Schaduwmoeder

SchaduwmoederVrouwen die hun kind afstaan voor adoptie, botsen op een dubbel taboe. De maatschappij ziet het met lede ogen aan, welke moeder doet zoiets? Intussen leveren ze zelf een strijd met hun moedergevoelens. Soms. Maar soms ook niet. schaduwmoeder brengt hun verhaal: soms schrijnend en pijnlijk, soms berustend en verzoend met alles. Deze getuigenissen worden afgewisseld met informatieve hoofdstukken over onder meer adoptie, pleegzorg en de zoektocht naar je natuurlijke kind of ouder.

Toen filmproducente Arielle Sleutel een pasgeborene adopteerde, wilde ze de geboortemoeder een gezicht geven. Voor televisie maakte ze daarom Buiten de lente, een documentaire over twee vrouwen die hun kind afstonden bij de geboorte. Schrijfster en journaliste Kathleen Vereecken tekende parallel daarmee de verhalen op van vijf vrouwen en een man.

Schaduwmoeder is een pleidooi voor begrip en erkenning voor de vaak onzichtbare ‘geboortemoeder’. Een pleidooi voor openheid en begeleiding ook, want een transparant en respectvol afscheid maakt de leegte minder leeg.

Onze mening

Het blijft een beladen onderwerp, je kind ter adoptie afstaan. Er ligt nog zo’n taboe op dit onderwerp en daardoor zijn dit soort boeken zo belangrijk. Uiteindelijk zal ook dit onderwerp ‘gewoon’ bespreekbaar moeten zijn. Moeder die hun kindje ter adoptie aanbieden, doen dit niet ‘zomaar’ en dragen deze ervaring een leven lang met zich mee… Schaduwmoeder brengt hun ervaring aan het licht. Als herkenning of voor iedereen die eens aan die andere kant van de medaille durft te kijken.

Specificaties

Titel Schaduwmoeder
Uitgeverij Van Halewyck Uitgeverij
Auteur Kathleen Vereecken
Illustrator
Aantal pagina’s 176
Prijs 14,50 euro
ISBN 9789461310415
Bestel direct Bol.com

Liefs Marion

Meer informatie

Rouw en kinderen – 9 tips om je kind goed te begeleiden bij verlies
Bekijk de besprekingen van andere boeken voor volwassenen
Meer boeken over afscheid en verlies
Meer boeken over abortus
Meer logs over abortus
Meer boeken over de verzorging van een baby
Meer informatie over Afscheid en verlies

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp

lijn vadersenmoeders

BabyBaby

Geef een reactie