Vakantienieuws Slovenië voorjaar 2020

Vakantienieuws Slovenië voorjaar 2020

Legende wil dat de hoofdstad Ljubljana gesticht is door Jason, in de Griekse mythologie de zoon van Aeson die met de Argonauten een expeditie ondernam om de zogenoemde Gulden Vlies – een schapenvacht van goud – weer te heroveren. Ze zeilden over de Donau en de Sava rivier tot aan Ljubljana waar het schip afgebroken werd om het over land naar de Adriatische kust te veroveren. Bij de bron van Ljubljanica rivier stuitten ze op een draak die door Jason gedood werd. En aldus werd de draak het symbool van de stad. Een van de bekendste attracties zijn de vier drakenbeelden op de Dragon Bridge van de architect Jurij Zaninović, gebouwd tussen 1900-1901.

Je ziet het symbool van de draak door de hele stad, op producten en zelfs op dekselputten in de straat. Ieder jaar in februari – in 2020 op 22 februari vanaf 11.00 uur – is er in het centrum van Ljubljana een parade van zeer kleurrijke draken uit verschillende regio’s van Slovenië. Nadere info klik hier

Carnaval in Slovenië

Voor een bijzondere carnaval ervaring ga je tussen 15 en 25 februari naar Ptuj, de oudste stad van Slovenië: 10 dagen lang is het centrum in de ban van vele )festiviteiten, de ‘Kurent’ is een belangrijke etnografische karakter, uitgedost in lange witte ‘berenvellen’ verjagen ze de winter en roepen het voorjaar op. Ook in steden als Kranj (22 februari), Maribor, Cerknica en Cerkno (meer info hier) worden bijzondere carnavalsoptochten georganiseerd. Nadere info hier.

Vakantienieuws Slovenië voorjaar 2020

Poet tour Ljubljana

Voor diegenen met belangstelling voor Sloveense dichters en schrijvers is de nieuwe Poet tour een aanrader. Het leven en het werk van elf Sloveense prominente literaire schrijvers – France Prešeren, Kajetan Kovič, Svetlana Makarovič, Valentin Vodnik, Ciril Zlobec, Lili Novy, Srečko Kosovel, Ivan Cankar, Oton Župančič, Ivan Minatti en Tomaž Šalamun. De tour duurt 2 uur en wordt dagelijks in het Duits of Engels georganiseerd. Nadere info hier.

Met een vintage busje toeren door olijfgaarden

Zeg olijfolie en je hebt het over Istrië – maar dan wel het deel in Slovenië – het schiereiland Istrië. Wijngaarden en olijfbomen maken hier de dienst uit en in de maanden oktober en november is het plukseizoen voor olijven. Wil je een bijzondere rondleiding ervaren dan zijn de tours van de familie Lisjak een aanrader. Je bezoekt niet alleen hun olijfoliefabriek, maakt je eigen olijfoliemix en rijdt in een oude gerestaureerde look-a-like VW busje langs een panoramische kustroute naar hun olijfgaarden. Zelf aan de slag om olijven te plukken, dat kan onder meer bij Tonin Tourist Farm in Smarje pri Koru Nadere info hier.

Vakantienieuws Slovenië voorjaar 2020

Een ‘dat zit wel snor’ fietstocht door Ljubljana

De stad Ljubljana op een ludieke manier verkennen. Duik met een besnorde gids per fiets in het leven van drie Slovenen die het land mede gevormd hebben: Jože Plečnik, Ivan Cankar en Rihard Jakopič, achtereenvolgens architect, schrijver en schilder en alle drie besnord. Je fietst onder meer langs een aantal markante gebouwen ontworpen door Plečnik, zijn woonhuis, je bezoekt een retro barbierwinkel, de National Gallery waar je werken tentoongesteld zijn van Jakopič, fietsen over Roznik Hill waar auteur Cankar lange tijd woonde, je krijgt koffie met een stuk Potica taart in zijn favoriete bar. Nadere info hier.

Wintersport in Slovenia

Een voordeel van een wintersportvakantie in Slovenië dat je op één dag verschillende skiresorts kunt ervaren omdat ze zo dicht bij elkaar liggen; Kranjska Gora, Rogal, Krvavec, Pohorje, Cerkno, Vogel, Kanin, Golte, Kope, Soriška planina en Velika planina zijn de bekendste resorts. Schaf een ‘Ski Pass Slovenia’ aan (voor jezelf of de hele familie, kies uit 2 tot 7 dagen). Kun of wil je niet alleen maar skiën, pak een slee, ga sneeuwschoenschoenwandelen, ga airboarden of sneeuwraften, sneeuwbiken of loipen. Nadere info hier.

700 meter onder de grond kajakken

Meer dan 350 jaar geleden werd er lood en zink gedolven, maar in 1994 werd deze mijn onder de Peca gebergte in Mežica gesloten. Denk je eens even in: het lood dat hier gewonnen werd, werd gebruikt om kogels te maken voor de soldaten van Napoleon en voor Duitse soldaten die in Afrika streden. Maar nu kun je mijnen op een bijzonder manier verkennen: of op de mountainbike via 5-kilometer lange tunnels of kajakken over ondergrondse rivieren. Toen de mijn werd gesloten, werden er waterpompen uitgeschakeld dus vulden verschillende gangen zich met water. Ook bijzonder is het ritje in de oorspronkelijke trein door een 3,5 lange tunnel. Tijdens de kajaktocht geeft de gids tekst en uitleg over de mijn. Nadere info hier.

Toer naar zeebaars visfarm

De familie Fonda zijn zeer gepassioneerd wanneer het over kweekvis gaat, en wel zeebaars. In de baai van Piran aan de Adriatische kust ligt hun visfarm waar zeebaars gekweekt worden, dat wereldwijd onder de naam Fonda zeebaars verkocht wordt. Met hun eigen boot varen ze toeristen naar de kweekfarm waar ze hun werkwijze laten zien en toelichten: weinig vissen in de netten, veel voer, een zeer lange kweekperiode van 4 tot 5 jaar totdat ze een gewicht van zo’n 350 gram bereiken. Aan hete eind van de toer is er een proeverij van rauwe en gerookte zeebaars, olijfolie en lokale wijnen. Nadere info klik hier.

Liefs Marion

Extra informatie

Een bijzondere plek bij Venlo: Hotel Maashof
Zell am See–Kaprun in Oostenrijk – Perfect voor de zomervakantie!
Huttopia voor een heerlijk kampeergevoel
Familiefilm Kruimeltje en de Strijd om de Goudmijn bekroond met Gouden Film
Het Noorderlicht spotten
Met de kids het water op! Waar moet je aan denken?
Fietsen met het hele gezin? Dit zijn de mooiste fietsroutes in Nederland
Op vakantie met kleine kinderen, zó pak je koffers in!
Winter in het Zwarte Woud
Vakantiekriebels
Op vakantie met de kleine, voorkom chaos en denk hieraan!

Bronvermelding

lijn vadersenmoeders

BabyBaby