Veilig door de kraamtijd

Veilig door de kraamtijd

Veilig door de kraamtijd en de eerste maanden na de bevalling – Het complete handboek door Beatrijs Smulders

Veilig door de kraamtijd is een helder geschreven, handzaam boek met praktische informatie over alles vanaf het eerste moment na de bevalling tot aan de eerste verjaardag van je kind. De vertellende manier van informeren, onderstreept door vele herkenbare ervaringen van andere vrouwen, maakt dat het boek leest als een roman en voor iedereen begrijpelijk is.

De eerste dagen met je baby

Het is handig om het in de buurt te houden want alles waar je na je bevalling mee te maken krijgt of kunt krijgen dat eerste jaar wordt uitgebreid besproken. Naast algemene informatie komen ook onderwerpen aan bod waar nog taboes op rusten, onduidelijkheden over bestaan of waar simpelweg over gezwegen wordt. Er blijft geen onderwerp onbesproken: het eerste contact, chaos en verandering, lichamelijke ongemakken, borst- en flesvoeding, moeder worden: als donderslag bij heldere hemel, een sabbatical bij iedere baby, postnatale dip, et cetera.

Het boekt eindigt met een sterke lobby voor een minstens een half jaar betaald verlof na de bevalling voor werkende moeders. Het belang voor je kindje van veilige hechting en het vermogen lief te hebben wordt onderstreept: “ … een veilig gehecht kind heeft het vermogen om contact te maken met anderen. (…) Een veilig gehecht kind kan terugvallen op een veilige binnenwereld. Hierdoor kan hij een bepaalde mate van stress en onveiligheid aan.”
De ‘rollercoaster’ waar je als kersverse moeder in beland na de bevalling mag niet worden onderschat en het idee dat je na drie maanden weer fris en dapper voor je baas aan de slag kunt gaan, is een illusie: “Je gaat monter aan de slag maar al vrij snel valt het tegen en stort je in. ‘s Ochtends laat je met pijn in je hart en tranen in je ogen je kind op de crèche of bij de oppas achter. (…) Je merkt dat je kind je overdag heeft gemist en dat hij ‘s nachts de schade wil inhalen. Langzaam maar zeker raakt je baby oververmoeid, slaapt hij moeilijker en krijgt hij last van onbedaarlijke huilbuien. Wat te doen? Je bent niet echt ziek maar je zit tegen een burn-out aan.”

Beatrijs Smulders is verloskundige van beroep. Met ruim vijfentwintig jaar praktijkervaring heeft zij een gezonde kijk op het lief en leed van kraamvrouwen en jonge moeders. Eerder schreef zij twee soortgelijk boeken: Veilig Zwanger en Veilig Bevallen. Ze werkte mee aan televisieprogramma’s, schreef columns voor bekende bladen en richtte samen met haar collega’s het Geboortecentrum op in Amsterdam. Momenteel maakt zij zich sterk voor een sabbatical voor iedere pas bevallen vrouw.

Wat doet een verloskundige?

Veilig door de kraamtijd is een compleet, overzichtelijk en begrijpelijk boek geschreven voor álle vrouwen die (ooit) bevallen zijn. Mijn eigen ervaringen met dit eerste jaar liggen al weer vier en zes jaar achter me – en ook ik heb heel wat afgetobt – maar na het lezen van dit boek kreeg ik alsnog een goed gevoel…

Onze mening

Specificaties

TitelVeilig door de kraamtijd
UitgeverijKosmos
AuteurBeatrijs Smulders
Illustrator
Aantal pagina’s
Prijs24,95 euro
ISBN9789021583457
Bestel direct
Liefs Marion

Meer informatie

De leukste musthaves!
Baby ontwikkeling & verzorging
De eerste dagen met je baby
Wat doet een verloskundige?
Kraamperiode – Wat kun je deze periode verwachten?

lijn vadersenmoeders
BabyBaby

Geef een reactie