De hielprik; een beschermende toverstaf

Waarom zou je arme, kleine baby door zo’n onaangenaam prikmoment moeten gaan? Of misschien vraag je je zelfs af: “Wat is deze hielprik eigenlijk en is het echt nodig?” Het is waar, de hielprik kan even een vervelend momentje zijn voor je baby. Maar vergeet niet, dit kleine prikje is in feite een grote beschermende toverstaf, ontworpen om je baby te beschermen tegen een aantal ernstige aandoeningen.

De hielprik; een beschermende toverstaf

Wat is de hielprik?

De hielprik is een routine screening die wordt uitgevoerd bij pasgeboren baby’s, meestal binnen 72 en 96 uur na de geboorte. Het doel van deze test is het vroegtijdig opsporen van een aantal zeldzame maar serieuze aandoeningen.

Het proces is eenvoudig. Er wordt een klein prikje in de hiel van de baby gegeven om een paar druppels bloed te verzamelen. Dit bloed wordt vervolgens getest op ongeveer tientallen verschillende aandoeningen, waaronder stofwisselingsziekten en erfelijke aandoeningen. Het belangrijkste is dat veel van deze aandoeningen, als ze vroeg worden ontdekt, met succes kunnen worden behandeld.

Wie geeft de hielprik?

In Nederland wordt de hielprik meestal gegeven door een speciaal opgeleide verpleegkundige of een jeugdarts. Deze professionals komen naar je huis om de hielprik uit te voeren, zodat jij en je baby in een vertrouwde omgeving kunnen blijven. Ze hebben uitgebreide ervaring met de procedure en zullen deze op een veilige en zo pijnloos mogelijke manier uitvoeren.

Waarom wordt de hielprik gegeven?

Zoals eerder vermeld, wordt de hielprik gegeven om een aantal zeldzame maar ernstige aandoeningen vroeg op te sporen. Als deze aandoeningen niet worden ontdekt en behandeld, kunnen ze leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals ontwikkelingsachterstanden, verstandelijke beperkingen en zelfs overlijden. Het goede nieuws is dat veel van deze aandoeningen, als ze vroeg worden ontdekt, kunnen worden behandeld. Dit betekent dat de baby een normaal en gezond leven kan leiden. Daarom is de hielprik zo belangrijk – het kan letterlijk levens redden!

Zitten er kosten aan verbonden?

Nee, daar hoef je je geen zorgen over te maken! In Nederland is de hielprik volledig gratis. Het wordt gefinancierd door de overheid als onderdeel van het nationale volksgezondheidsprogramma. Dus je hoeft je geen zorgen te maken over eventuele kosten – het belangrijkste is de gezondheid van je baby.

Hoeveel ziektes spoort de hielprik op?

In Nederland worden met de hielprik sinds 1 oktober 2021 in totaal 25 ziektes opgespoord. Deze omvatten een aantal stofwisselingsziekten, erfelijke of aangeboren aandoeningen. Het aantal ziekten dat wordt gescreend, kan echter variëren afhankelijk van het land en de specifieke volksgezondheidsrichtlijnen. Deze informatie kan veranderen naarmate er nieuwe ziektes worden toegevoegd aan de screening, dus het is altijd een goed idee om de meest recente informatie te raadplegen van betrouwbare gezondheidswebsites of je huisarts.

Waarom wordt de hielprik al zo snel na de geboorte gegeven?

De hielprik wordt idealiter uitgevoerd tussen de 72 en 96 uur na de geboorte. Dit tijdstip is niet willekeurig gekozen. Als de hielprik te vroeg wordt uitgevoerd, kan dit leiden tot “false positives” of “false negatives“. Dit betekent dat de test een ziekte kan aangeven die er niet is, of een ziekte kan missen die er wel is. Door te wachten tot het kind ten minste 72 uur oud is, wordt de nauwkeurigheid van de test verbeterd.

Extra informatie

De kraamtijd: 10 tips voor een onvergetelijke en fijne ervaring
Hoe kun je luieruitslag voorkomen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *