Vaderdag: een speciale dag om papa te verwennen

Met Vaderdag in het vooruitzicht, leek het mij een goed moment om in te zoomen op deze bijzondere feestdag. Want zeg nou zelf, vader zijn is geen eenvoudige klus, en het is zeker iets dat gevierd mag worden. Maar wanneer vieren we eigenlijk Vaderdag? En wordt het over de hele wereld gevierd? En hoe is deze traditie ontstaan?

aderdag: een speciale dag om papa te verwennen

Wanneer vieren we Vaderdag?

In Nederland vieren we Vaderdag altijd op de derde zondag van juni. Dit jaar valt dat dus op 18 juni, dus je hebt nog eventjes om het perfecte cadeau uit te zoeken. Maar voordat we het over cadeaus gaan hebben, laten we eerst even kijken naar de geschiedenis van Vaderdag.

De geschiedenis van Vaderdag

Vaderdag is niet zomaar uit de lucht komen vallen, er zit een hele geschiedenis achter. De allereerste Vaderdag werd gevierd in de Verenigde Staten in 1910. De dag was bedacht door Sonora Smart Dodd, die haar vader wilde eren. Haar vader was een alleenstaande oorlogsveteraan die in zijn eentje haar en haar vijf broers en zussen opvoedde.

In eerste instantie was er niet veel enthousiasme voor het idee van een Vaderdag, omdat men dacht dat mannen niet echt geïnteresseerd waren in een dag die gewijd was aan hun vaderschap. Maar uiteindelijk kreeg het idee voet aan de grond en werd het een nationale feestdag in de VS in 1972.

Wordt Vaderdag overal ter wereld gevierd?

Hoewel Vaderdag oorspronkelijk uit Amerika komt, wordt het nu in veel landen over de hele wereld gevierd. Toch varieert de datum van land tot land. Zoals ik al zei, in Nederland vieren we het op de derde zondag van juni, net zoals in de VS en het Verenigd Koninkrijk. In andere landen, zoals Spanje en Portugal, wordt het gevierd op 19 maart, op de dag van Sint Jozef. In Thailand wordt Vaderdag gevierd op de verjaardag van de koning. Zo zie je maar weer dat elke cultuur zijn eigen draai geeft aan deze speciale dag.

5 Verwentips voor Vaderdag

Nu je hebt kunnen lezen hoe Vaderdag is ontstaan kunnen we naar het leuke gedeelte: hoe kun je je vader verwennen op Vaderdag? Hier zijn vijf tips.

  1. Maak een speciaal ontbijt: Begin de dag goed met een ontbijt op bed. Maak zijn favoriete maaltijd klaar en serveer deze met een lekker kopje koffie of thee.
  2. Doe iets wat hij leuk vindt: Of het nu vissen, wandelen of een film kijken is, besteed de dag aan het doen van iets wat je vader leuk vindt.
  3. Geef hem wat rust: Als je vader een drukke man is, zal hij waarschijnlijk waarderen dat hij wat tijd voor zichzelf heeft. Geef hem een paar uur om te ontspannen, zonder onderbrekingen.
  4. Schrijf een bedankbriefje: Een klein gebaar kan veel betekenen. Schrijf een briefje waarin je je vader bedankt voor alles wat hij doet en laat hem weten hoeveel je van hem houdt.
  5. Kook zijn favoriete diner: Sluit de dag af met een heerlijke maaltijd. Kook zijn favoriete gerecht, of als je je avontuurlijk voelt, probeer dan iets nieuws uit.

5 Cadeautips Voor Vaderdag

En natuurlijk is geen Vaderdag compleet zonder een cadeautje. Hier zijn vijf ideeën:

  1. Een goed boek: Als je vader van lezen houdt, geef hem dan een boek dat hij nog niet heeft. Het kan een roman zijn, een biografie, of misschien wel een kookboek als hij graag in de keuken staat.
  2. Gereedschap: Als je vader graag klust, dan is een nieuw stuk gereedschap of een nieuwe set schroevendraaiers misschien een goed idee.
  3. Een belevenis: Er gaat niets boven een nieuwe ervaring. Denk aan een wijnproeverij, een ballonvaart, of een dagje golfen.
  4. Een speciale fles wijn of bier: Als je vader een liefhebber is van wijn of bier, overweeg dan om hem een speciale fles te geven. Er zijn tal van ambachtelijke brouwerijen en wijngaarden die unieke en smakelijke opties bieden.
  5. Een zelfgemaakt cadeau: Dit is vooral een goede optie als je jonge kinderen hebt. Een tekening, een geknutseld object, of een ander zelfgemaakt cadeau zal zeker een glimlach op zijn gezicht toveren.

Unieke Vaderdagtradities wereldwijd

Terwijl we in Nederland vaak Vaderdag vieren met ontbijt op bed, cadeautjes en wat extra verwennerij voor papa, hebben sommige andere landen en culturen hun eigen unieke manieren om deze dag te vieren ​bron​. Misschien brengt het je nog op ideeën.

In Duitsland is “geen vrouwen toegestaan” vaak het thema van Vaderdag. Duitse vaders vieren traditioneel hun dag door hun vrouw en kinderen thuis te laten. Groepen vaders maken vaak wandelingen in de bergen of in het park, terwijl ze karren vol met alcoholische dranken achter zich aan trekken​​.

In Nepal wordt een ceremonie uitgevoerd waarbij jongens hun hoofd tegen de voeten van hun vader aanraken, terwijl meisjes hun hoofd tegen de handen van hun vader aanraken. Dit is een teken van respect en liefde voor de vaders​​.

Wie zegt dat bloemen alleen op Moederdag worden gegeven? In Thailand krijgen vaders doorgaans heldere canna-bloemen van hun gezinnen als cadeau op Vaderdag​​.

In Mexico is Vaderdag ook een dag voor wat lichaamsbeweging want in Mexico-Stad vindt op Vaderdag een 21 kilometer lange hardloopwedstrijd plaats voor vaders. Natuurlijk wordt er daarna een groot feest gehouden met heerlijke desserts om de vaders te eren​​.

In Zuid-Afrika brengen kinderen vaak de dag door met vissen in de hoop het avondeten voor hun vaders te vangen. Natuurlijk kunnen er nog steeds cadeaus en kaarten worden uitgewisseld en worden er vaak picknicks gehouden​​.

Wat je ook kiest om te doen op Vaderdag, zorg ervoor dat je vader zich speciaal en geliefd voelt. Dat is tenslotte waar het allemaal om draait!

Extra informatie

Vergeet Nationale opa en oma dag niet te vieren!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *