Wat is het weerwolfsyndroom?

Hypertrichosis, vaak aangeduid als het weerwolfsyndroom, is een uiterst zeldzame medische aandoening gekenmerkt door overmatige haargroei op het lichaam. Deze haargroei kan variëren van lichte toename van lichaamsbeharing tot extreme gevallen waarbij het haar bijna het hele lichaam bedekt. Interessant genoeg is Hypertrichosis niet hetzelfde als hirsutisme, een aandoening die specifiek overmatige haargroei bij vrouwen veroorzaakt, meestal in een mannelijk patroon.

Wat is het Weerwolfsyndroom?

Oorzaken en soorten weerwolfsyndroom

De precieze oorzaak van Hypertrichosis is nog steeds een onderwerp van onderzoek, maar het kan zowel aangeboren als verworven zijn. Aangeboren Hypertrichosis is vaak genetisch en kan vanaf de geboorte aanwezig zijn of zich ontwikkelen tijdens de kindertijd. Verworven Hypertrichosis kan op elke leeftijd ontstaan en wordt vaak geassocieerd met bepaalde medicijnen, ziekten, of als bijwerking van bepaalde behandelingen.

Leven met hypertrichosis

Het leven met Hypertrichosis brengt zijn eigen unieke uitdagingen met zich mee. Mensen met deze aandoening kunnen zich sociaal geïsoleerd voelen en te maken krijgen met stigmatisering of pesten. Dit kan een grote impact hebben op hun zelfbeeld en mentale gezondheid. Gelukkig is er een groeiende bewustwording en acceptatie van de diversiteit van het menselijk lichaam, wat helpt bij het verminderen van stigma.

Behandelingsmogelijkheden

Hoewel er geen genezing is voor Hypertrichosis, zijn er behandelingen beschikbaar die kunnen helpen de symptomen te beheersen. Deze kunnen variëren van tijdelijke oplossingen zoals scheren, waxen of het gebruik van ontharingscrèmes, tot meer permanente methoden zoals laserontharing en elektrolyse. Het is belangrijk dat mensen die overwegen een behandeling te ondergaan, dit doen onder begeleiding van een gekwalificeerde dermatoloog.

Extra informatie

Hoe maak je je huis optimaal voor een gehandicapt kind?
Het belang van een astma-vriendelijke omgeving

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *