De wondere wereld van de menstruatiecyclus

De menstruatiecyclus is een fascinerend en natuurlijk proces dat elke vrouw beleeft. Het is een rollercoaster van hormonen, emoties en fysieke veranderingen. Het is een maandelijks terugkerend proces dat het lichaam voorbereidt op een mogelijke zwangerschap. Het begint meestal rond de leeftijd van 12 en gaat door tot de menopauze, rond de leeftijd van 51. De cyclus wordt gereguleerd door hormonen zoals oestrogeen en progesteron.

De wondere wereld van de menstruatiecyclus

Hoeveel dagen duurt een cyclus?

De lengte van de menstruatiecyclus varieert van vrouw tot vrouw, maar gemiddeld duurt het ongeveer 28 dagen. Echter, het is ook normaal als je cyclus tussen de 24 en 35 dagen duurt. De cyclus kent vier fasen.

Fase 1 Menstruatie
De menstruatiecyclus begint op de eerste dag van je menstruatie (dag 1) en eindigt de dag voordat je volgende menstruatie begint. De menstruatiefase duurt meestal tussen de 3 en 7 dagen.

Fase 2: De Folliculaire Fase
Na de menstruatie begint de folliculaire fase waarin je lichaam zich voorbereidt op de eisprong. Dit is de tijd om je lichaam te voeden en je energieniveau te herstellen.

Fase 3: Ovulatie
Rond het midden van je cyclus, vindt de ovulatie plaats. Dit is je meest vruchtbare periode waarin de kans op zwangerschap het grootst is.

Fase 4: De Luteale Fase
Na de ovulatie begint de luteale fase, die duurt tot het begin van je menstruatie. Als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden, bereidt je lichaam zich voor op de volgende menstruatie.

Je vruchtbare periode

Je vruchtbare periode is de tijd waarin je het meest waarschijnlijk zwanger kunt worden. Het omvat de vijf dagen voor de ovulatie en de dag van de ovulatie zelf. Het bijhouden van je cyclus kan je helpen om je vruchtbare dagen te identificeren.

Onvruchtbare dagen

Je onvruchtbare dagen zijn de dagen buiten je vruchtbare venster. Dit is de tijd waarin de kans op zwangerschap het kleinst is.

Cycluskalender

Als je al langere tijd probeert zwanger te raken dan kan elke keer dat je menstruatie op gang komt, een teleurstelling zijn. Om bewuster te proberen zwanger te raken is het belangrijk dat je weet hoe je cyclus in elkaar zit. Je kunt hiervoor een cycluskalender bijhouden. Rond de ovulatie neemt je basale lichaamstemperatuur iets toe. Wanneer je dagelijks op hetzelfde tijdstip je temperatuur meet kun je het verloop vastleggen in een temperatuurcurve. Op deze manier kun je zien wanneer je in je vruchtbare periode bent. Neem de temperatuur dagelijks op hetzelfde tijdstip (rectaal) op. Het liefst ‘s ochtends vóór je opstaat. Beweging, eten, drinken of roken kunnen je basale lichaamstemperatuur beïnvloeden.

Gebruik steeds dezelfde thermometer. Begin met meten op de eerste cyclusdag of de ochtend na de eerste cyclusdag. Mocht je van je huisarts andere aanwijzingen hebben gekregen, dan volg je uiteraard de aanwijzingen van je arts.
De eerste helft van de cyclus wordt gekenmerkt door een laag temperatuurniveau (36.6° – 36.8° C). Er is nu nog geen progesteronwerking. De tweede helft wordt gekenmerkt door een hogere temperatuur (36.9° – 37.1° C).
Bij het begin van de menstruatie daalt de temperatuur weer tot een lager niveau en begint het weer opnieuw.

Let op: de cycluskalender is echter geen geschikt middel voor anticonceptie omdat de temperatuur pas stijgt als de eisprong al twee dagen voorbij is. De vruchtbare periode van de cyclus kan zeer sterk schommelen, ook bij vrouwen met een regelmatige cyclus.

Cycluskalender (pdf)
Cycluskalender (xls)

Extra informatie

Ingevroren eicellen, je toekomst in eigen hand
Wat is preconceptioneel advies?
Verhoog je vruchtbaarheid met de juiste voeding

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *