Tips voor de kraamvisite. Hoe gedraag je je?

Hoewel het verleidelijk kan zijn om spontaan op kraamvisite te gaan, met een bundel cadeaus en opgewonden kriebels, is het belangrijk om eerst te bellen. De nieuwe ouders hebben een hectische tijd achter de rug en zullen het waarschijnlijk waarderen als je ze even de tijd geeft om zich voor te bereiden. Het is ook een geweldige manier om te controleren of het bezoek op een goed moment komt.

Tips voor de kraamvisite. Hoe gedraag je je?

Ziek? Blijf thuis!

Het immuunsysteem van een pasgeborene is nog in ontwikkeling, dus het is essentieel dat je thuis blijft als je ziek bent of recent in contact bent geweest met iemand die ziek is. Het laatste dat de nieuwe ouders nodig hebben, is een zieke baby. Dus hoest, niest of snotter je? Stel je bezoek uit tot je weer helemaal beter bent.

Vergeet de handhygiëne niet

Het is altijd een goed idee om je handen te wassen voordat je de baby aanraakt. Het is een kleine stap die een groot verschil kan maken voor de gezondheid van de baby. Je kunt zelfs overwegen om handdesinfecterend middel mee te nemen als je niet zeker weet of er een wastafel beschikbaar is.

Houd het bezoek kort en krachtig

Hoewel je misschien uren wilt doorbrengen met het bewonderen van de nieuwe baby, is het het beste om je bezoek kort en krachtig te houden. Nieuwe ouders zijn vaak uitgeput en hebben hun rust hard nodig. Een kort bezoek van 30 tot 60 minuten is meestal een goed uitgangspunt. Oh… en kom op het afgesproken tijdstip en dus niet te vroeg of te laat.

Breng een klein cadeautje mee

Een klein, doordacht cadeautje is een mooi gebaar om de nieuwe ouders te feliciteren. Het hoeft niet duur of uitgebreid te zijn – zelfs iets eenvoudigs als een pakje luiers of een zelfgemaakt maaltijd.

Wat is leuk om mee te nemen op kraambezoek?

Er zijn verschillende dingen die je zou kunnen overwegen om mee te nemen als je op kraamvisite gaat. Hier zijn een paar ideeën:

Babykleertjes
Een klassieke keuze. Zorg er wel voor dat je kleertjes koopt die iets groter zijn dan de huidige maat van de baby, aangezien baby’s snel groeien en de ouders waarschijnlijk al veel pasgeboren kleertjes hebben gekregen.

Speelgoed
Er zijn veel verschillende soorten speelgoed die geschikt zijn voor pasgeborenen, zoals rammelaars, knuffels of zachte boekjes.

Boeken
Het is nooit te vroeg om te beginnen met het opbouwen van een bibliotheek voor een kind. Kies voor boeken die geschikt zijn voor pasgeborenen, zoals stoffen boeken of boeken met harde pagina’s.

Luiers en babyverzorgingsproducten
Dit is een zeer praktisch cadeau dat zeker gewaardeerd zal worden. Zorg ervoor dat de verzorgingsproducten die je kiest zacht zijn voor de huid van de baby.

Een zelfgemaakte maaltijd
Nieuwe ouders hebben vaak weinig tijd om te koken, dus een zelfgemaakte maaltijd die ze gemakkelijk kunnen opwarmen kan een zeer welkom cadeau zijn.

Cadeaukaarten
Als je niet zeker weet wat de ouders nodig hebben, kan een cadeaukaart voor een kinderwinkel of supermarkt een goed idee zijn. Zo kunnen ze zelf kiezen wat ze nodig hebben.

Een fotoshoot
Overweeg om een professionele fotoshoot voor de baby en de ouders te regelen. Dit kan een prachtig geschenk zijn dat ze altijd zullen koesteren.

Een mijlpaal deken
Dit is een deken die je kunt gebruiken om foto’s te maken van de baby op verschillende leeftijden, van pasgeboren tot één jaar oud. Het is een leuke manier voor de ouders om bij te houden hoe snel hun kindje groeit.

Een mandje met snacks
Zorgen voor een pasgeborene kan hongerig werk zijn. Een mandje met gezonde snacks kan dus een zeer gewaardeerd cadeau zijn.

Vergeet niet dat het belangrijkste is dat het cadeau vanuit het hart komt. Het gaat niet om hoeveel je uitgeeft, maar om de gedachte en de zorg die je in het cadeau hebt gestoken.

Wat geef je een pas bevallen moeder?

Het geven van een cadeau aan een pas bevallen moeder kan een prachtige manier zijn om je steun te tonen en haar te helpen tijdens deze spannende, maar ook uitdagende, tijd. Hier zijn enkele cadeau-ideeën die een pas bevallen moeder zeker zal waarderen:

Verzorgingspakket
Een pakket met verzorgingsproducten zoals luxe lotions, badzout, gezichtsmaskers of lippenbalsem kan helpen om haar een moment van welverdiende ontspanning te bieden.

