Stoppen met roken als je zwanger bent

Stoppen met roken als je zwanger bent

Op bijna geen enkel ander thema rust zo’n groot taboe als op roken tijdens de zwangerschap. En hoewel iedereen anno 2019 wel weet wat de gevolgen zijn van roken als je zwanger bent, zijn er nog steeds aanstaande moeders die hun sigaretje geen vaarwel kunnen zeggen. Naar schatting stopt 1 op de 10 zwangere vrouwen niet met roken wanneer zij erachter komen in verwachting te zijn. Daarom geven wij je graag een aantal tips om te stoppen met roken als je zwanger bent. Roken is immers een hardnekkige verslaving die slecht is voor jou en je ongeboren kindje. Hoog tijd om dit probleem serieus aan te pakken!

Geen schuldgevoel

De meeste rokende zwangeren hebben te maken met een groot schuldgevoel. Roken kan voor sommige vrouwen een fikse verslaving zijn. Deze zwangeren willen wel stoppen met roken, maar hebben het idee dat ze het simpelweg niet kunnen. Tel daarbij op dat er een groot taboe rust op roken tijdens de zwangerschap, en je begrijpt waar dat schuldgevoel vandaan komt. Toch is het verstandig om gevoelens van schuld en schaamte los te laten. Als je jezelf verwijten maakt, heb je juist meer kans dat je weer naar de sigaretten grijpt. Dit komt door de negatieve gevoelens.

Gezonde voeding tijdens je zwangerschap, wat kun je beter laten staan?

lijn vadersenmoeders
Stoppen met roken als je zwanger bent
lijn vadersenmoeders

Richt je op positieve gevoelens

Laat dat schuldgevoel dus even helemaal los en richt je op positieve gevoelens. Realiseer je dat het voor iedereen mogelijk is om te stoppen met roken, dus ook voor jou. Vele zwangeren (en niet-zwangeren) gingen je namelijk al voor. Het komt eigenlijk nooit voor dat een stopper spijt krijgt van het stoppen met roken. Sterker nog: vele stoppers wensten juist dat ze al jaren eerder gestopt waren. Ben je in verwachting? Dan heb je natuurlijk een hele goede reden om met roken te stoppen.

Soms wordt als argument om niet te stoppen met roken aangedragen dat het stoppen teveel stress zou opleveren. Dit is onzin: je kindje ervaart elke keer dat je een sigaret opsteekt veel meer stress dan het stoppen oplevert.

De gevolgen voor je kindje

De gevolgen van het roken voor je ongeboren kindje ken je waarschijnlijk, maar ze kunnen niet vaak genoeg worden benoemd. Wanneer je echt wilt stoppen met roken is het goed om je te realiseren wat de gevolgen zijn. Veel aanstaande moeders kunnen hierdoor juist de kracht vinden om die sigaret ook daadwerkelijk uit te maken gedurende hun zwangerschap. Zo is de kans dat je baby overlijdt tijdens de bevalling vele malen groter dan wanneer je niet rookt.

Ook de kans op wiegendood neemt aanzienlijk toe wanneer je rookt tijdens de zwangerschap. Vroeggeboortes komen ook vaker voor bij rokende moeders. Een vroeggeboorte kan vergaande gevolgen hebben voor jou en je baby. Tel daarbij op dat je kindje een hoger risico loopt op astma en andere longziekten, en je begrijpt waarom het zo belangrijk is om te stoppen. Hiervoor kun je hulp zoeken bij je huisarts. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar een professional om je te helpen met het stoppen met roken. Medicijnen en nicotinepleisters zijn niet geschikt tijdens je zwangerschap.

lijn vadersenmoeders
Stoppen met roken als je zwanger bent
lijn vadersenmoeders

Stoppen met een e-smoker?

Maar hoe zit het met stoppen met behulp van een e-sigaret? Veel rokende zwangeren overwegen een e-smoker te kopen als hulpmiddel bij het stoppen. Vooropgesteld: het is natuurlijk beter om cold turkey te stoppen met roken zonder enige vorm van medische hulpmiddeltjes. Toch komt de e-sigaret er goed vanaf in vergelijking met andere hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld nicotinepleisters. Deze bevatten immers nog steeds nicotine, en dat is ontzettend schadelijk voor je ongeboren baby. Bij een e-smoker kun je liquids kopen die geen nicotine bevatten. Deze zijn dus beter voor jou en voor je kleintje.

Betrouwbaar adres

Wil jij stoppen met roken door middel van een e-smoker? Zorg er dan altijd voor dat je deze koopt op een betrouwbaar adres. Tegenwoordig is het snel en eenvoudig online geregeld. Een website als Smokesmarter staat goed aangeschreven op het gebied van klantvriendelijkheid en betrouwbaarheid. Daarnaast is de webwinkel overzichtelijk ingericht waardoor je snel vindt wat je zoekt.
Zie de e-sigaret wel als laatste redmiddel: als je echt niet kunt stoppen met roken, is dit altijd nog een beter alternatief dan blijven roken. De e-smoker bevat veel minder schadelijke stoffen dan een gewone sigaret. Zorg er wel altijd voor dat je liquids zonder nicotine koopt als je zwanger bent. Dit bespaart zowel jou als je ongeboren baby veel leed!

Liefs Marion

Extra informatie

Stoppen met roken
Gezond zwanger worden, hoe doe je dat?
Gezonde voeding tijdens je zwangerschap, wat kun je beter laten staan?
Helpt bepaalde voeding bij de vruchtbaarheid?
Zwanger en zwangerschap – Alles wat je zou willen weten!
Couveusekinderen, wanneer je kindje te vroeg geboren wordt

Bronvermelding

Tekst geschreven door: Marion Middendorp
© afbeeldingen: 123rf.com

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband.

lijn vadersenmoeders
BabyBaby

Geef een reactie