Schaduw is veilig. Toch? Fabels omtrent veilig zonnen!

schaduw

Nu de zomer eindelijk echt lijkt aan te breken in Nederland, gaan veel Nederlanders de komende tijd weer volop van de zon genieten. Echter bestaan er in Nederland nog veel fabels en onduidelijkheid over veilig zonnen. Dit terwijl huidkanker in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker is, waarvan melanoom de meest agressieve vorm is.’Schaduw is veilig’. Toch? Tuurlijk, de schaduw helpt, maar ook daar blijft de schadelijke invloed van UV-straling. Ook in de schaduw kan je verbranden; smeer je daarom altijd in.

‘Bewolking beschermt ook goed’. Toch? Bewolking houdt de schadelijke UV-straling niet tegen, waardoor je zelfs op een bewolkte zomerdag kan verbranden. Dus ook al zie je geen zon, gewoon smeren!

‘Elke 2 uur smeren is onnodig’. Toch? Transpiratie, wrijving van kleding en afdrogen kunnen je bescherming verminderen. Smeer dus elke 2 uur en smeer niet te zuinig met de zonnebrandcrème.

‘Factor 30 is onzin’. Toch? Die hoge factor houdt juist de schadelijke straling tegen. Hierdoor verbrand je niet en blijft je huid lekker jong. En ja… zelfs met factor 30 word je prima bruin!

Aantal melanoompatiënten stijgt

Huidkanker is in Nederland een van de meest voorkomende vormen kanker. De meest agressieve vorm van huidkanker is een melanoom. Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer 800 mensen aan een melanoom. Volgens dr. C. Blank, internist oncoloog Antoni van Leeuwenhoek, is melanoom de snelst groeiende vorm van kanker in Nederland: “De afgelopen tien jaar is het aantal melanoom patiënten met 50% toegenomen. Wij verwachten de komende vijf jaar eenzelfde stijging. Een deel van de melanomen kan worden voorkomen door verstandig te zonnen en regelmatig de eigen huid te controleren op nieuwe- of veranderende moedervlekken.”

Over Stichting Melanoom

Stichting Melanoom zet zich in voor mensen met melanoom en oogmelanoom. Het geven van informatie hierover, maar ook over alle vormen van huidkanker en de daarmee samenhangende onderwerpen is een belangrijk onderdeel van het werk van Stichting Melanoom. Daarnaast biedt de stichting ook ondersteuning aan patiënten. De campagne van Jeroen Hofman gaat zaterdag 6 juli van start en is gericht op preventie door het wegnemen van de veelgehoorde fabels rondom veilig zonnen.

Liefs Marion

Meer informatie

Meer interessante weetjes…!
De leukste kinderliedjes over de zomer
Baby in de zon, maar hoe bescherm je hem?
Meer blogs over het risico van een melanoom
Meer blogs over de zon

Bronvermelding

Tekst: Stichting Melanoom
Foto: 123rf.com

lijn vadersenmoeders
BabyBaby

Geef een reactie