Hoe maak je opruimen leuk voor de kids?

Iedere ouder kent het wel: die chaos van speelgoed die zich door het hele huis verspreidt. En hoewel we onze kleintjes graag de vrijheid geven om creatief te zijn, kan het aan het einde van de dag voelen alsof je in een speelgoedwinkel woont. Maar geen paniek! Er is een oplossing. Met de juiste aanpak kun je opruimen leuk maken voor je kinderen.

Hoe maak je opruimen leuk voor de kids?

Wat betekent spelend opruimen?

Spelend opruimen is het proces van het omzetten van een vaak saaie taak (het opruimen van speelgoed) in een leuk en boeiend spel. Het doel is om de kinderen op een speelse manier aan te moedigen om na het spelen hun speelgoed op te ruimen. Niet alleen maakt dit het opruimen leuker, maar het helpt kinderen ook om verantwoordelijkheid te leren en te begrijpen waarom het belangrijk is.

Maak een spel van opruimen

Er zijn veel verschillende manieren om opruimen in een spel te veranderen. Hier zijn een paar ideeën:

Opruimrace

Zet een timer en daag je kinderen uit om zoveel mogelijk speelgoed op te ruimen voordat de timer afgaat. Maak het extra spannend door er kleine prijzen aan te verbinden, zoals een extra verhaaltje voor het slapengaan.

Opruim bingo

Maak een bingo-kaart met verschillende items of gebieden in huis die moeten worden opgeruimd. Als een taak is voltooid, wordt deze op de kaart afgevinkt. Als alle taken zijn voltooid, is het bingo!

Kleuren opruimen

Wijs een kleur toe aan elk kind (of als je één kind hebt, rouleer de kleuren). Het kind moet dan alle speelgoed van die kleur opruimen. Dit is een geweldige manier om ook kleurenherkenning te oefenen.

Gebruik speciale opbergbakken

Als kinderen hun speelgoed leuk vinden, zullen ze het waarschijnlijk ook leuk vinden om ze op te bergen. Kies opbergbakken in hun favoriete kleuren, met hun favoriete personages of vormen die ze aantrekkelijk vinden. Overweeg ook opbergoplossingen die passen bij hun hoogte en vaardigheden, zodat ze gemakkelijk kunnen opruimen zonder hulp.

Geef het goede voorbeeld

Kinderen leren veel van wat ze zien. Laat dus zien hoe je zelf opruimt en leg uit waarom je het doet. Praat over hoe je je voelt als dingen netjes zijn en hoe het je helpt om dingen te vinden wanneer je ze nodig hebt.

Waardeer hun inspanningen

Een beetje waardering gaat een lange weg. Zelfs als het werk niet perfect is gedaan, prijs dan de inspanningen van je kinderen en moedig hen aan om het de volgende keer nog beter te doen.

Het lukt alleen als je consistent bent

Consistentie is de sleutel tot het succes van spelend opruimen. Het regelmatig inbouwen van opruimmomenten in de dagelijkse routine van je kinderen kan een enorme impact hebben. Of het nu voor het slapengaan, na het spelen, of voor het avondeten is, het is belangrijk dat je kinderen weten wanneer het tijd is om op te ruimen.

Opruimen als teamactiviteit

Maak opruimen een teaminspanning! Wanneer kinderen zien dat iedereen in het gezin deelneemt, zijn ze meer geneigd om mee te doen. Maak het opruimen van gedeelde ruimtes een gezinsactiviteit.

Opruimen voor het goede doel

Naarmate kinderen groeien, groeit hun speelgoed vaak met hen mee. Betrek je kinderen bij het proces van het uitzoeken van speelgoed dat ze ontgroeid zijn en leg uit dat deze items een nieuw leven kunnen krijgen bij andere kinderen die ze meer nodig hebben. Dit kan hen helpen om opruimen te zien als een positieve en zinvolle activiteit.

Creatief met 0pruimen

Gebruik de verbeelding van je kind om opruimen leuk te maken. Misschien is die doos voor speelgoed eigenlijk een schatkist, of is de speelgoedkast een magische kast die speelgoed naar een andere wereld transporteert. Door opruimen in een avontuur te veranderen, zullen je kinderen het minder als een taak en meer als een spel zien.

Met een beetje creativiteit en geduld zullen je kinderen binnen de kortste keren professionals zijn in het spelend opruimen. En misschien, heel misschien, zul je je huis niet meer als een speelgoedwinkel voelen.

Happy cleaning!

Extra informatie

Tips & tricks: Efficiënt opruimen (zodat je snel klaar bent!)
De jonge helpers: Kinderen betrekken bij huishoudelijke taken

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *