Ouders praten met hun pubers liever over niet roken en drinken dan over seks

Ouders praten met hun pubers liever over niet roken en drinken dan over seks

Nieuw kaartspel helpt ouders en pubers bij praten over niet drinken en roken onder de 18

Praten over seks of over niet roken en drinken? Ouders praten met hun puber liever over niet roken en drinken onder de achttien. Vier op de vijf ouders geven zelfs aan dit in 2020 zeker te willen doen. Dat blijkt uit een peiling van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Om dit te stimuleren introduceert VWS samen met het Trimbos-instituut een kaartspel met stellingen op de Zondag van NIX. Het spel maakt het nog makkelijker het gesprek met je kind te beginnen over niet roken en drinken.

Op de kaarten staan stellingen over niet roken en drinken. Denk hierbij aan ‘als je roken of alcohol verbiedt, wordt het juist aantrekkelijk’ en ‘later wil ik dat mijn kinderen niet roken en drinken voor hun achttiende’. Door mét in plaats van tégen je puber te praten groeit het zelfvertrouwen, en wordt je puber er beter in om zijn of haar eigen gedachten, gevoelens en ervaringen onder woorden te brengen. En een puber met zelfvertrouwen kan beter nee zeggen tegen verleidingen.

Afspraken maken helpt

Hoe ouder mijn kind wordt, hoe minder invloed ik heb. Dat denken veel ouders. Toch vinden kinderen het belangrijk wat hun ouders denken, ook al laten ze dat niet vaak blijken. Ouders hebben dus wel degelijk invloed op veel keuzes van hun kind. Ook als het gaat om niet roken en drinken onder de achttien jaar. In Nederland heeft één op de drie ouders hierover met hun puber afspraken gemaakt. Door op tijd afspraken te maken, beginnen kinderen later met drinken, drinken ze minder en help je voorkomen dat ze gaan roken. Bovendien verlaagt afspraken maken de drempel om nog eens te beginnen over niet roken en drinken. Uit de peiling van VWS blijkt dat ouders die afspraken maakten maar liefst twee keer zoveel met hun kind over niet roken en drinken praten, dan ouders zonder NIX-afspraak.

Ouders praten met hun pubers liever over niet roken en drinken dan over seks

Gesprekken over NIX in de Vue bioscoop

Ouders gebruikten het nieuwe kaartspel voor het eerst tijdens de Zondag van NIX op 26 januari 2020. Tijdens deze middag konden ouders hun kind gratis meenemen naar één van de twintig Vue-bioscopen. In totaal verwelkomde Vue maar liefst 3.100 ouders en pubers. De middag was niet alleen de uitgelezen kans om te genieten van Star Wars: The Rise of Skywalker. Het was voor ouders ook een ideaal moment om met hun kind te praten over niet roken en drinken. Ouders die niet bij de middag konden zijn, vinden het nieuwe kaartspel op NIX18voorprofs.nl. Daar vind je ook meer informatie en handige tips om met je kind te praten over geen alcohol drinken en niet roken.

Over de campagne

De Zondag van NIX is onderdeel van de campagne ‘NIX18’. De campagne laat zien dat praten over niet roken en drinken onder de achttien vanzelfsprekend is en ondersteunt ouders hierbij. NIX18 biedt ouders tijdens de Zondag van NIX een steuntje in de rug om met hun kinderen op een luchtige manier te praten over geen alcohol drinken en niet roken.

Liefs Marion

Meer informatie

Make-up voor kinderen: alles wat je als moeder moet weten!
Hoe houd je je seksleven een beetje spannend?
De gemakzucht van een puber
Automutilatie of zelfbeschadiging
Sinterklaas met een puber

Bronvermelding

lijn vadersenmoeders

BabyBaby