Je puber voor het eerst alleen op vakantie

Als ouder van een puber komt er een moment dat je kind voor het eerst met vrienden of alleen op vakantie wil. Dit is een grote stap, zowel voor je kind als voor jou. Hoe ga je hiermee om? Moet je hier nog extra dingen voor regelen en hoe houd je het zo veilig mogelijk?

Voor het eerst alleen op vakantie

Wanneer is je puber er echt klaar voor?

De vraag vanaf welke leeftijd een puber alleen op vakantie kan, hangt sterk af van de individuele rijpheid en ervaring van je kind. Over het algemeen beginnen de meeste ouders na te denken over deze mogelijkheid rond de leeftijd van 16 of 17 jaar. Het is belangrijk te beoordelen hoe zelfstandig en verantwoordelijk je kind is. Kunnen ze voor zichzelf zorgen? Zijn ze in staat om verstandige beslissingen te nemen in onbekende situaties?

Het is ook belangrijk om te overwegen hoe vertrouwd ze zijn met de bestemming. Een vakantie in eigen land of een bekende omgeving kan een goede eerste stap zijn. Begin met korte reizen om je kind te laten wennen aan het idee van onafhankelijk reizen.

Opbouwen naar onafhankelijkheid

Het voorbereiden van je puber op een zelfstandige vakantie is een proces. Begin met het geven van meer verantwoordelijkheden thuis en tijdens gezamenlijke vakanties. Laat ze bijvoorbeeld helpen bij het plannen van activiteiten of het budget beheren. Dit bouwt niet alleen hun vaardigheden op, maar geeft ook inzicht in hun vermogen om verantwoordelijke keuzes te maken.

Een andere optie is om te starten met begeleide groepsreizen speciaal voor jongeren. Deze reizen bieden een mix van vrijheid en structuur, en zijn vaak gericht op leeftijdsgenoten. Zo leert je kind omgaan met vrijheid in een veilige en gecontroleerde omgeving.

Belangrijke zaken om te regelen

Voordat je puber op vakantie gaat, zijn er enkele zaken die je moet regelen:

 • Reisverzekering
  Zorg voor een goede reisverzekering die dekt wat nodig is voor de bestemming en activiteiten.
 • Noodcontacten en veiligheid
  Zorg ervoor dat je kind noodcontacten heeft, zowel lokaal als thuis. Bespreek veiligheidsmaatregelen, zoals niet ’s nachts alleen zijn en het vermijden van risicovolle situaties.
 • Budgetbeheer
  Leer je kind hoe om te gaan met geld tijdens de reis. Overweeg een prepaid creditcard of een app voor budgetbeheer.
 • Gezondheid en medicijnen
  Zorg dat alle nodige medicijnen mee zijn en dat je kind weet wat te doen in geval van ziekte.

Blijf in contact zonder te overheersen

Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen in contact blijven en je kind ruimte te geven. Maak afspraken over hoe vaak en op welke manier jullie contact houden. Respecteer hun behoefte aan onafhankelijkheid, maar wees beschikbaar als ze je nodig hebben.

Een stap richting volwassenheid

Je puber alleen op vakantie laten gaan is een belangrijke stap in hun ontwikkeling naar volwassenheid. Door de juiste voorbereidingen te treffen, kun je ervoor zorgen dat het een veilige en leerzame ervaring wordt. Vertrouw op de opvoeding die je hebt gegeven en geniet van het zien groeien van de onafhankelijkheid van je kind.

Extra informatie

Vliegen met kinderen: Tips voor een stressvrije reis
Zonder kinderen op vakantie, waarom zou je dat willen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *