Het tweede trimester van de zwangerschap

Het tweede trimester van de zwangerschap

Het eerste stuk zit erop. Heb je last van misselijkheid en dat soort zaken, dan heb je kans dat het nu een stuk leuker wordt! Vaak zijn deze kwaaltjes over of een stuk minder en heb je nog niet echt problemen met je mobiliteit. Tijd om te genieten dus van die groeiende buik, van de eerste schopjes en natuurlijk heerlijk op zoek naar de mooiste ideetjes voor de babykamer en -uitzet!

Het eerste trimester van de zwangerschap
Misselijkheid,het meest voorkomende zwangerschapskwaaltje

De vierde maand

Waarschijnlijk weet nu iedereen het ondertussen wel. De kans dat het mis gaat is nu een stuk kleiner geworden. Toch zal je waarschijnlijk nog niet echt aan je kunnen zien dat er een baby in je buik aan het groeien is. Het huidje van je baby krijgt een soort wasachtig laagje, wat je vernix noemt. Dit is om te zorgen dat het huidje goed tegen het vruchtwater kan. Je baby begint haartjes en nageltjes te krijgen. Wenkbrauwen en wimpers zijn eveneens in wording. Aan het einde van de vierde maand kan je kindje al geluidjes buiten de baarmoeder gaan horen. Je kindje zou nu ongeveer 200 gram moeten wegen en rond 16,5 cm moeten zijn.

Zwanger? Bestel de gratis babybox!

lijn vadersenmoeders
Het tweede trimester van de zwangerschap
lijn vadersenmoeders

De vijfde maand

Zo, de eerste helft zit erop. Je gaat waarschijnlijk in deze maand je baby voor het eerst echt voelen bewegen. Ben je al vaker zwanger geweest, dan herken je deze schopjes misschien al eerder. Misschien merk je zelfs wel dat je kindje de hik heeft! Dit voelt als kleine, regelmatige schokjes. Bij meisjes zijn nu ook de eicelletjes in haar eierstokken al aanwezig! Terwijl bij de jongetjes de testikels gaan indalen. Natuurlijk zullen de genitaliën nog verder moeten ontwikkelen tijdens de zwangerschap. Je kindje groeit hard. Deze maand zal je wurmpje zo’n 28 cm zijn en rond de 450 gram wegen. Jijzelf kan nu uitgaan van een groei vanaf het begin van zo’n 5 kg en zal er gemiddeld nu elke week een halve kilo bijkomen.

Seks tijdens de zwangerschap, kan het kwaad?

De zesde maand

Aan het einde van deze maand zal je kindje minder hard de lengte ingaan, maar juist wel in gewicht. Dit komt door de vetlagen die hij aanmaakt. Je kindje kan nu ook al geluiden horen als de stem van papa of andere geluiden uit de buitenwereld. De kleur van de haartjes begint nu te komen (rond 25 weken). En aan het einde van maand zes gaan de oogjes dan open! Misschien duimt je kindje zelfs al! Kon je maar even stiekem kijken… 33 cm en 740 gram zijn nu de gemiddelden.

lijn vadersenmoeders
Het tweede trimester van de zwangerschap
lijn vadersenmoeders

Wat regel je nu allemaal?

Als je niet getrouwd bent, kan je nu het beste al maatregelen nemen zodat je partner ook wettelijk gezien de vader is. Hiervoor moet hij het kind officieel erkennen. Ook als jouw partner ook een vrouw is, regel je zo dat zij ook de moeder van het kindje wordt. Natuurlijk geldt dit ook als het kind twee vaders gaat krijgen. Uiteraard logisch: de biologische moeder moet hier eerst toestemming voor geven…

Ben je nog niet begonnen aan de babyuitzet en het babykamertje? Nu lekker gaan doen! Het is niet alleen leuk, maar mocht je onverhoopt complicaties krijgen dan is het toch wel fijn als alles al goed geregeld is!

Zijn jullie het al eens over een naam? Ook kan je alvast ideetjes op gaan doen voor een geboortekaartje.

Heb je je werkgever al ingelicht over je zwangerschap? Dit mag je uiterlijk uitstellen tot drie weken voor je met verlof gaat (dus 7 weken voor je uitgerekend bent, want je mag doorwerken tot 4 weken voor de datum). Maar het is natuurlijk wel zo netjes om het eerder te doen, zodat je baas vervanging kan gaan regelen tijdens jouw verlof! En misschien wil je minder gaan werken als je eenmaal een kindje hebt?

Ook kan je een leuke zwangerschapscursus opzoeken. Zoek er één die echt bij jou past, want er zijn best veel verschillende soorten te vinden. Omdat ze je ook voorbereiden op de bevalling is het zeker een aanrader!

Welke onderzoeken krijg je?

Met 20 weken zwangerschap krijg je weer een echo. Er zal goed gekeken worden hoe je kindje zich ontwikkeld.

De echo, een kijkje in je buik!

Welke kwaaltjes komen nu vaak voor?

De misselijkheid is nu meestal wel verdwenen, maar andere kwaaltjes kunnen op gaan treden. Hierbij kan je denken aan brandend maagzuur, striae, bandenpijn, vaak moeten plassen, de beruchte vreetbuien, een zwangerschapsstreep of heftig dromen. Maar schrik niet: het kán, het hoeft zeker niet!

Liefs Wil

Extra informatie

Het eerste trimester van de zwangerschap
Zwanger? Bestel de gratis babybox!
HELLP-syndroom, wat is het?
Wat is de beste manier om striae te voorkomen of verminderen?
Seks tijdens de zwangerschap, kan het kwaad?
Harde buiken, dit vertellen ze je!
Met korting naar de Negenmaandenbeurs 2020
Acupunctuur tijdens de zwangerschap
Het derde trimester van de zwangerschap
Bekkeninstabiliteit, hoe ga je hiermee om?
Hoe vertel je opa en oma het grote nieuws?
Misselijkheid,het meest voorkomende zwangerschapskwaaltje
Mindful zwanger zijn, hoe doe je dat?
Zwanger en zwangerschap – Alles wat je zou willen weten!
De echo, een kijkje in je buik!
DNA en genen – erfelijk materiaal
Last van stemmingswisselingen tijdens je zwangerschap
Boekbespreking – Mijn zwangerschap in vraag en antwoord
Elke dag dichterbij – Zwangerschapsdagboek
Oei, ik groei! / Negen maanden dagboek
Baby making seks – Hoe houd je het leuk, spannend én doeltreffend?

Bronvermelding

Tekst geschreven door: Wil Cats
© afbeeldingen: 123rf.com

lijn vadersenmoeders
BabyBaby

Geef een reactie