Maaltijdbezorging
Het is een drukke tijd voor de nieuwe moeder, dus waarom niet een maaltijd voor haar regelen? Je kunt een cadeaukaart voor een maaltijdbezorgingsdienst geven of zelf een maaltijd koken en deze bezorgen.

Een goede waterfles
Water drinken is belangrijk, vooral als de nieuwe moeder borstvoeding geeft. Een kwalitatief goede waterfles die de temperatuur van dranken langdurig kan vasthouden kan een zeer nuttig cadeau zijn.

Diensten voor huishoudelijke hulp
Het inhuren van een schoonmaakdienst voor een paar sessies kan een grote last van haar schouders nemen en haar meer tijd geven om zich op de baby te concentreren.

Slaapmasker en oordopjes
Slaap is een zeldzaam goed voor nieuwe moeders. Een slaapmasker en oordopjes kunnen helpen om de kwaliteit van de slaap die ze krijgt te verbeteren.

Een mooi notitieboekje
Voor alle gedachten, gevoelens en bijzondere momenten die ze misschien wil opschrijven. Je kunt ook kiezen voor een specifiek ‘eerste jaar’ dagboek of babyboek.

Comfortabele loungekleding
Comfort is een luxe in deze tijd, dus zachte, knusse loungekleding of een mooi paar pantoffels kunnen zeer gewaardeerd worden.

Een boek
Kies een boek dat ze graag zou willen lezen of dat handige tips geeft voor de nieuwe fase in haar leven.

Een sieraad
Een sieraad, zoals een ketting of armband met de geboortesteen of de initialen van de baby, kan een blijvende herinnering zijn aan deze bijzondere tijd.

Een cadeaukaart
Als je niet zeker weet wat ze nodig heeft of wil, is een cadeaukaart voor haar favoriete winkel altijd een goede keuze.

Wat geef je een pas kersverse vader?

Papa en baby bijpassende outfits
Er zijn veel leuke en grappige kledingsets beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor vader en baby. Dit kan een leuke manier zijn om hun nieuwe band te vieren.

Boeken over het vaderschap
Er zijn veel boeken die advies en inzicht bieden over het vaderschap. Een goed boek kan een bron van steun en begeleiding zijn tijdens deze nieuwe fase in zijn leven.

Fotolijst of fotoalbum
Geef een mooie fotolijst of fotoalbum waarin hij foto’s van zijn nieuwe baby kan bewaren. Dit kan een mooie herinnering zijn aan deze speciale tijd.

Koffie gerelateerde cadeaus
Met alle late nachten en vroege ochtenden die voor de deur staan, zal een goede kop koffie zeer gewaardeerd worden. Overweeg een abonnement op een koffiedienst, een nieuwe koffiemachine of een reisbeker voor onderweg.

Een luiertas voor mannen
Als de nieuwe vader veel onderweg is met de baby, zou hij een speciaal ontworpen luiertas voor mannen kunnen waarderen. Deze tassen zijn functioneel, maar hebben ook een stoer ontwerp dat past bij de stijl van de vader.

Een gepersonaliseerd cadeau
Er zijn veel gepersonaliseerde cadeaus beschikbaar, zoals sieraden met de naam of geboortedatum van de baby, een sleutelhanger met een voetafdruk, of een mok met “Beste Papa”.

Een speciaal horloge
Een horloge met de tijd en datum van de geboorte van de baby gegraveerd aan de achterkant kan een bijzonder en blijvend geschenk zijn.

Een nieuwe camera
Als de nieuwe vader graag foto’s maakt, kan een nieuwe camera een geweldig cadeau zijn. Hij kan deze gebruiken om alle bijzondere momenten vast te leggen.

Een comfortabele draagzak
Een goede draagzak kan het gemakkelijker maken voor de nieuwe vader om de baby te dragen, terwijl hij zijn handen vrij heeft.

Een cadeaukaart
Als je niet zeker weet wat hij nodig heeft of wil, is een cadeaukaart voor zijn favoriete winkel altijd een goede keuze.

Bied hulp aan

Als je je comfortabel voelt, overweeg dan om hulp aan te bieden. Het kan iets eenvoudigs zijn, zoals het doen van de afwas of het helpen met een wasje. Deze kleine gebaren kunnen een grote hulp zijn voor de nieuwe ouders.

Respecteer de regels van de ouders

Elke ouder heeft verschillende regels en voorkeuren als het gaat om hun nieuwe baby. Het is belangrijk om deze regels te respecteren. Als de ouders bijvoorbeeld liever niet hebben dat je de baby oppakt, respecteer dat dan.

Vergeet de ouders niet!

Hoewel de nieuwe baby ongetwijfeld het stralende middelpunt is, vergeet niet om ook wat aandacht aan de ouders te besteden! Ze hebben net een levensveranderende gebeurtenis doorgemaakt en zullen het waarderen als je vraagt hoe het met ze gaat.

Extra informatie

Hoe plan je een leuk kraamfeest?
De kraamtijd: 10 tips voor een onvergetelijke en fijne ervaring

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *