Hoe bereid je je puber voor op het examen van de middelbare school?

De middelbare schoolexamens: een mijlpaal voor elke puber én een bron van spanning voor zowel de leerling als de ouders. Het is een periode waarin de steun en begeleiding van ouders belangrijk kan zijn. Maar hoe pak je dit aan? Hoe kun je hem zo goed mogelijk voorbereiden op het examen? In dit blog verkennen we praktische tips en emotionele ondersteuningstechnieken om je kind zo goed mogelijk door deze uitdagende tijd te loodsen.

Hoe bereid je je puber voor op het examen van de middelbare school?

Structuur en planning

Een goede voorbereiding voor het examen begint bij structuur en planning. Het helpt je kind overzicht te houden en de leerstof te beheersen. Maak samen een realistische planning, waarin alle vakken en thema’s aan bod komen. Zorg ervoor dat de planning haalbaar is en ruimte laat voor ontspanning en vrije tijd. Het is ook belangrijk om flexibel te zijn; soms heeft een bepaald onderwerp meer tijd nodig dan voorzien.

De juiste studiemethode

Elke leerling is anders en dat betekent dat studiemethodes kunnen variëren. Sommigen leren beter door te lezen, anderen door te luisteren of te doen. Ontdek samen met je kind welke methode het beste werkt. Dit kan door verschillende technieken uit te proberen, zoals samenvattingen maken, flashcards gebruiken of onderwerpen bespreken.

Ondersteuning en betrokkenheid

Betrokkenheid tonen als ouder is essentieel. Vraag regelmatig hoe het gaat, bied hulp aan waar nodig en wees beschikbaar voor vragen. Dit betekent echter niet dat je over de schouder mee moet kijken. Geef je kind de ruimte om zelfstandig te werken en fouten te maken. Dit bevordert zelfvertrouwen en zelfstandigheid.

Omgaan met examenvrees

Examenvrees is een veelvoorkomend probleem. Het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Bespreek de angsten en probeer samen oplossingen te vinden. Dit kan variëren van ademhalingsoefeningen tot het visualiseren van succes. Zorg ook voor een rustige en comfortabele studieomgeving. Soms kan professionele hulp, zoals die van een studiecoach of psycholoog, nodig zijn.

Balans tussen studie en ontspanning

Stressmanagement is een sleutelcomponent in de voorbereiding op examens. Zorg ervoor dat je kind een goede balans vindt tussen studeren en ontspannen. Moedig regelmatige pauzes aan, zorg voor voldoende slaap en promoot fysieke activiteiten. Het is ook belangrijk om gezond te eten. Dit alles draagt bij aan een betere concentratie en prestaties.

Ben er voor je kind

Onthoud dat elke leerling uniek is en dat wat voor de één werkt, niet per se voor de ander hoeft te werken. Het allerbelangrijkste is om er te zijn voor je kind, in welke vorm dan ook. Wij wensen alle leerlingen én ouders, heel veel succes met het naderende examen! Het is en blijft hoe dan ook een spannende en stressvolle periode.

Extra informatie

Voorbereiding op de brugklas: Een spannende nieuwe start!
Hoe begeleid je je puber in zijn studiekeuze?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *