Wat stop je allemaal in je vluchttas voor de bevalling?

Vluchttas

Sommigen hebben hem al klaarstaan zodra ze twee strepen op hun zwangerschapstest zien, anderen wachten tot de weeën al begonnen zijn. Maar één ding is zeker: als je in het ziekenhuis gaat bevallen, heb je een vluchttas nodig. En ook als je gepland hebt om thuis je kindje te krijgen, is het verstandig om er toch één klaar te zetten. Je weet tenslotte nooit zeker hoe het loopt. In je vluchtkoffer komen niet alleen dingen voor jezelf, maar ook voor je baby moet je wat dingen inpakken. De volgende items mogen zeker niet ontbreken.

De bevalling begint!
Het derde trimester van de zwangerschap

Voor de baby in de vluchttas

Je zou het in alle stress rond de bevalling bijna vergeten, maar op de terugweg mag je een kersverse baby mee naar huis nemen. Een paar weken van tevoren kan je alvast het autostoeltje in de auto monteren. Wel zo prettig als je niet puffend hoeft te wachten tot je partner het klikmechanisme heeft uitgevogeld.

Daarnaast heeft je kleine wat kleding nodig om hem warm te houden. Het is slim om van alles twee in te pakken, in verschillende maten. Pak in ieder geval rompertjes, shirtjes, broekjes, sokjes en mutsjes in. Als je in een koudere maand bent uitgerekend, is ook een jasje geen overbodige luxe.

Stop tenslotte een stuk of zes newborn luiers in je vluchttas, en een deken om je kindje warm mee toe te dekken. Zo weet je zeker dat je er helemaal klaar voor bent en kan je je in alle rust concentreren op de bevalling zelf.

lijn vadersenmoeders
Vluchttas
lijn vadersenmoeders

Voor jezelf in de vluchttas

Ze zeggen wel dat de lichamelijke inspanning van een bevalling gelijkstaat aan het lopen van een marathon. Pak je koffer dus in alsof je een weekendje weggaat om een marathon te lopen. Denk hierbij aan je toilettas (plus inhoud), lenzenspullen en eventuele medicijnen.

Wat betreft kleding geldt dat het niet comfortabel genoeg kan. Je bevalling is meestal niet het moment om er glamoureus uit te zien, dus ga voor een lekkere wijde joggingbroek, oma-onderbroeken, een of twee oversized T-shirts en een warme trui. Veel vrouwen krijgen last van koude voeten tijdens de bevalling, dus pak ook een paar dikke sokken of pantoffels in. Neem tot slot één of twee voedingsbeha’s mee.

Een bevalling kan best een tijdje duren, en je moet tussendoor vaak lang wachten. Vergeet dus niet om wat te eten en te drinken in te pakken. Ook een paar tijdschriften, je tablet of een goed boek zullen bij een lange bevalling goed van pas komen.

Voor je partner

Het is prettig als je partner zich met de administratie bezighoudt, zodat jij alleen aan de bevalling hoeft te denken. Zorg dus dat al het papierwerk in de vluchttas zit, zoals verzekeringspapieren, een lijst met belangrijke telefoonnummers en jullie geboorteplan. Zo heb je deze altijd bij de hand.

Daarnaast is het prettig voor je partner om ook wat toiletspullen, schone kleding en snacks in te pakken. De kans bestaat immers dat de bevalling lang duurt. Tijdschriften, boeken of een laptop kunnen ook voor je partner prettig zijn om tussendoor wat tijd te doden.

Vergeet tot slot de camera niet, inclusief alle opladers, batterijen en geheugenkaartjes. Misschien hoef je niet zo nodig foto’s van de bevalling zelf, maar zodra jullie kleine wonder op je borst wordt gelegd, wil je ongetwijfeld het moment vastleggen. Zorg dus dat de camera direct binnen handbereik is.

lijn vadersenmoeders
Wat stop je allemaal in je vluchttas voor de bevalling?
lijn vadersenmoeders

Toch iets vergeten?

Kom je er in het ziekenhuis achter dat je toch iets bent vergeten in te pakken? Geen stress, waarschijnlijk ben je niet zover van huis. Zorg dat je in ieder geval je telefoon, je huissleutel en je portemonnee bij je hebt, dan valt er altijd wel wat te regelen.

Liefs Marion

Extra informatie

Zorgverzekering – Waar moet je op letten?
De bevalling begint!
Harde buiken, dit vertellen ze je!
Het derde trimester van de zwangerschap
Last van stemmingswisselingen tijdens je zwangerschap
Placenta Praevia of voorliggende placenta
Zwanger en zwangerschap – Alles wat je zou willen weten!
Wat is strippen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeeldingen: 123rf.com

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband.

lijn vadersenmoeders
BabyBaby

Geef een reactie