Angst voor honden bij kinderen

De zon scheen, de kinderen lachten, maar toen kwam er een kwispelende hond aanrennen. En ineens stond mijn jongste zoon stil, ogen groot van angst, handen strak om mijn arm geklemd. Dat was het moment dat ik besefte dat hij angst voor honden had. Ik had dit nog niet eerder gemerkt, maar hij was misschien ook nog niet eerder zo onverwachts geconfronteerd met een over enthousiaste hond. Waar zou die angst voor honden vandaan komen? Zover ik wist had hij geen negatieve ervaringen…

Angst voor honden bij kinderen

Waarom zijn sommige kinderen bang voor honden?

Eerst het ‘waarom.’ Waar komt die angst eigenlijk vandaan? Nou, er zijn verschillende redenen waarom een kind bang kan zijn voor honden:

Slechte ervaringen
Als een kind ooit gebeten of bang gemaakt is door een hond, kan dat een diepgaande impact hebben.

Onbekendheid
Soms hebben kinderen gewoon weinig tot geen ervaring met honden en is het ‘onbekende’ eng voor hen.

Overgenomen angst
Kinderen pikken veel op van hun omgeving. Als jij of iemand anders in het gezin bang is voor honden, kan een kind deze angst overnemen.

Signalen van angst herkennen

Oké, we weten nu waar de angst vandaan kan komen. Maar hoe herken je de tekenen? Hier zijn enkele signalen om in de gaten te houden:

  • Verstijven of stokstijf staan bij het zien van een hond
  • Grote ogen, misschien tranen
  • Wegrennen of zich verstoppen
  • Klagen over buikpijn of misselijkheid wanneer er een hond in de buurt is

Stap voor stap: angst overwinnen

Nu we de basis hebben gelegd, is het tijd voor actie. Hier zijn enkele stappen om de angst voor honden bij je kind te verminderen:

Voorbereiding

Er zijn veel kinderboeken en video’s die laten zien hoe je veilig met honden omgaat. Deze middelen kunnen een kind helpen om het ‘onbekende’ te begrijpen.

Gecontroleerde ontmoetingen

Begin met korte, gecontroleerde ontmoetingen met kalme en vriendelijke honden. Zorg dat de hond aangelijnd is en dat je kind zich veilig voelt. Laat je kind zelf het tempo bepalen; misschien willen ze de hond eerst alleen maar observeren.

Positieve bevestiging

Geef veel positieve bevestiging en lof wanneer je kind een stapje dichter bij de hond komt of zelfs de hond aait. Het doel is om positieve associaties te creëren.

Gedoseerde blootstelling

Het is belangrijk om de ervaringen met honden langzaam op te bouwen. Begin met kleine, kalme honden en werk langzaam op naar grotere rassen als je kind zich comfortabeler voelt.

Wat als het niet werkt?

Soms is professionele hulp nodig. Als je merkt dat de angst voor honden het dagelijks leven van je kind ernstig beïnvloedt en de bovenstaande stappen niet helpen, overweeg dan om met een kinderpsycholoog te spreken.

Elke angst is uniek

Onthoud, elke angst is uniek en wat voor het ene kind werkt, werkt misschien niet voor het andere. Het is een proces dat tijd en geduld vergt. Maar met de juiste aanpak en voldoende liefde en steun, kan je kind een gezonde relatie met honden opbouwen.

Extra informatie

Kinderen en huisdieren

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *