Schakelmateriaal: wat zijn de trends voor 2021?

Schakelmateriaal: wat zijn de trends voor 2021?

Bij schakelmateriaal denk je waarschijnlijk direct aan lichtschakelaars en stopcontacten. Maar schakelmateriaal is eigenlijk niets anders dan een verzamelnaam voor alle in de muur weggewerkte elementen waarmee je de elektriciteit in je huis op een veilige manier bedient. Ben je op zoek naar schakelmateriaal dat bij je interieur past? We vertellen je graag wat de trends op het gebied van schakelmateriaal zijn in 2021.

Welk merk schakelmateriaal is het beste?

Ga je schakelmateriaal kopen? Kies altijd voor schakelmateriaal van hetzelfde merk. Schakelmateriaal bestaat namelijk uit twee verschillende onderdelen: een schakelaar, stopcontact of dimmer en een afdekplaat. Om alles goed te laten functioneren moeten al deze elementen van hetzelfde merk zijn. Onderling combineren is niet mogelijk, dus let er goed op. Kopp schakelmateriaal staat bekend om zijn betrouwbaarheid, kwaliteit en strakke designs. Dit merk schakelmateriaal wordt veelvuldig gebruikt omdat het duurzaam en veilig is.

Kindvriendelijk schakelmateriaal kopen

Het is belangrijk dat je schakelmateriaal altijd helemaal veilig is en voldoet aan de Nederlandse en Europese wetgeving. Als je kiest voor schakelmateriaal van een merk als Kopp hoef je je daarover geen zorgen te maken. Ook is het wel zo handig als je schakelmateriaal ook kindvriendelijk is. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan wandcontactdozen met kinderbeveiliging. Als je kiest voor veilig schakelmateriaal dat aan alle eisen voldoet, is het gelukkig altijd veilig te installeren in een huis vol kinderen.

lijn vadersenmoeders
Schakelmateriaal: wat zijn de trends voor 2021?
lijn vadersenmoeders

Welk schakelmateriaal past bij mijn interieur?

Koop schakelmateriaal bij voorkeur uit dezelfde serie en in dezelfde kleur. Anders krijg je een rommelig geheel wat er beslist niet mooi uitziet. Het uitwendige element van het schakelmateriaal (bijvoorbeeld een lichtknop of een bedieningspaneel) komt in verschillende designs. Het is belangrijk om te kiezen voor schakelmateriaal dat ook echt goed tot zijn recht komt in jouw interieur. De standaard witte lichtknop kennen we allemaal. Toch kun je kiezen voor een strak model, een afgerond model of een lichtknop in een andere kleur. Zo is een RVS schakelaar heel stijlvol, evenals een in het zwart. Kijk goed wat bij de inrichting van je woning past.

Schakelmateriaal en energiebesparing?

Maar heeft schakelmateriaal ook invloed op de besparing van energie in je woning? Nee, in principe niet. Natuurlijk is een dimmerknop voor ledverlichting energiebesparender dan een schakelaar met een niet-duurzame gloeilamp, bijvoorbeeld. Maar dat komt vooral door de lamp zelf, en niet door het schakelmateriaal. Wel is het zo dat je je energieverbruik in huis makkelijk kunt controleren door ingebouwde schakelaars: je bepaalt namelijk zelf welke lichten aanblijven en welke je uit kunt doen als je weggaat.

Schakelmateriaal vervangen: kan ik dat zelf?

Iedereen die een beetje handig is kan schakelmateriaal zelf eenvoudig vervangen. Op YouTube kun je verschillende tutorials vinden waarin stap voor stap uitgelegd wordt hoe je schakelmateriaal installeert. Je hoeft dus geen elektricien te zijn om dit te doen. Natuurlijk is voorzichtigheid wel altijd geboden.

Schakelmateriaal trends

Maar wat zijn nu de absolute trends voor 2021 op het gebied van schakelmateriaal? Daar kunnen we kort over zijn: RVS schakelmateriaal wint steeds meer aan populariteit. Ook schakelmateriaal dat niet standaard wit is, valt goed in de smaak deze dagen. Wel is het zo dat dit soort schakelmateriaal vooral goed past bij moderne woningen en strakke (eventueel industriële) interieurs. Heb je een wat meer landelijke woning en inrichting? Dan doet standaard wit schakelmateriaal het eigenlijk prima. Dat valt namelijk niet erg op en valt dus heel makkelijk weg in elke interieurstijl. Of je nu een moderne of een wat klassiekere woning hebt: als je je schakelmateriaal goed afstemt op je interieur creëer je gegarandeerd een mooi samenhangend geheel!

Wil je online schakelmateriaal kopen? Online is de keuze vaak behoorlijk royaal. Kijk zelf wat je mooi vindt en bestel schakelmateriaal snel en eenvoudig online. Wel zo gemakkelijk!

Welk schakelmateriaal vind jij mooi? Of is het eigenlijk iets waar je nooit zo over hebt nagedacht? We horen het graag van je in de comments!

liefs Amber

Extra informatie

LED-buizen in huis: kan dat?
Infrarood panelen: is het iets voor jou?
Je huis een nieuwe look geven? Je doet het eenvoudig met behang!
6x handige hacks voor het inrichten van je badkamer
Een tafel nodig. Waar let je op?
De stofzuiger, heb jij ook zo’n hekel aan die herrie?
Laminaat of PVC op de vloer?
Een allergisch kind? Hier let je op!
Schoonmaken van je vloer

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
© afbeeldingen: 123rf.com

lijn vadersenmoeders
BabyBaby