Wat zijn de leukste bordspelletjes met kleine kinderen?

Er is niets beter dan een regenachtige zaterdagmiddag binnen doorbrengen met elkaar rond de tafel of op de grond met kopjes thee, koekjes en gezellige bordspelletjes spelen. Of het nu gaat om het bevorderen van cognitieve vaardigheden, creatief denken of gewoonweg plezier, bordspellen zijn ongetwijfeld een geweldige manier om tijd door te brengen met je kleintjes. Hier is een lijst van enkele van de leukste bordspelletjes om te spelen met kleine kinderen.

Wat zijn de leukste bordspelletjes met kleine kinderen?

Haba Mijn eerste spellen – Eerste boomgaard

Haba Mijn eerste spellen – Eerste boomgaard is een klassieker voor peuters. Dit coöperatieve spel is perfect voor de kleinsten die net de wereld van bordspellen ontdekken. De spelers werken samen om de vruchten te plukken voordat de brutale raaf ze kan stelen. Het bevordert het teamwerk en de basale vaardigheden van kleur- en vormherkenning.

Leeftijd: 2+

Rompompom – Woordenmaker

De Rompompom Woordenmaker is een interactief spel dat bestaat uit verschillende letters en afbeeldingen. Het idee is dat het kind de letters gebruikt om woorden te vormen die overeenkomen met de afbeeldingen op de kaarten. Het is een eenvoudige en plezierige manier om letters, klanken en eenvoudige woorden te introduceren.

De basis van het spel is vrij eenvoudig. Je hebt een set van 16 kaarten, met op elke kaart een afbeelding van een object of dier. Daarnaast zijn er 77 losse letters. Het kind kiest een kaart en probeert het woord te maken dat bij de afbeelding past door de letters in de juiste volgorde te leggen.

Het mooie van de Rompompom – Woordenmaker is dat het kind in zijn eigen tempo kan leren. Als ouder of verzorger kun je het kind ondersteunen en begeleiden, maar het is ook een spel dat ze zelfstandig kunnen spelen.

Leeftijd: 4+

Little Dutch – Hengelspel

Het Hengelspel is een houten spel dat is ontworpen om kinderen te vermaken terwijl ze hun motorische vaardigheden ontwikkelen. Het spel bestaat uit een reeks kleurrijke houten vissen en een houten hengel uitgerust met een magneet op het einde. De vissen zijn ook voorzien van magneten, wat het mogelijk maakt om ze op te vissen met de hengel.

Het doel van het spel is simpel, maar toch boeiend voor kleine kinderen. De spelers moeten hun hengel gebruiken om de vissen uit de zee te halen. Ze moeten hun best doen om zo veel mogelijk vissen te vangen, wat het spel een speelse competitieve draai geeft. Door de hengel te manipuleren om de vissen te vangen, ontwikkelen de kinderen hun fijne motoriek. Ze leren ook over geduld en concentratie terwijl ze wachten op het juiste moment om toe te slaan en een vis te vangen.

De kinderen kunnen in hun eentje spelen, of je kunt het spel aantrekkelijker maken door er een wedstrijdje van te maken om te zien wie de meeste vissen kan vangen.

Leeftijd: 2+

Zeeslag

Hoewel het spel Zeeslag misschien te complex lijkt voor jonge kinderen (vanaf 7 jaar), is het eigenlijk een geweldige manier om het strategisch denken te verbeteren. Met een beetje hulp van de ouders, kunnen kinderen leren om coördinaten te gebruiken en hun aanvallen te plannen. Bovendien is de opwinding van het tot zinken brengen van het schip van de tegenstander ongeëvenaard!

Zeeslag is een tweepersoons strategie spel waarbij spelers proberen de locatie van de schepen van de tegenstander te raden. Het spel wordt gespeeld op twee 10×10 roosters, één voor elke speler. De spelers plaatsen hun vloot van schepen op het rooster en proberen vervolgens om beurten de posities van de schepen van de tegenstander te raden door coördinaten te noemen. Elke speler plaatst zijn vloot van schepen op zijn rooster. De schepen kunnen horizontaal of verticaal worden geplaatst, maar niet diagonaal. Ze mogen elkaar ook niet raken.

