Zo maak je Carnaval voor kinderen nog leuker!

Carnaval, een feest van kleur, muziek, en vreugde, is niet alleen een fantastische tijd voor volwassenen, maar biedt ook een schitterende gelegenheid voor kinderen om zich helemaal uit te leven. Welk kind is nou niet gek op dit verkleedfeest om zich te wentelen in de outfit van een superheld of sprookjesfiguur.

Zo maak je Carnaval voor kinderen nog leuker!

Rijke geschiedenis

Het feest heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen en is oorspronkelijk een katholiek feest om het begin van de vastentijd te markeren. Met de tijd is Carnaval geëvolueerd tot een algemeen volksfeest. Door kinderen een klein beetje over deze geschiedenis te vertellen, geef je het feest meer betekenis en maak je hun ervaring nog rijker. Je kunt dit verhaal verlevendigen door middel van een kort toneelstukje of een tekenwedstrijd waarbij ze taferelen uit de geschiedenis van Carnaval uitbeelden.

Verkleden!

Laten we beginnen met het hart van Carnaval: verkleden. Carnaval is de uitgelezen kans voor kinderen om in de huid te kruipen van hun favoriete personage. Maar hoe maak je dit nog leuker? Kies kostuums die comfortabel zitten en waarin ze gemakkelijk kunnen bewegen. Denk aan superhelden capes gemaakt van oude gordijnen of prinsessenjurken van tafelkleden. Het is ook een geweldig idee om samen met je kind het kostuum te maken. Dit is niet alleen een leuke activiteit, maar stimuleert ook hun creativiteit en betrokkenheid bij het feest.

Spelletjes

Nu de kostuums klaar zijn, is het tijd voor spelletjes die het Carnavalsfeest compleet maken. ‘Raad mijn verkleedfiguur’ is een hilarisch spel waarbij kinderen moeten raden als welk personage hun vriendjes verkleed zijn, alleen door vragen te stellen die met ja of nee beantwoord kunnen worden. ‘Carnaval parade’ is een andere favoriet, waarbij kinderen een optocht vormen en hun beste dansmoves laten zien op Carnavalsmuziek. Niet alleen versterkt dit de groepsgeest, maar het laat de kinderen ook schitteren in hun kostuums.

Zo, haak maar in, want die polonaise kan beginnen!!

Extra informatie

De betekenis van Carnaval in de hedendaagse cultuur

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *