Zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging duidt op een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap. Eigenlijk is er dus helemaal geen sprake van een vergiftiging. Een hoge bloeddruk kan je onderverdelen in zwangerschapshypertensie: dat is dus alleen een te hoge bloeddruk. Heb je daarnaast ook eiwit in je urine, dan spreek je van pre-eclampsie. Daarnaast heb je ook nog het HELLP-syndroom.

HELLP-syndroom, wat is het?

(Pre-)eclampsie

Pre-eclampsie komt regelmatig voor. Een milde vorm komt ongeveer 50 bij de 1.000 zwangerschappen voor. De ernstige vorm gelukkig een stuk minder. Hierbij moet je uitgaan van 5 op de 1.000. Krijg je naast dit eiwitverlies ook last van trekkingen (of insulten) dan wordt er gesproken over eclampsie. Dit is dus iets anders dan epilepsie! Ongeveer 1 op de 4.000 zwangere vrouwen kan hier last van krijgen.

HELLP-syndroom

Bij het HELLP-syndroom zien we bloedafbraak, leverfunctiestoornissen en worden bloedplaatjes afgebroken. Dit syndroom kan samen met (pre)eclampsie voorkomen. Het enge hieraan is dat je al ziek kan zijn, zonder dat je bloeddruk al gestegen is! 5 op de 1.000 zwangeren ontwikkelen dit syndroom.

lijn vadersenmoeders
Zwangerschapsvergiftiging
lijn vadersenmoeders

Gevaarlijk

Een te hoge bloeddruk is natuurlijk nooit gezond. Tijdens je zwangerschap loop niet alleen jij, maar ook je kindje gevaar. Heb je in het begin van je zwangerschap al een te hoge bloeddruk, dan is het gevaar nog veel groter dan als het pas aan het einde zich ontwikkelt.

Klachten

Klachten waaraan je zwangerschapsvergiftiging kan herkennen, kunnen zijn:

• Hoofdpijn
Misselijkheid en braken
• Vaag zien
• Lichtflitsen of sterretjes zien
• Pijn boven in je buik, of een knellend gevoel. Dit kan eventueel naar je buik of rug uitstralen
• Vocht vasthouden

Voor de duidelijkheid: dit zijn symptomen die natuurlijk op meer afwijkingen/ziektes kunnen duiden. Daarnaast hoef je ze niet allemaal te hebben om toch zwangerschapsvergiftiging te hebben!

Misselijkheid,het meest voorkomende zwangerschapskwaaltje

Wie lopen risico?

Niemand is uitgesloten, maar er zijn wel enige factoren die het risico verhogen.

• Nier-, hart- en vaatziekten geven meer risico
• Ook suikerziekte is een beruchte boosdoener
• Auto-immuunziekten worden gezien als risicofactoren
• Een meerlingzwagerschap geeft meer risico
• Overgewicht (maar dat is natuurlijk altijd al zo)
• Bij een zwangerschap van een vrouw ouder dan 40 jaar
• Een hoge bloeddruk voor je zwangerschap
• Zit het in de familie (moeder of zus)? Dan loop je maar liefst 5x meer risico

Rust

Meestal is rust het eerste wat voorgeschreven wordt. Doe dit dan ook serieus. Zorg niet alleen voor rust door regelmatig echt te gaan slapen maar zorg ook voor meer rust door hulp te aanvaarden bij je activiteiten zoals het huishouden. En stop met werken of ga minder werken (uiteraard afhankelijk van de ernst van je situatie)! Overleg eventueel met jouw behandelaar wat het beste is. Wees niet laks, want het is echt van heel groot belang voor jou en jouw kleintje.

lijn vadersenmoeders
Zwangerschapsvergiftiging
lijn vadersenmoeders

Ziekenhuis

Soms is het niet anders en zal je opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. Eigenlijk is het natuurlijk ook wel weer prettig, want zo worden jij en je baby goed in de gaten gehouden en kan men direct ingrijpen indien dit nodig is. Daarnaast is rust houden een stuk vanzelfsprekender. Naast het controleren van de bloeddruk op meerdere momenten, wordt ook je bloed en urine in de gaten gehouden.

Wat kan je eraan doen?

Het blijft bij het bestrijden van de symptomen, want het is een gevolg van je zwangerschap en het zal dus pas opgelost zijn als je zwangerschap voorbij is. Daarom kan het nodig zijn om je kindje al eerder te laten komen, omdat het voor jou en/of je kindje anders niet meer veilig is!

Na de zwangerschap

Helaas is je zwangerschap anders gelopen. Van vreugde om een nieuw leventje werd het vechten voor het leven van jezelf en je kindje. Dit kan sporen nalaten, wat zou kunnen leiden tot PTSS. Nazorg is dan ook van groot belang. Overigens geldt dit ook voor de partner, want hij heeft machteloos moeten toekijken. Voor hem kan het heel heftig zijn om de strijd te zien van zijn vrouw en bang zijn voor het leventje van zijn kindje. Misschien heeft jullie kindje het wel niet gered of moet het een langere tijd in de couveuse verblijven. Al met al kan de verwerking heftig zijn. Aarzel niet om hulp in te roepen!

Couveusekinderen, wanneer je kindje te vroeg geboren wordt

De baby

Ook je kindje kan gevolgen ondervinden. Helaas is daar nog veel minder over bekend. Meisjes hebben kans om zelf later ook het HELLP-syndroom te ontwikkelen tijdens een zwangerschap. Van jongens is het niet bekend of dit doorgegeven kan worden naar een volgend geslacht. Ook zijn er bepaalde gedragingen waarvan men vermoed dat het verband kan houden met deze moeilijke start.

HELLP-stichting

Zit je met vragen? Op HELLP.nl kan je heel veel informatie vinden van de HELLP-stichting. Zij verzorgen o.a. ook lotgenotendagen en workshops. Ook kan je ze benaderen met al je vragen!

Liefs Wil

Extra informatie

Het eerste trimester van de zwangerschap
HELLP-syndroom, wat is het?
Gezond zwanger worden, hoe doe je dat?
Couveusekinderen, wanneer je kindje te vroeg geboren wordt
Het tweede trimester van de zwangerschap
Misselijkheid,het meest voorkomende zwangerschapskwaaltje
Het derde trimester van de zwangerschap
Zwanger en zwangerschap – Alles wat je zou willen weten!
Last van stemmingswisselingen tijdens je zwangerschap
Boekbespreking – Mijn zwangerschap in vraag en antwoord
Elke dag dichterbij – Zwangerschapsdagboek
Oei, ik groei! / Negen maanden dagboek
Baby making seks – Hoe houd je het leuk, spannend én doeltreffend?

Bronvermelding

Tekst geschreven door: Wil Cats
© afbeeldingen: 123rf.com

lijn vadersenmoeders
BabyBaby

Geef een reactie