzachten. En vergeet niet om veel rust te nemen en te hydrateren, net als bij elke andere ziekte.

Is roodvonk gevaarlijk voor volwassenen?

Hoewel roodvonk vaker voorkomt bij kinderen, kunnen volwassenen de ziekte ook krijgen. De symptomen zijn vergelijkbaar, hoewel volwassenen mogelijk een milder verloop van de ziekte hebben. Desondanks kunnen complicaties optreden als de ziekte niet correct wordt behandeld, ongeacht de leeftijd. Deze kunnen variëren van oor- en keelinfecties tot meer ernstige aandoeningen zoals reumatische koorts of nierziekte.

Net als bij kinderen, is de behandeling voor volwassenen meestal een kuur met antibiotica. Het is belangrijk om de volledige kuur te voltooien om te zorgen dat de infectie volledig verdwijnt en om het risico op complicaties te minimaliseren.

Het is ook belangrijk op te merken dat, hoewel je roodvonk maar één keer kunt krijgen, je nog steeds vatbaar bent voor andere infecties die worden veroorzaakt door de groep A-streptokokken bacterie, zoals keelontsteking.

Wat is het verschil tussen roodvonk en rode hond?

Roodvonk en rode hond zijn beide infectieziekten die huiduitslag kunnen veroorzaken, maar ze worden veroorzaakt door verschillende organismen en hebben verschillende symptomen.

Rode hond wordt veroorzaakt door het rubella-virus. De symptomen van rode hond zijn over het algemeen milder dan die van roodvonk en kunnen lichte koorts, gezwollen lymfeklieren, keelpijn en een fijnkorrelige rode uitslag omvatten. Eén belangrijk verschil is dat infectie met rode hond tijdens de zwangerschap ernstige gevolgen kan hebben voor het ongeboren kind, waaronder doofheid, oogproblemen en hartafwijkingen.

Raadpleeg altijd een arts

Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je denkt dat jij of je kind Roodvonk heeft, omdat de ziekte een medische behandeling vereist.

Extra informatie

Huiduitslag bij kinderen. Check de rode vlekkenwijzer!
Mijn kind heeft een verkoudheid

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *