Zo regel je het geregistreerd partnerschap met een niet-Nederlander

Zo regel je het geregistreerd partnerschap met een niet-Nederlander

Een geregistreerd partnerschap is een variant op trouwen. Veel mensen zetten de stap. Het komt natuurlijk net zo goed voor dat iemand met een niet-Nederlander deze stap wil zetten. Hoe gaat het dan? 

Eerst even over dat partnerschap zelf. Het geregistreerd partnerschap is een eenvoudige manier om via een notaris een stevige juridische en financiële basis onder de relatie te realiseren. Geregistreerd partnerschap kosten liggen tussen de vijfhonderd en tweeduizend euro, afhankelijk van de tarieven van de notaris en of er wordt gekozen voor een standaardcontract of dat daar voorwaarden aan worden toegevoegd of veranderd. Het geregistreerd partnerschap ontbinden kan eveneens via een notaris, daar hoeft geen rechter aan te pas te komen, mits er minderjarige kinderen zijn of er onenigheid is ontstaan. 

Dat kan dus laagdrempelig worden geregeld, maar hoe zit dat als je een geregistreerd partnerschap aan wilt gaan als je beiden (of een van beiden) buitenlander bent? 

Als je allebei niet als Nederlander bent geboren en toch een geregistreerd partnerschap in Nederland aan wilt gaan, kan dat als één van beiden in Nederland woont. Diegene moet een geldige verblijfstitel heeft. 

Als je allebei in Nederland woont en één van beiden Nederlander is, dan kun je prima een geregistreerd partnerschap aangaan. Ook dan geldt dat degene die niet-Nederlander is een geldige verblijfstitel moet hebben. Dat gaat ook op als je allebei geen Nederlandse nationaliteit bezit, maar wel allebei een geldige verblijfstitel hebt. 

lijn vadersenmoeders
Zo regel je het geregistreerd partnerschap met een niet-Nederlander
lijn vadersenmoeders

Wat is een rechtsgeldige verblijfstitel?

Een rechtsgeldige verblijfstitel voor onbepaalde tijd voor niet-Nederlanders uit lidstaten die niet tot de EU behoren of de Europese Economische Ruimte (EER) moeten een verklaring overleggen over zijn of haar verblijfsrechtelijke positie. 

Dat is belangrijk om schijnpartnerschap te voorkomen. Een schijnpartnerschap houdt in dat partners met een niet Nederlandse nationaliteit alleen maar een geregistreerd partnerschap aangaan om een verblijfsvergunning in de wacht te slepen. De korpschef van politie moet in dit geval een verklaring van model M46 geven aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Pas dan kan er een partnerschap worden geregeld. 

Overigens is het zo dat ook al komt iemand uit een land waar het geregistreerd partnerschap ongeldig is, als je in Nederland woonachtig bent kun je het contract aangaan. Mits het volgens de Nederlandse regels toegestaan is. 

Liefs Marion

Extra informatie

Kinderkriebels: ga je wel of niet trouwen?
Het ideale trouwpak, hoe ziet dat eruit?
De lingerie wishlist voor mama
Op huwelijksreis met kinderen: zo wordt het een succes
Kinderboek bespreking: Prinses Pompelien gaat trouwen
Feestkleding voor de kleine man

Bronvermelding

© afbeeldingen: 123rf.com

lijn vadersenmoeders
BabyBaby