Geslaagd voor het eindexamen, hoe nu verder?

Gefeliciteerd! Je bent geslaagd voor je eindexamen, een mijlpaal die gevierd mag worden. Maar nadat de confetti is neergedaald en de laatste stukjes taart zijn opgegeten, dijt die ene grote vraag zich uit in je gedachten: hoe nu verder?

Geslaagd voor het eindexamen, hoe nu verder?

Verder studeren

Voor velen is verder studeren de meest logische volgende stap. Universiteit, MBO of HBO? Binnen- of buitenland? De keuzes zijn eindeloos. Oriënteer je breed. Bezoek open dagen, praat met studenten en docenten, en durf buiten je comfortzone te treden. Denk ook na over de lange termijn: waar zie je jezelf over vijf of tien jaar? Kies een studie die niet alleen nu, maar ook in de toekomst bij je past.

Een tussenjaar

Soms is het goed om even pas op de plaats te maken. Een tussenjaar biedt je de kans om te werken, reizen, nieuwe vaardigheden te leren, of simpelweg te bezinnen op je toekomst. Of je nu gaat backpacken in Australië, vrijwilligerswerk doet in Zuid-Amerika, of een nieuwe taal leert in Azië; elk avontuur draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling en verbreedt je horizon.

Direct aan het werk

Misschien voel je meer voor direct aan de slag gaan. Werkervaring opdoen kan ontzettend waardevol zijn, en soms zelfs doorslaggevend voor je toekomstige carrière. Start met een bijbaan of zoek naar startersfuncties die aansluiten bij je interesses en vaardigheden. Dit is ook het moment om te netwerken en waardevolle contacten op te bouwen binnen jouw gewenste werkgebied.

Professionele trainingen of cursussen

Niet iedereen heeft de behoefte aan een lange studie. Er zijn talloze korte cursussen en professionele trainingen die je kunnen helpen je vaardigheden te verbeteren of een specifieke expertise op te bouwen. Of je nu een carrière in de IT overweegt, je creatieve vaardigheden wilt ontwikkelen, of een vakman wilt worden, er is voor ieder wat wils.

Ondernemen

Heb je een geweldig idee en de drive om iets voor jezelf te beginnen? Het ondernemerspad is uitdagend maar kan ook ontzettend lonend zijn. Begin klein, wees bereid om te leren, en durf risico’s te nemen. Ondersteuning vanuit een incubator of mentorschap kan ook een grote hulp zijn bij het opzetten van je eigen bedrijf.

Vrijwilligerswerk

Een andere waardevolle optie is vrijwilligerswerk. Het is een kans om iets terug te geven aan de gemeenschap, nieuwe mensen te ontmoeten en essentiële levensvaardigheden te ontwikkelen. Vrijwilligerswerk kan ook een eye-opener zijn voor carrièremogelijkheden waar je nog niet eerder aan had gedacht.

Extra informatie

Je kind krijgt VMBO-advies
Wat is er anders op de middelbare school?
Hoe begeleid je je puber in zijn studiekeuze?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *