Overgevoelig voor geluid

Overgevoelig voor geluidGeluid: voor de één betekent het een zegen, voor de ander kan het een vloek zijn. In dit boekje willen de auteurs de aandacht vestigen op het vrij onbekende fenomeen hyperacusis. Deze overgevoeligheid voor geluid komt bij mensen én dieren voor. De hectische maatschappij, waarin het bijna nooit meer stil is, betekent voor hen een bedreiging van hun kwaliteit van leven. De vrijheid om het leven díe inhoud te geven overeenkomstig iemands wensen wordt door hyperacusis ernstig belemmerd. Stilte en rust zijn moeilijk te vinden. Te veel lawaai blijkt de belangrijkste oorzaak te zijn. In dit boekje worden verschillende aspecten van hyperacusis belicht, zowel op sociaal, medisch, spiritueel, psychologisch en psychiatrisch vlak, als op het gebied van wonen en werk.

Onze mening

Wat een herkenbaar onderwerp… Misschien heb ik het niet zo extreem als in dit boek wordt beschreven, maar ik ben duidelijk overgevoelig voor harde geluiden. Je kunt mij niet gekker krijgen dan – bijvoorbeeld – in mijn bijzijn de stofzuiger aan te zetten, maar ook het geluid van een TV kan mij mateloos irriteren, of het geroezemoes op een receptie, of… Soms hebben mijn oren gewoon rust en stilte nodig, om even bij te komen.Ditzelfde zie ik terug bij mijn zoontje, een nieuwetijdskind. Zelf ben ik ook een nieuwetijdskind; geen idee of dit met elkaar verband houdt, maar het zou mij niet verbazen. De hoog sensitiviteit is immers een herkenbare gemene deler. Vanaf de babytijd van mijn zoontje reageert hij sterk op geluidsprikkels. Omdat het voor mij zo herkenbaar is, houd ik er als vanzelfsprekend rekening mee.Het onderwerp mag zeker meer aandacht krijgen om begrip op te roepen rondom dit probleem. Want natuurlijk heeft hyperacusis zijn uitwerking, bijvoorbeeld in een drukke klus. Al die prikkels, al die geluiden… hoe met je hiermee omgaan? Hoe krijg je begrip bij een leerkracht? Hoe voorkom je dat het wordt afgedaan als ‘aanstelleritis’. Prima boek dus voor iedereen die meer over dit onderwerp te weten wil komen!

Specificaties

Titel Overgevoelig voor geluid
Uitgeverij Ankh Hermes
Auteur W. van der Kooi, S.I.B.M. Paalman, C.J. Sleeboom-van Raaij
Illustrator
Aantal pagina’s 128
Prijs 9,90 euro
ISBN 9789020203844
Bestel direct Bol.com

Meer informatie

Bekijk de besprekingen van andere boeken voor volwassenen
Meer boeken over hyperacusis
Meer boeken over stoornissen
Hyperacusis – Ik hoor teveel

Geef een reactie