Eenmaal de schepen zijn geplaatst, beginnen de spelers om beurten coördinaten te raden. Als een speler een coördinaat raadt waar een deel van een schip van de tegenstander zich bevindt, dan is dat een ‘raak’. De speler mag doorgaan met raden tot hij mist. Als alle coördinaten van een schip zijn geraakt, dan is dat schip ‘gezonken’. Het doel van het spel is om alle schepen van de tegenstander te laten zinken.

Leeftijd: 7+

Mijn eerste Monopoly

Mijn Eerste Monopoly neemt de essentie van het originele spel en vereenvoudigt het om het toegankelijker te maken voor kinderen. In plaats van onroerend goed te kopen en te verkopen, focust dit spel zich op het verdienen van geld door het bezoeken van verschillende attracties zoals een dierentuin, een pizzeria, of een filmtheater. Het spel heeft heldere, kleurrijke afbeeldingen en grote, gemakkelijk te hanteren spelstukken.

Spelers bewegen hun personage rond het bord en verdienen geld wanneer ze op een attractie terechtkomen. Ze kunnen ook actiekaarten trekken die hen extra bewegingen of bonussen geven. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk geld te verdienen. De speler die aan het einde van het spel het meeste geld heeft, wint.

Mijn Eerste Monopoly biedt een geweldige introductie tot het concept van Monopoly voor jonge kinderen. Het helpt kinderen te leren over het tellen van geld, het nemen van beslissingen, en de basisbeginselen van het strategisch denken. Bovendien bevordert het ook de sociale vaardigheden, aangezien het een spel is dat het beste gespeeld wordt in groepen.

Leeftijd: 4+

Ganzenbord

Ganzenbord is een eeuwenoud spel dat nog steeds geliefd is bij kinderen. Het spelbord toont een spiraalvormig pad met 63 genummerde vakjes, die variëren van start (1) tot finish (63). Op verschillende vakjes gebeuren er speciale acties wanneer een speler daar landt, zoals het overslaan van beurten of het verplaatsen naar een ander vakje.

Het doel van het spel is eenvoudig: wees de eerste om je gans van start naar finish te krijgen. Spelers werpen een dobbelsteen (of soms twee) en verplaatsen hun gans langs het pad volgens het aantal ogen dat ze hebben geworpen. Maar let op! Sommige vakjes hebben gevolgen. Zo kan je bijvoorbeeld in de put vallen, waar je moet wachten tot een andere speler je eruit haalt, of land je op de dood, waardoor je helemaal opnieuw moet beginnen.

De charme van Ganzenbord ligt in zijn eenvoud en onvoorspelbaarheid. Kinderen vinden het geweldig omdat de regels gemakkelijk te begrijpen zijn, maar er gebeurt altijd wel iets spannends. Bovendien helpt het spel bij het oefenen van getalherkenning en tellen, wat het zowel leuk als educatief maakt.

Leeftijd: 4+

Rummikub Junior

Als je op zoek bent naar een spel dat zowel leuk als educatief is, kijk dan niet verder dan Rummikub Junior. Dit spel neemt de kern van het klassieke Rummikub-spel en vereenvoudigt het om het toegankelijker en leuker te maken voor jongere spelers.

Rummikub Junior is een versie van het originele Rummikub-spel, speciaal ontworpen voor jongere spelers. Het bevat heldere, kleurrijke speelstukken met duidelijk zichtbare cijfers, en de regels zijn eenvoudiger, wat het een ideale keuze maakt voor kinderen die nog leren tellen en reeksen maken.

Net als bij het originele spel, is het doel van Rummikub Junior om al je stenen kwijt te raken door ze in groepen van dezelfde kleur of opeenvolgende reeksen te leggen. Spelers kunnen hun beurt ook gebruiken om bestaande reeksen op het bord te manipuleren om nieuwe combinaties te maken en zo hun stenen kwijt te raken.

Leeftijd: 4+

Plezier met elkaar

Bordspellen spelen met kleine kinderen kan een fantastische manier zijn om tijd door te brengen, maar ook om essentiële vaardigheden te ontwikkelen. Onthoud echter dat het belangrijkste aspect van het spelen van bordspellen het plezier is dat je kinderen hebben. Neem de tijd, geniet van het moment en maak mooie herinneringen.

Extra informatie

Wat zijn de leerdoelen tijdens het spelen?
Het leukste zomerspeelgoed voor buiten!
Samen spelen, samen delen, de weg naar samenwerking

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *