Verhoog je vruchtbaarheid met de juiste voeding

Vruchtbaarheid is een complex onderwerp dat door een heleboel factoren beïnvloed kan worden. Een van die factoren die een grote rol speelt, maar vaak over het hoofd wordt gezien, is voeding. Voordat we echter dieper in de materie duiken, laten we een ding duidelijk maken: er zijn geen magische voedingsmiddelen die er direct voor zorgen dat je zwanger wordt. Voeding kan echter wel een significante rol spelen in de algemene gezondheid en vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen.

Verhoog je vruchtbaarheid met de juiste voeding

Groenten en fruit: een kleurrijk pallet van vruchtbaarheid

Een overvloed aan groenten en fruit in je dieet is de sleutel tot een goede gezondheid, en vruchtbaarheid is daarop geen uitzondering. Ze bevatten vitale vitaminen, mineralen en antioxidanten die helpen beschermen tegen cellulaire schade. Vooral vitamine C en E, die in hoge mate aanwezig zijn in veel soorten groenten en fruit, zijn belangrijk voor de vruchtbaarheid.

Voor mannen kan vitamine C helpen bij het verhogen van de kwaliteit van het sperma, terwijl vitamine E kan helpen om het DNA in zowel spermacellen als eicellen te beschermen. Eet daarom dagelijks een regenboog aan groenten en fruit voor het beste resultaat!

Volle granen en complexe koolhydraten: energie voor jou en je zwemmers

Volle granen en complexe koolhydraten zijn een geweldige bron van B-vitaminen, waaronder foliumzuur, dat essentieel is voor de vroege ontwikkeling van de foetus. Daarnaast zorgen complexe koolhydraten ervoor dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft, wat weer belangrijk is voor de hormoonbalans.

Mannen kunnen ook profiteren van volle granen en complexe koolhydraten. Studies hebben aangetoond dat een dieet rijk aan deze voedingsmiddelen kan bijdragen aan gezonder sperma. Dus pak die volkoren boterhammen en zilvervliesrijst maar uit de kast!

Gezonde vetten: olie voor de machine

Goede vetten, zoals die gevonden worden in vette vis, avocado, noten en zaden, zijn essentieel voor de hormoonproductie en kunnen bijdragen aan een verbeterde vruchtbaarheid. Omega-3-vetzuren, die overvloedig aanwezig zijn in vette vis, zijn bijzonder nuttig. Ze kunnen de bloedstroom naar de voortplantingsorganen verbeteren en ontstekingen verminderen, wat beide kan bijdragen aan een betere vruchtbaarheid.

Voor mannen kunnen omega-3-vetzuren de structuur van het sperma verbeteren en de beweeglijkheid ervan verhogen. Dus, vergeet niet om die vette vis minimaal twee keer per week op het menu te zetten!

Eiwitten uit plantaardige bronnen

Hoewel eiwitten belangrijk zijn voor de algehele gezondheid en vruchtbaarheid, suggereren sommige studies dat de bron van eiwitten een rol kan spelen bij de vruchtbaarheid. Plantaardige eiwitten, zoals die gevonden worden in bonen, noten, zaden en tofu, zouden een gunstiger effect kunnen hebben op de vruchtbaarheid dan dierlijke eiwitten.

Voor mannen is aangetoond dat een dieet dat rijk is aan plantaardige eiwitten de kwaliteit van het sperma kan verbeteren. Dus waarom probeer je niet eens een Meatless Monday in te voeren, of wissel je die kip eens af met een portie kikkererwten?

Water: de bron van het leven

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar gehydrateerd blijven is essentieel voor alle lichaamsfuncties, inclusief vruchtbaarheid. Voor vrouwen helpt een goede hydratatie bij het onderhouden van een gezonde cervicale vloeistof (het slijm dat helpt het sperma te transporteren). Voor mannen helpt het om voldoende sperma te produceren. Probeer dus om die acht glazen water per dag te drinken, of zelfs meer als je actief bent.

Welke voedingsproducten hebben een negatief effect op de vruchtbaarheid?

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen en dranken die een negatief effect kunnen hebben op de vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen. Dit zijn enkele van de belangrijkste:

Verwerkt vlees
Studies hebben aangetoond dat een hoge consumptie van verwerkt vlees (zoals worstjes, spek en verpakt vlees) geassocieerd is met een verminderde vruchtbaarheid bij mannen.

Transvetten
Transvetten worden vaak gevonden in gefrituurd voedsel, gebak en verpakte snacks. Ze zijn gekoppeld aan een verhoogd risico op ovulatoire onvruchtbaarheid (problemen met de eisprong).

Alcohol
Overmatig alcoholgebruik kan de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden. Bij vrouwen kan het de ovulatie en menstruatie verstoren, terwijl het bij mannen de sperma-productie kan beïnvloeden.

Cafeïne
Hoewel matige consumptie van cafeïne meestal geen probleem is, kunnen hoge hoeveelheden cafeïne (meer dan vijf kopjes koffie per dag) de vruchtbaarheid beïnvloeden.

Suikerhoudende dranken
Studies hebben aangetoond dat het drinken van veel suikerhoudende dranken, zoals frisdrank, geassocieerd kan worden met een lager vruchtbaarheidscijfer.

Rauwe dierlijke producten
Rauw vlees, vis en eieren kunnen bacteriën zoals Salmonella bevatten, die ziektes kunnen veroorzaken die de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden.

Sommige vissoorten
Hoewel vis over het algemeen gezond is, bevatten sommige soorten (zoals haai, zwaardvis, koningsmakreel en tilefish) hoge niveaus van kwik, wat de vruchtbaarheid kan beïnvloeden.

Een vruchtbare reis door het land van voeding

Vergeet niet dat een gezond dieet slechts een stukje van de puzzel is. Factoren zoals lichaamsbeweging, slaap, stress en medische aandoeningen kunnen ook een grote rol spelen in je vruchtbaarheid. Bij twijfel is het altijd een goed idee om een arts of voedingsdeskundige te raadplegen.

Extra informatie

Eiceldonatie, een hoopvol pad naar ouderschap
Zwanger boven de 35, wat kun je verwachten?
Wat is de juiste voeding tijdens je zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *