Pasen vieren met kinderen

Pasen is een feest dat door veel families groots gevierd wordt, en het is een geweldige kans om quality time met de kinderen door te brengen. Dit feest biedt talloze mogelijkheden voor plezier en creativiteit. Of het nu gaat om het verven van eieren, het zoeken naar chocolade-eitjes in de tuin, of het genieten van een heerlijke paasbrunch, Pasen heeft voor elk wat wils!

Pasen vieren met kinderen

Wat vieren we met Pasen?

Voordat we in de activiteiten duiken, is het goed om even stil te staan bij de betekenis van Pasen. Pasen is een christelijk feest waarbij de opstanding van Jezus uit de dood wordt gevierd, drie dagen na zijn kruisiging. Voor veel mensen is het echter ook een moment van bezinning, het begin van de lente en een tijd om samen te zijn met dierbaren, ongeacht religieuze overtuigingen.

Paaseieren: een symbool van nieuw leven

Een van de meest herkenbare symbolen van Pasen zijn zonder twijfel de paaseieren. Het ei staat symbool voor nieuw leven en vruchtbaarheid en is daarmee onlosmakelijk verbonden met het feest. Het beschilderen en zoeken van paaseieren is een traditie die kinderen (en volwassenen!) veel plezier brengt.

Zelf biologische verf maken voor de eieren

Het verven van eieren kan nog leuker worden als je zelf de verf maakt! En het is nog duurzaam ook. Hier zijn een paar recepten om biologische verf te maken met ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt:

Rode verf: Gebruik bietensap! Snijd een biet in stukjes en laat het een paar uur in water weken.
Gele verf: Kurkuma is je beste vriend. Meng een eetlepel kurkuma met wat water, en voila!
Blauwe verf: Kook rode kool bladeren in water en gebruik het water als blauwe verf.
Groene verf: Gebruik spinazie! Kook de spinazie en gebruik het water als groene verf.

Dompel de eieren in de verf en laat ze drogen. Voor een intensere kleur kun je de eieren langer in de verf laten.

Traditionele paasactiviteiten

Naast het verven van eieren zijn er nog talloze andere activiteiten en tradities die deel uitmaken van het Paasfeest. Hier zijn een paar leuke ideeën:

Paaseieren zoeken

Verstop de beschilderde eieren of chocolade-eitjes in de tuin of in huis en laat de kinderen ze zoeken. Plezier gegarandeerd!

Paasbrunch

Een uitgebreide brunch met de familie is een heerlijke manier om Pasen te vieren. Pancakes, croissants, fruitsalade, en natuurlijk eieren mogen niet ontbreken!

Knutselen

Maak paasdecoraties met de kinderen. Denk aan paashazen, kuikentjes, en bloemen. Gebruik recyclable materialen voor een duurzame touch.

Geniet van de lente

Pasen valt in de lente, een seizoen van vernieuwing en nieuw begin. Het is de perfecte tijd om met de kinderen de natuur in te gaan. Maak een wandeling in het bos, bezoek een kinderboerderij, of organiseer een picknick in het park.

De paashaas

De Paashaas is een ander iconisch symbool van Pasen. Volgens de folklore brengt de Paashaas gekleurde eieren, snoepjes en soms zelfs speelgoed aan de kinderen. Het is een magische traditie die de fantasie van kinderen prikkelt en het feest extra speciaal maakt.

Pasen in verschillende culturen

Italië – “La Pasqua”

In Italië is Pasen een tijd van zowel religieuze devotie als feestvreugde. De Paasvieringen beginnen op Goede Vrijdag met processies en herdenkingen van de kruisiging van Jezus. Op Paaszondag gaan vele Italianen naar de mis en genieten daarna van een uitgebreide maaltijd met familie, waarbij lamsvlees en een speciaal Paasbrood, genaamd Colomba di Pasqua, niet mogen ontbreken.

Griekenland – “Pascha”

In Griekenland wordt Pasen beschouwd als het belangrijkste feest van het jaar. De vieringen beginnen al voor de Goede Week met vasten. De zaterdag voor Pasen wordt gekenmerkt door de Middernachtmis, gevolgd door een feestmaaltijd waarbij het traditionele soepje Magiritsa wordt gegeten. Paaszondag is een dag van feesten en eten, met gegrild lam en een speciaal paasbrood, Tsoureki.

Polen – “Wielkanoc”

In Polen begint Pasen met Palmzondag. De Goede Week wordt gevuld met voorbereidingen, waaronder het bereiden van gerechten en het versieren van de huizen. Op Paaszaterdag brengen gezinnen manden met eten naar de kerk om te laten zegenen. Paaszondag wordt gevierd met een feestelijke maaltijd met de familie. De dag na Pasen, ook wel bekend als Śmigus-Dyngus of Wet Monday, is het traditie om elkaar met water te besprenkelen.

Zweden en Finland – “Påsk”

In Zweden en Finland heeft Pasen veel gemeen met Halloween in andere landen. Kinderen, vooral meisjes, verkleden zich als ‘Paasheksen’ en gaan van deur tot deur om snoepjes te verzamelen. Huizen worden versierd met veren en mensen genieten van traditionele gerechten zoals lam en zalm.

Australië – “Easter”

Australiërs vieren Pasen met een uniek karakter: de paashaas wordt vervangen door de ‘Easter Bilby’, een bedreigde inheemse diersoort. Dit dient om bewustzijn te creëren over de bescherming van de bilby. Verder zijn er paaseierenjachten, parades, en andere.

Ethiopië – “Fasika”

In Ethiopië wordt Pasen, of Fasika, beschouwd als een van de belangrijkste christelijke feestdagen en wordt het gevierd met veel devotie en ceremonie. De viering wordt voorafgegaan door een vastenperiode van 55 dagen, waarin geen dierlijke producten worden gegeten. Op Paaszondag komen mensen bijeen voor een nachtelijke kerkdienst, gevolgd door een feestelijke maaltijd met familie en vrienden, waarbij vlees en zuivel weer worden gegeten.

Verenigd Koninkrijk – “Easter”

In het Verenigd Koninkrijk zijn er diverse Paasactiviteiten zoals eieren zoeken, eieren rollen, en het bakken van Hot Cross Buns, een speciaal broodje met kruis. De Queen geeft ook elk jaar op Witte Donderdag munten aan geselecteerde oudere burgers, een traditie die bekend staat als ‘Maundy Money’.

Een feest vol plezier en betekenis

Pasen is een feest met diepe betekenis en rijke tradities. Het is een tijd om stil te staan bij de dingen die echt belangrijk zijn: liefde, familie, en dankbaarheid. Maar het is ook een tijd van vrolijkheid, creativiteit, en plezier. Of je nu eieren verft met zelfgemaakte, biologische verf, geniet van een brunch met dierbaren, of de lente verwelkomt met een wandeling in de natuur, Pasen is een geweldige kans om herinneringen te maken met je kinderen en te genieten van elkaars gezelschap.

Extra informatie

De betekenis van Carnaval in de hedendaagse cultuur

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *