Zindelijkheid. Hoe pak je dit aan?

Zindelijkheid. Hoe pak je dit aan?

Zindelijkheid is zo’n onderwerp waar de meningen behoorlijk bij uiteen lopen. Waar de één zo snel mogelijk al de hele dag met een potje achter het kind aan dribbelt, is de ander buitengewoon relaxed en zweert bij de uitspraak dat ‘het allemaal vanzelf goed komt’. En daar sta je dan als kersverse ouder, want wie moet je nu geloven en wat is nu de aanpak die echt werkt?

Iedereen is uniek

Geen enkele moeder en geen enkel kind is gelijk. En al helemaal dus de combinaties ‘moeder en kind’ zijn heel verschillend. Daarmee mag ook duidelijk zijn dat wat voor de één heel goed werkt, voor de ander juist een regelrechte ramp betekent. Doe het in ieder geval op een manier die bij jou past, want je kind pakt jouw stresslevel moeiteloos over… En laat iedereen maar praten: je kindje hoeft echt niet op zijn tweede verjaardag al luierloos te zijn. Iedereen weet het altijd beter, maar ga vooral de weg die jullie het beste bevalt. Maar goed: trainen is natuurlijk wel goed, want je leert immers door te doen! Daarom hier tips waar je iets aan hebt!

Het potje leren kennen

Om te beginnen met het potje bekend te maken, kan je het potje in de kamer zetten. Laat hem maar gewoon erop gaan zitten terwijl hij zijn kleertjes nog aanheeft. Zo raakt hij alvast vertrouwd met het ding, zonder dat er al een ‘moeten’ omheen hangt.

Zindelijkheid. Hoe pak je dit aan?

Neem je kindje mee naar de wc

Zoals bij alles geldt ook hier dat je kindje leert door het na te doen. Ziet hij dus nooit dat jij of een broertje of zusje, bijvoorbeeld, gaat plassen, dan snapt hij ook echt de bedoeling van dat potje niet. Heb je de ruimte bij je wc zelf, dan zou je hem op het potje kunnen zetten, als jij ook op de wc zit…

Vindt hij het veel interessanter om ook op de wc te mogen zitten? Koop een verkleiner en zet hem erop! Sla rustig de potjes-fase over, dat is helemaal niet erg. Zo hoef je hem dat tenminste niet ook weer af te leren…

Wat is plassen en poepen?

Een groot nadeel van de wegwerpluier is niet alleen het milieu, maar wat betreft de zindelijkheidstraining toch ook wel het feit dat je kindje praktisch niet meer doorheeft dat hij nat is! De noodzaak om op een potje of de wc te plassen in plaats van in zijn broek is dan ook moeilijk te bevatten. Bij mooi weer, in de tuin, kan je er voor kiezen om geen luier om te doen. Zo gaat je kind veel sneller snappen wat plassen en poepen is en ook dat het fijn is om dat niet langs je benen te hebben lopen…

Prijs je kind uitbundig

En als je kind het goed doet, dan ga je natuurlijk helemaal uit je dak. Zo zal je kleine wurm begrijpen dat wat hij doet, precies is wat jij wilt! En dat het zo een hele grote jongen/meisje is!

Zindelijkheid. Hoe pak je dit aan?

Maak er geen strijd van

Je kindje forceren om zindelijk te worden werkt averechts. Stop en begin over een paar weken opnieuw. Waarschijnlijk is je kind er nog gewoon niet aan toe. Bedenk ook dat kinderen vaak een terugval hebben na een spannende gebeurtenis, zoals de geboorte van een broertje of zusje, een verhuizing of bijvoorbeeld een sterfgeval dichtbij. Word ook dan niet boos! Het is juist een uiting van een emotie waarbij hij jou juist zo nodig hebt!

Zoals het meestal gaat

De meeste kinderen zullen eerder niet meer in de luier plassen en pas later ook het poepen in de hand hebben. ’s Nachts zindelijk zijn is ook pas later aan de orde. Zorg eerst dat het overdag echt goed gaat en maak er geen drama van als het ’s nachts nog een te moeilijk punt is.

Belonen kan helpen

Ziet je kind het nut er niet van in? Dan kan het een hele toer worden. Soms kan belonen een mooie stimulans zijn. Stickertjes zijn een veel gebruikt beloonsysteem, waarbij na een bepaald aantal stickers (5 of 10) het kind iets krijgt of mag doen.

Maak geen drama van een ongelukje

Iedereen leert met vallen en opstaan. Dat geldt ook voor zindelijk worden. Een ongelukje kan zomaar gebeuren, zeker als er iets spannends gebeurt of de wc erg ver weg is… Word niet boos, ruim de troep op, geef een zoen en maak er geen drama van. Een onzeker kind moet je immers niet willen hebben, dan zal het eerder nog meer problemen veroorzaken. Gaat het vaker mis, dan kan je samen bedenken wat er dan fout gaat en kan je je kindje tips geven als eerder gaan plassen en dat soort zaken.

Liefs Wil

Meer informatie

Meer leuke hebbedingen
Baby ontwikkeling & verzorging
Wasbare luiers of wegwerpluiers?
Wasbare luiers met een hippe print
Het grote billenboek
Hoera! Ik krijg een potje!
Peuterpuberteit
Peuter verzorging & ontwikkeling
Maak het ouderschap niet moeilijker dan het is

lijn vadersenmoeders
BabyBaby