Zonnepanelen: een meerwaarde voor jouw woning?

Zonnepanelen: een meerwaarde voor jouw woning?

Energie vergelijken wordt door steeds meer bewuste consumenten gedaan en steeds vaker zetten we in op hernieuwbare energie technologieën. Niet alleen zijn er de verplichtingen vanuit de overheid hieromtrent, ook kan investeren in dergelijke technologie een mooie besparing opleveren op de elektriciteitsfactuur. Zo overwegen meer en meer mensen de installatie van zonnepanelen op hun dak.

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn platen die bestaan uit zonnecellen en die licht omzetten in elektriciteit. Om stroom op te wekken hoeft het heus geen stralende zomerdag te zijn, een beetje licht is al voldoende.

Het rendement van de installatie hangt meer bepaald af van de hoeveelheid licht die op de panelen valt en is bijgevolg ook seizoensgebonden. Tijdens de donkere wintermaanden zal je uiteraard minder opbrengst hebben dan in de lente- en zomermaanden.

Soorten zonnepanelen?

De meest gebruikte panelen zijn de monokristallijn (zwarte) en polykristallijn (blauwe). Over het algemeen hebben de monokristallijn cellen een grotere opbrengst en zal je van dit soort panelen minder stuks nodig hebben om een bepaalde hoeveel stroom op te wekken. De polykristallijn panelen zullen iets minder rendement opleveren. Je zal er meer van nodig hebben maar ze zijn ook lager in kostprijs dan de monokristallijn.

Laat je goed informeren over de beste optie voor jouw dak!

Zonnepanelen: een meerwaarde voor jouw woning?

Iets voor jou?

Dankzij zonnepanelen kan je je eigen elektriciteit opwekken, waardoor je dus minder afhankelijk wordt van fluctuerende elektriciteitstarieven en energieleveranciers. Bovendien zorgt dit opwekken van je eigen stroom voor een lager bedrag op je elektriciteitsfactuur en blijft de kostprijs van zonnepanelen over het algemeen steeds dalen.

Wel dien je op voorhand goed te berekenen of het voor jou de moeite loont de investering te doen. Het rendement zal immers afhangen van verschillende factoren, waaronder de kostprijs van de installatie, de oriëntatie van je dak, je persoonlijke energieverbruik, eventuele subsidies waarop je recht hebt.

Financiële steun

Je doet er goed aan om offertes van verschillende installateurs met elkaar te vergelijken vooraleer in zee te gaan met een bepaald bedrijf. Bevraag je daarnaast ook goed over eventuele premies en subsidies waarop je recht hebt.

Wel heeft elke Nederlandse bezitter van zonnepanelen het voordeel van de “terugdraaiende teller”; dit is een compensatie die het bezitten van zonnepanelen interessant maakt.

Zonnepanelen: een meerwaarde voor jouw woning?

Je meterstand zal immers stijgen als je elektriciteit van het net afneemt en omgekeerd zal je meterstand dalen als je zelf opgewekte stroom op het net injecteert.

Niet alle stroom die door je installatie wordt opgewekt, wordt immers door jou verbruikt. Zo zal je in de zomer mogelijks enkele weken in het buitenland vertoeven en zal het vele zonlicht er tegelijkertijd thuis voor zorgen dat je veel elektriciteit opwekt.

Ook omgekeerd zal je soms elektriciteit van het net moeten afnemen op momenten dat er geen zonlicht op je zonnepanelen valt en je dus geen stroom opwekt.

Wat nu?

Overweeg je dus de installatie van zonnepanelen, laat je dan zeker goed informeren en vraag verschillende offertes aan die je met elkaar kan vergelijken!

Ook doe je er goed aan om andere energiebesparende maatregelen te overwegen in je woning voor een optimaal rendement. Zonnepanelen plaatsen is in vele gevallen een goede keuze maar heeft weinig invloed als je woning bijvoorbeeld erg slecht scoort wat betreft isolatie.

Zonnepanelen: een meerwaarde voor jouw woning?

Meer informatie

Meer leuke weetjes

Deze reportage is tot stand gekomen in samenwerking met Easyswitch.nl.

BabyBaby