Tandenknarsen in je slaap, waar komt dat vandaan?

Ken je dat geluid van een grasmaaier in de verte op een luie zondagochtend? Je wenst alleen maar rust, maar je wordt wakker geschud door dat irritante, schurende geluid. Stel je nu eens voor dat dit geluid niet van buiten komt, maar van het bed naast je… van je eigen kind. En het is geen grasmaaier, maar het geluid van tanden die tegen elkaar aan schuren. Het heet tandenknarsen, of in medische termen, bruxisme.

Tandenknarsen in je slaap, waar komt dat vandaan?

Niet uniek

Het is geen zeldzaam fenomeen, en als je kind een nachtelijke tandenknarser is, ben je zeker niet de enige ouder die zich hier zorgen over maakt. Maar waar komt tandenknarsen vandaan? Hoeveel kwaad kan het echt? En nog belangrijker, hoe kun je je kind helpen ermee te stoppen?

Wat is tandenknarsen en waar komt het vandaan?

Tandenknarsen, of bruxisme, is een aandoening waarbij iemand onbewust en krachtig zijn tanden tegen elkaar knarst of klemt, vaak tijdens de slaap. Het komt zowel voor bij kinderen als bij volwassenen en kan verschillende oorzaken hebben. Bij kinderen is het vaak gerelateerd aan de groei en ontwikkeling van het gebit. Soms kan het ook een reactie zijn op pijn, zoals bij doorkomende tandjes, of op stress en spanning.

Tandenknarsen kan ook voorkomen als een bijwerking van bepaalde medicijnen, of het kan een symptoom zijn van een neurologische aandoening zoals het syndroom van Tourette. Het is belangrijk op te merken dat tandenknarsen bij kinderen niet per se een teken is van een onderliggend probleem. Veel kinderen ontgroeien dit gedrag naarmate ze ouder worden.

Hoeveel kwaad kan tandenknarsen?

Het goede nieuws is dat licht tandenknarsen bij kinderen vaak geen ernstige problemen veroorzaakt, vooral omdat hun melktanden uiteindelijk plaats maken voor permanente tanden. Maar als het ernstig of aanhoudend is, kan het tot problemen leiden. Overmatig tandenknarsen kan slijtage aan de tanden veroorzaken, het kan leiden tot kiespijn of gevoelige tanden, en het kan kaakpijn, hoofdpijn of oorpijn veroorzaken. In zeldzame gevallen kan het zelfs leiden tot temporomandibulaire gewrichtsaandoeningen (TMJ).

Hoe kun je je kind helpen ermee te stoppen?

Probeer de oorzaak te achterhalen
Als je merkt dat je kind tandenknarst, probeer dan eerst de mogelijke oorzaken te achterhalen. Is het een reactie op stress of angst? Zijn er nieuwe tanden die doorkomen? Heeft je kind recentelijk nieuwe medicatie gekregen? Inzicht in de oorzaak kan helpen bij het formuleren van een effectieve oplossing.

Creëer een rustgevende bedtijd routine
Als stress de oorzaak is, kan het helpen om een rustgevende bedtijd routine te creëren. Lees een verhaaltje voor het slapengaan, luister naar rustige muziek, of probeer een ontspannende activiteit zoals een warm bad.

Gebruik een tandenknarsbeugel
Als het tandenknarsen aanhoudt, kan je tandarts een speciale beugel of een ‘knarsplaatje’ aanraden. Dit apparaat, dat ’s nachts wordt gedragen, kan helpen om de slijtage aan de tanden te verminderen.

Raadpleeg een professional
Als het tandenknarsen niet verbetert, is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen. Een kindertandarts, orthodontist of slaapspecialist kan meer inzicht geven en een passende behandeling aanbevelen.

Extra informatie

Wiebeltanden? Daar komt de tandenfee!
Een beugel: Wie draagt de kosten en wat betekent het voor je kind?
Gebitsverzorging tijdens de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *