Rolgordijnen in huis: de voor- en de nadelen

Rolgordijnen

Rolgordijnen worden veel gebruikt in Nederland. Zowel in de slaapkamer, woonkamer als keuken zien we dergelijke gordijnen vaak terug. Ze zijn praktisch, neutraal en meestal niet al te duur. Maar zijn rolgordijnen niet een ontzettend saaie vorm van raambekleding? We zetten graag de voor- en nadelen van rolgordijnen in huis voor je op een rijtje. Voordeel nummer 3 zal je verrassen!

Voordeel #1: De moderne rolgordijnen zijn allesbehalve saai

Een vooroordeel dat bestaat over rolgordijnen is dat ze nogal saai zijn. En hoewel er natuurlijk zeker heel saaie rolgordijnen te vinden zijn op de markt, voldoen de moderne exemplaren aan de eisen van de moderne mens. Rolgordijnen komen in verschillende tinten, dikten en materialen. Elk rolgordijn heeft zo zijn eigen uitstraling. Je kunt ze dus toepassen in een industrieel interieur, maar ook in een landelijke woonkamer of een bohemian chic appartement. Zet de rolgordijnen van vroeger maar uit je hoofd en maak kennis met de huidige generatie raambekleding!

Rolgordijnen

Voordeel #2: Rolgordijnen zijn hygiënisch

In tegenstelling tot zware, stoffen gordijnen hangen rolgordijnen niet alleen maar stof te vangen. Ook zijn rolgordijnen (meestal) makkelijk af te nemen, waardoor ze uitstekend als raambedekking in bijvoorbeeld de keuken kunnen dienen. Heb je een allergie voor huisstofmijt? Dan zijn rolgordijnen een goede keuze aangezien deze lekker stofvrij blijven. Ook handig wanneer je kindje last heeft van astma of allergieën.

Voordeel #3: Rolgordijnen helpen bij inbraakpreventie

Wat? Ja, je leest het goed. Rolgordijnen kunnen helpen bij inbraakpreventie. Dergelijke gordijnen voorzien je immers van privacy en geven je woning een low-profile karakter. Inbrekers zien daarnaast niet direct wat je allemaal in huis hebt staan. Combineer rolgordijnen met buitenverlichting en goede sloten op de deur en je houdt inbrekers een stuk eenvoudiger buiten de deur!

Voordeel #4: Een goede nachtrust met verduisterende rolgordijnen

Wil jij elk lichtstraaltje buiten de deur houden zodat je ’s ochtends lekker kunt uitslapen? Verduisterende rolgordijnen zijn je beste vriend!

lijn vadersenmoeders
Rolgordijnen in huis: de voor- en de nadelen
lijn vadersenmoeders

Voordeel #5: Rolgordijnen werken isolerend

De kou buiten houden in de winter? Of juist de gloeiende zon in de zomer? Minder overlast van geluiden van nabijgelegen wegen? Ook in dit geval zijn rolgordijnen je betrouwbare vriend. Kies dan wel voor rolgordijnen van een degelijke kwaliteit. De allergoedkoopste exemplaren van de bouwmarkt zijn voor dit doel niet heel geschikt.

Voordeel #6: Rolgordijnen zijn stylish

We geven het direct toe: vroeger waren rolgordijnen saai, stijlloos en voornamelijk nogal niksig. Tegenwoordig is er echter zoveel keuze, dat een stylish interieur nóg beter tot z’n recht komt met rolgordijnen in een kekke kleur of stijl.

Zitten er ook nadelen aan rolgordijnen?

Eerlijk is eerlijk: voor sommige mensen bieden rolgordijnen ook nadelen. Zo kan het zijn dat rolgordijnen verbleken wanneer er veel zon op staat. Dit is vooral het geval wanneer de gordijnen echt altijd naar beneden zijn en wanneer de stof van de rolgordijnen niet van goede kwaliteit is. Ook zijn sommige mensen bang dat rolgordijnen een goedkope uitstraling hebben in vergelijking met vouwgordijnen of stoffen gordijnen. Niets is echter minder waar. Doordat je tegenwoordig zoveel keuze hebt uit rolgordijnen in verschillende stoffen, doen ze echt niets meer onder voor traditionele gordijnen in welke vorm dan ook.

Kies je voor rolgordijnen? Ga dan wel altijd voor kwaliteit. Zo krijg je echt de uitstraling waar je naar op zoek bent. Rolgordijnen kunnen lang mee, dus zijn ze ook nog eens duurzaam. Verder is het zo dat rolgordijnen op elke gewenste maat gemaakt kunnen worden. Heel handig wanneer jouw ramen geen standaard afmetingen hebben. Heb je een dakraam? Ook daar zijn rolgordijnen voor te koop. Je kunt met dergelijke gordijnen dus alle kanten op. Weeg de voor- en nadelen goed tegen elkaar af voor jezelf en maak de keuze waar jij happy van wordt.

Heb jij rolgordijnen in huis hangen? In welke kamer? En ben je hiermee tevreden? We zijn erg benieuwd naar jouw reactie, dus laat vooral even een comment achter!

liefs Amber

Extra informatie

Een tafel nodig. Waar let je op?
De voordelen van jaloezieën
Waarom downlights in huis een goed idee is!
Hoe maak je een kindvriendelijke woonkamer?
5 goede redenen om voor rolgordijnen te kiezen
De allerleukste trends voor de ramen!
De babykamer: Wat doe je met de ramen?
Huishoudschema – Hoe regel je het huishouden
Een astmatische of allergisch kind, hier let je op!
Leukste tips voor huis en tuin!

Bronvermelding

Tekst geschreven door: Amber Fernandes
© afbeeldingen: 123rf.com

lijn vadersenmoeders
BabyBaby