De stofzuiger, heb jij ook zo’n hekel aan die herrie?

De stofzuiger

I want to break free“, zong Freddie Mercury terwijl hij met een stofzuiger door het huis liep. Ja, dat snap ik wel. Wie wil er nou niet ontsnappen aan die vreselijke herrie? Ik word er in ieder geval niet vrolijk van. Jij wel?

Degene die mij al wat langer volgen, hier of op één van de andere sites, weten inmiddels dat de samenstelling in dit huishouden niet helemaal standaard is. Voor degene die dit nog niet weten: Ik woon in één huis met mijn zoon (Rocco), mijn partner (Rob) en mijn ex-partner (Leo) tevens de vader van Rocco. En nee, we slaan niet elkaars hersens in. In tegendeel. Het is hier eigenlijk best gezellig, soms misschien wat luidruchtig, maar altijd harmonieus. Ruzies zijn er gelukkig zelden. Rob en Leo kunnen het prima met elkaar vinden en gaan soms zelfs samen op pad. Kan voor een klus zijn (waarbij een paar extra handen welkom zijn), maar het kan ook een avondje poolen zijn.

Huishoudschema – Hoe plan jij het huishouden?
Zo gaan de kids opgeruimd naar school (en is je huis ook aan kant)

Huishoudelijke taken

Wat dit met het stofzuigen te maken heeft? Nou, eigenlijk alles. De huishoudelijke taken zijn hier namelijk verdeeld. Eigenlijk is deze verdeling vanzelf ontstaan en hebben we daarvoor nooit rond de tafel gezeten. Iedereen doet gewoon waar hij (of zij) goed in is. Zo zorg ik iedere dag voor een gezonde maaltijd (vaak inclusief de boodschappen), is het doorgaans Rob die zich bezighoudt met het onderhoud van de tuin en meestal is hij ook degene die de vaatwasmachine in- en/of uitruimt, dekt Rocco (bijna) iedere avond de tafel (hij komt er het beste vanaf, maar hij moet huiswerk maken) en Leo doet de meeste huishoudelijke klussen zoals de was (gelukkig hebben ze daar een wasmachine voor uitgevonden), stofzuigen en het schoonhouden van de natte ruimtes.

lijn vadersenmoeders
De stofzuiger
lijn vadersenmoeders

Gezamenlijke taken

Dan zijn er nog een paar huishoudelijke taken zoals stoffen, opruimen, strijken (ieder voor zich), ramen zemen (meestal Leo) die we redelijk gezamenlijk doen. Nou ja, op die ramen na dan. Ik denk niet dat we Leo gelukkig gaan maken als Rob of ik de ramen gaat zemen. We zijn er gewoon niet zo goed in. Vrees dat de ramen er niet beter van gaan worden.

Minste moeite

Echt leuk vinden we geen van allen het huishouden, maar ik denk dat Leo er het minste moeite mee heeft. Als die eenmaal op dreef is, rent hij als een witte tornado door het huis. Hartstikke fijn natuurlijk maar toch krijgt hij als witte tornado vaak ‘stank voor dank’. Ken je dat gevoel?

Bijvoorbeeld bij het stofzuigen. Iedereen vliegt gelijk alle kanten op, als Leo de stofzuiger pakt. Inclusief de katten. De schrik spat van ieders gezicht af en iedereen denkt: “NEEEE ga weg met die herrie!!” Terwijl we ons allemaal realiseren dat het écht nodig is en dat het ook écht heel fijn is, dat Leo die taak op zich neemt. Nou ja, de katten zullen dat niet denken en ik acht de kans ook erg klein dat Rocco dit denkt.

lijn vadersenmoeders
De stofzuiger
lijn vadersenmoeders

Stofzuiger kopen: een stille graag!!

Ondanks dat ik de noodzaak onderschrijf, vind ik die herrie vreselijk. Maar ja, het moet wel gebeuren. Een paar weken geleden was het ineens stil in huis. De stofzuiger was kapot, zomaar van het een op het andere moment. Wat een rust, wat een verademing. Je zou bijna denken dat iemand hem had gesaboteerd. Maar ja, stoppen met zuigen is natuurlijk geen optie. Dus ging Leo een nieuwe stofzuiger kopen. Voor hij de deur uit ging riep ik hem nog na: “Een stille graag!!!” Er bestaan fluisterboten, waarom zouden er dan geen fluisterstofzuigers bestaan? Geen domme gedachte toch?

Ik geloof ook echt dat Leo zijn best heeft gedaan, maar eerlijk gezegd vind ik de stofzuiger nog steeds belachelijk veel lawaai maken. Dus als Leo de stofzuiger pakt, schiet iedereen nog steeds alle kanten op… In plaats van direct naar de winkel te rennen, had hij misschien beter even op de site van Knibble stofzuigers kunnen vergelijken. Hij was dan verzekerd geweest van de meest stille stofzuiger voor de scherpste prijs. Maar voorlopig zitten we weer met zo’n herriemaker op wieltjes, die net een paar weken oud is en dus voorlopig nog niet aan vervanging toe is.

Wist je dat de stilste stofzuiger nog altijd 50dB aan geluid produceert? Dit kun je vergelijken met praten op gedempte toon. Daar tegenover staat de stofzuiger die het meeste geluid maakt, wel zo’n 80dB, en dat is echt heel veel herrie. Je kunt het vergelijken met het geluid van een huilende baby. Onze stofzuiger zal wel ergens in het midden zitten, maar voor mij klinkt het nog steeds als een krijsende baby.

Jammer dat er nog steeds geen stille stofzuigers bestaan. Het lijkt mij een gat in de markt.

Liefs Marion

Extra informatie

Een nieuwe vloer nodig? De voordelen van kliklaminaat!
Je kind op kamers? Zo maak je de kamer gezellig!
Schoonmaken van de vloeren. Hoe doe je dat zo snel mogelijk?
Handige tips voor het huishoudpotje
Zo gaan de kids opgeruimd naar school (en is je huis ook aan kant)
Overgevoelig voor geluid
Huishoudschema – Hoe plan jij het huishouden?

Bronvermelding

Tekst geschreven door: Marion Middendorp
© afbeeldingen: 123rf.com

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband.

lijn vadersenmoeders
BabyBaby