De magie van de baarkruk

Heb je ooit gehoord van een baarkruk? Zo niet, dan ben je hier aan het juiste adres. In deze blogpost gaan we de magie van de baarkruk ontdekken en waarom het een must-have kan zijn voor je bevalling.

De magie van de baarkruk

Een beetje geschiedenis: de oorsprong van de baarkruk

De baarkruk is verre van een nieuw concept. Het werd eeuwenlang gebruikt in verschillende culturen over de hele wereld. In feite, als je afbeeldingen uit de Middeleeuwen of de Renaissance bekijkt, zie je vaak afbeeldingen van vrouwen die bevallen op een baarkruk. Het idee achter het gebruik is om vrouwen een comfortabele positie te bieden om te bevallen die het natuurlijke geboorteproces ondersteunt.

De voordelen op een rijtje

Het gebruik van een baarkruk heeft veel voordelen. Laten we er een paar onder de loep nemen.

Ondersteuning van de zwaartekracht

Een van de grootste voordelen is dat het de zwaartekracht zijn werk laat doen. In tegenstelling tot plat liggen, zorgt zitten of hurken voor een neerwaartse druk die de voortgang van de bevalling kan helpen.

Minder druk op het perineum

Het gebruik van een baarkruk kan de druk op het perineum verminderen, wat de kans op scheuren of de noodzaak van een episiotomie (een medische snede in het perineum om de bevalling te vergemakkelijken) kan verminderen.

Comfort en controle

Hij biedt een comfortabele positie die ook bijdraagt aan een gevoel van controle tijdens de bevalling. Dit kan vrouwen helpen om meer ontspannen en gefocust te blijven.

Verbeterde bloedcirculatie

De zittende of hurkende positie kan de bloedcirculatie naar de baby verbeteren, wat gunstig is voor zowel moeder als kind.

Dingen om te overwegen

Hoewel een baarkruk veel voordelen biedt, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden.

Comfort

Zorg ervoor dat de baarkruk comfortabel is. Je wilt niet in het midden van je bevalling zitten op iets dat oncomfortabel voelt!

Veiligheid

De veiligheid is cruciaal. Zorg ervoor dat het stevig is en je gewicht kan dragen.

Heeft iedere verloskundige een baarkruk?

Niet elke verloskundige of geboortekliniek heeft er standaard eentje beschikbaar. Het hangt af van de praktijk en de beschikbare faciliteiten. Als je geïnteresseerd bent, is het belangrijk om dit tijdig te bespreken met je verloskundige of zorgverlener. Zij kunnen je informeren of ze een baarkruk beschikbaar hebben, of je eventueel helpen met het regelen.

Daarnaast is het ook mogelijk om zelf een baarkruk te huren of te kopen. Er zijn verschillende bedrijven die baarkrukken verhuren voor gebruik thuis. Als je ervoor kiest om thuis te bevallen en je wilt gebruik maken van een baarkruk, dan kan dit een goede optie zijn. Maar nogmaals, bespreek dit altijd eerst met je zorgverlener en verloskundige.

Conclusie: een persoonlijke keuze

Het gebruik van een baarkruk is een zeer persoonlijke keuze. Maar als je op zoek bent naar een meer natuurlijke en comfortabele manier om te bevallen, kan het zeker een optie zijn die je in overweging zou kunnen nemen.

Sommige vrouwen vinden de baarkruk echter oncomfortabel of vermoeiend om in deze positie te zijn tijdens de bevalling. Bovendien, als er complicaties zijn, zoals een noodzaak voor medische interventie, kan het nodig zijn om van positie te veranderen of naar een ziekenhuisbed te gaan.

Extra informatie

Hulpmiddelen tijdens de bevalling. Wat is er mogelijk?
Lotusbevalling: Een natuurlijke band die verder gaat dan de baarmoeder
Wat zit er in een kraampakket?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *