Wat zijn de kosten van een kind tot hij 18 is?

Het opvoeden van een kind is absoluut onbetaalbaar in termen van liefde, geluk en de waardevolle ervaringen die het met zich meebrengt. Maar in de echte wereld kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Voordat we ons in de cijfers storten, moeten we opmerken dat dit een ruwe schatting is. De kosten variëren enorm, afhankelijk van verschillende factoren zoals locatie, opvoedingsstijl, gezondheidszorg en onderwijskeuzes.

Wat zijn de kosten van een kind tot hij 18 is?

Babyjaren: De eerste investeringen

Het begin van het ouderschap kan een financiële aardbeving zijn. Baby’s hebben zorg en aandacht nodig, en dat betekent een heleboel benodigdheden. Denk aan luiers, voeding, kleertjes, meubels en kinderwagens, om er maar een paar te noemen. Het Nibud schat dat ouders in het eerste levensjaar van hun kind gemiddeld rond de € 7.000 uitgeven.

De kosten dalen iets in de daaropvolgende jaren, maar de uitgaven zijn nog steeds aanzienlijk. Gemiddeld spenderen ouders van een peuter jaarlijks ongeveer € 6.000 aan hun kleintje. Dit komt neer op ongeveer € 50.000 tegen de tijd dat je kind de leeftijd van zes jaar bereikt.

0 – 6 jaar = 50.000 euro

De schooltijd: klimmende kosten

Wanneer je kind naar de basisschool gaat, worden de kosten per jaar minder. Echter, de totale kosten stijgen natuurlijk door. Je zult merken dat de uitgaven verschuiven van luiers en melkpoeder naar educatieve materialen en buitenschoolse activiteiten. Ook de jaarlijkse schoolreisjes en de kosten voor kinderopvang of BSO moeten worden meegerekend. Gemiddeld besteden ouders in deze periode ongeveer € 5.000 per jaar.

Voeg deze kosten toe aan het vorige totaal en je zult merken dat je rond de € 95.000 hebt uitgegeven tegen de tijd dat je kind 12 jaar oud is.

0 – 12 jaar = 95.000 euro

De puberteit: blijvende en nieuwe uitgaven

Tijdens de tienerjaren nemen de kosten weer toe. Er zijn nieuwe uitgaven zoals mobiele telefoonkosten, uitstapjes met vrienden, nieuwe hobby’s en misschien zelfs de eerste bromfiets. Bovendien zijn tieners vaak aan het groeien, wat betekent dat je regelmatig nieuwe kleding en schoenen moet kopen.

De jaarlijkse kosten tijdens de tienerjaren liggen gemiddeld rond de € 6.000, waardoor je totaal oploopt tot ongeveer € 131.000 tegen de tijd dat je kind 18 is.

0 – 18 jaar = 131.000 euro

Aanzienlijke investering

Al deze berekeningen brengen ons tot het totale bedrag van ongeveer € 131.000 om een kind op te voeden tot de leeftijd van 18 jaar. Dat is een aanzienlijke investering!

Het belangrijkste om te onthouden is dat dit slechts gemiddelden zijn. Sommige ouders kunnen met minder rondkomen, terwijl anderen misschien meer uitgeven. Het hangt allemaal af van je levensstijl, de kosten van levensonderhoud in jouw omgeving en je keuzes als ouder.

En hoeveel levert een kind op?

In Nederland ontvangen ouders of verzorgers kinderbijslag voor hun kinderen tot de leeftijd van 18 jaar. De kinderbijslag is bedoeld om bij te dragen aan de kosten voor de verzorging en opvoeding van kinderen. Het bedrag is per kind en hangt af van de leeftijd. Hier volgt een schatting op basis van de bedragen die gelden vanaf 1 juli 2023.

De kinderbijslag wordt per kwartaal uitbetaald en is als volgt opgedeeld per leeftijdsgroep:

  • Kinderen van 0 tot 5 jaar: ongeveer € 261,70 per kwartaal.
  • Kinderen van 6 tot 11 jaar: ongeveer € 317,77 per kwartaal.
  • Kinderen van 12 tot 17 jaar: ongeveer € 373,85 per kwartaal.

Laten we nu de totale kinderbijslag berekenen van geboorte tot 18 jaar:

  • Voor de eerste 5 jaar (20 kwartalen): 20 x € 261,70 = € 5.234
  • Voor de volgende 6 jaar (24 kwartalen): 24 x € 317,77 = € 7.626,48
  • Voor de laatste 6 jaar (24 kwartalen): 24 x € 373,85 = € 8.972,40

Als je deze bedragen optelt, kom je op een totaal van ongeveer € 21.832,88 aan kinderbijslag van geboorte tot de leeftijd van 18 jaar.

Het is belangrijk op te merken dat de werkelijke bedragen kunnen variëren afhankelijk van specifieke omstandigheden en beleidswijzigingen door de overheid. Dit is een algemene schatting om een idee te geven van wat ouders of verzorgers kunnen verwachten aan kinderbijslag in Nederland. Voor de meest accurate informatie is het raadzaam om de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) te raadplegen.

Stijgingen en dalingen

Dit jaar zijn de bedragen per 1 juli 2023 iets gedaald. De kinderbijslag beweegt mee met de gemiddelde prijsontwikkeling. Dit is wettelijk zo vastgelegd en gebeurt aan de hand van de consumentenprijsindex (cpi). Na flinke stijgingen van de cpi, is er nu sprake van een daling vanwege lagere energieprijzen. Daarom is het basisbedrag van de kinderbijslag per 1 juli 2023 met ongeveer 3% omlaag gegaan. Dit betekent een verlaging van het kwartaalbedrag met € 8,06 voor kinderen in de leeftijd van 0 t/m 5 jaar, € 9,79 voor kinderen van 6 t/m 11 jaar en € 11,52 voor kinderen vanaf 12 jaar.

Extra informatie

Tips om de kinderbijslag optimaal te benutten!
Leven met je gezin in armoede
Thuiswerkmoeders: Balanceren tussen zorg en werk
De financiële impact van het eerste jaar van je baby

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Bron: Sociale Verzekeringsbank (SVB)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *