Je baby heeft een droge huid

Een droge huid bij baby’s is meestal vrij eenvoudig te herkennen. Het kan er rood, ruw of schilferig uitzien, en het kan op elk deel van het lichaam van je baby verschijnen, hoewel het vooral voorkomt op de wangen, armen en benen. Een extreem droge huid kan zelfs barsten, wat ongemakkelijk of pijnlijk kan zijn voor je kleine spruit.

Je baby heeft een droge huid?

Wat veroorzaakt een droge huid bij baby’s?

Er zijn verschillende redenen waarom je baby een droge huid kan krijgen. Ten eerste kan het te maken hebben met het weer. Koude, droge lucht in de winter kan bijvoorbeeld de huid van je baby uitdrogen. Maar ook hitte en zonneschijn in de zomer kunnen hun tol eisen. Ten tweede kan een te lange blootstelling aan water de huid van je baby uitdrogen. Dit lijkt misschien tegenstrijdig, maar water kan natuurlijke oliën van de huid verwijderen, waardoor deze uitdroogt. Ten slotte kunnen sommige baby’s een droge huid ervaren als gevolg van bepaalde huidaandoeningen, zoals eczeem of psoriasis.

Wat kan je doen om de droge huid van je baby te behandelen?

Minder badtijd

Hoewel het misschien verleidelijk is om je baby vaak in bad te doen, kan dit de droge huid verergeren. Probeer je baby niet meer dan drie keer per week te baden en beperk de badtijd tot ongeveer 10 tot 15 minuten. Gebruik warm in plaats van heet water en een zachte, zeepvrije reiniger die speciaal is gemaakt voor baby’s.

Hydrateer, hydrateer, hydrateer

Na het bad is het belangrijk om de huid van je baby onmiddellijk te hydrateren om vocht in te sluiten. Kies voor een hypoallergene, parfumvrije vochtregulerende crème die speciaal is gemaakt voor baby’s. Je kunt deze meerdere keren per dag aanbrengen, vooral na het verschonen van luiers en voor het slapengaan.

Ga voor zachte stoffen

Zorg ervoor dat je babykleding en beddengoed gemaakt zijn van zachte, natuurlijke materialen zoals katoen of bamboe. Deze stoffen ademen beter dan synthetische materialen en kunnen helpen om irritatie van de gevoelige huid van je baby te verminderen.

Hoe kan je een droge huid voorkomen?

Het voorkomen van een droge huid bij baby’s kan net zo eenvoudig zijn als het aanbrengen van enkele kleine veranderingen in de dagelijkse routine.

Let op het binnenklimaat

Extreme temperaturen en droge lucht kunnen de huid van je baby uitdrogen. Houd de temperatuur in huis gematigd en overweeg in de winter een luchtbevochtiger te gebruiken om de lucht vochtig te houden.

Bescherm tegen de elementen

In de zomermaanden kan blootstelling aan de zon de huid van je baby uitdrogen en irriteren. Gebruik altijd een zonnehoedje en lichte, bedekkende kleding. Gebruik een zonnebrandcrème voor baby’s als je baby ouder is dan zes maanden, en beperk de tijd die je baby in de directe zon doorbrengt.

Voeding

Een gezonde huid begint van binnenuit. Hoewel de meeste baby’s die borstvoeding of flesvoeding krijgen voldoende voeding binnenkrijgen voor een gezonde huid, kan je arts een supplement met essentiële vetzuren aanbevelen als de huid van je baby extreem droog is.

Wanneer moet ik naar een arts?

Hoewel een droge huid bij baby’s meestal geen reden tot zorg is, zijn er momenten waarop je misschien de hulp van een arts moet inroepen. Als de droge huid van je baby gepaard gaat met een rode uitslag, open wonden of als je baby zich ongemakkelijk lijkt te voelen en niet verlicht wordt door huismiddeltjes, is het een goed idee om een arts te raadplegen.

Extra informatie

Zo verzorg je babynageltjes op een veilige manier
De kraamtijd: 10 tips voor een onvergetelijke en fijne ervaring

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *