Hoe houd je als jonge ouders, je seksleven spannend?

In de wervelwind van luiers, slaaptekort en het jonge ouderschap, is het gemakkelijk om een belangrijk aspect van je relatie te vergeten: je seksleven. Het onderhouden van een gezond en spannend seksleven is belangrijk, maar hoe doe je dat met een kleintje in huis? Er tijd voor vinden is vaak al een heel proces en dan moet je ook niet juist, nét op dat moment, bekaf zijn… Toch is het belangrijk om tijd voor elkaar vrij te maken, niet alleen voor die ander, maar ook voor jezelf. Je bent immers meer dan alleen “ouders”, je bent ook nog steeds “liefdespartners” van elkaar en daar hoort het delen van een een bepaalde intimiteit bij. Dat wil niet zeggen dat je dagelijks de Kama Sutra hoeft na te spelen, maar zo nu en dan even wat extra intieme aandacht voor elkaar, is natuurlijk wel zo prettig.

Hoe houd je als jonge ouders, je seksleven spannend?

Blijf praten

Praat openlijk met je partner over je wensen, zorgen en grenzen. Het is normaal dat je lichaam en je verlangens veranderen na de geboorte van een kind. Wees eerlijk en begripvol naar elkaar toe. Alleen door met elkaar eerlijk te praten, kun je met elkaar in contact blijven en rekening houden met elkaars wensen, gemis en verlangens. Ook als je er een geen behoefte aan hebt, kan je dit beter aangeven. Als je seksualiteit tegen je zin beleeft, gaat het alleen maar meer tegenstaan. Wellicht kan een kleine pauze genoeg zijn en komt de rest uiteindelijk vanzelf weer.

Accepteer dat seks anders kan zijn na het ouderschap. Dit is volkomen normaal. Focus op kwaliteit boven kwantiteit en wees geduldig met elkaar.

Tijd voor elkaar maken

Plan bewust tijd voor elkaar. Het klinkt misschien niet zo spontaan, maar in de drukke levens van jonge ouders kan het plannen van intieme momenten wonderen doen. Zie het als een ‘date night’, maar dan thuis. Soms moet je dat een beetje forceren, want dan lijkt er op het eerste gezicht geen ruimte te zijn voor wat “together-time”, maar als je een beetje creatief plant (en hulptroepen inschakelt) is er vaak wel iets mogelijk. “Niet kunnen” is in veel gevallen “niet willen”. Misschien zie je er tegen op, dat je het daarom uitstelt? Wees ook eerlijk naar je zelf…

Probeer af en toe tijd zonder je kind door te brengen. Een betrouwbare oppas of familieleden kunnen jullie wat broodnodige tijd geven.

Wees creatief!

Seks hoeft niet altijd in de slaapkamer plaats te vinden. Een snelle, gepassioneerde ontmoeting in de douche of een late avond op de bank kan net zo opwindend zijn. En zo zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden te bedenken… Juist dit soort momenten houden het spannend. Het gaat niet om de kwantiteit, het gaat uiteindelijk om de kwaliteit! Het hoeft ook niet altijd te eindigen in seks. Knuffelen, zoenen, en handen vasthouden houdt de vonk ook levend. Dit kan zelfs leiden tot meer verlangen naar seksuele intimiteit.

Experimenteer met nieuwe dingen in bed. Dit kan variëren van nieuwe posities tot het verkennen van elkaars fantasieën. Het belangrijkste is dat je samen ontdekt wat werkt. Overweeg het gebruik van hulpmiddelen of speeltjes. Dit kan een leuke en spannende manier zijn om dingen op te frissen.

Zelfzorg

Vergeet niet om voor jezelf te zorgen. Zin in seks begint ook bij een lekker verzorgd lichaam. Lichaamsbeweging, gezond eten, en voldoende rust kunnen je seksdrive verhogen en je goed over jezelf laten voelen. Als jij lekker in je vel zit, dan straal je dat niet alleen uit maar dan ervaar je dat zelf ook.

Extra informatie

Een relatiedip: Samen sterker eruit komen
Wat verandert een baby aan jullie relatie?
Wennen aan je baby
Bij elkaar blijven voor de kids. Is dat een verstandige keuze?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *